Hol van az igazi Manchester United?

2013. május 8. Pontosan 4 éve visszavounult a legnagyobb. Aki miatt nagyon sokan szeretett csapatunk szerelmesei lettek. Én is. Minden meccset tûkön ülve vártam, órákkal elõtte izgultam. Akárki volt az ellenfél természetesen gyõzelmet vártam, hatalmas küzdést és azt a támadó játékot amit mindig mutattunk. Hatalmas volt az elkeseredettség, ha nem nyertünk. Döntetlennél is. Most megváltozott a helyzet. A meccseket még mindig ugyanúgy várom, de már nem érzem azt, hogy lehengerlõ játékkal kiütjük a kiscsapatokat vagy megnyerjük a rangadókat. Van visszaút vagy elindultunk a lejtõn?

Elõször is Mourinho: örültem neki mikor bejelentettük az érkezését, azt gondoltam csak õ lehet aki visszavezet minket a csúcsra. A játékunk gördülékenyebb mint az elõzõ 3 évben, de nincs meg egyelõre az az átütõ erõ. Ez fõleg az eredményeken látszik. Hull, Burnley, Bournemouth, West Ham, Stoke, West Brom, Everton, Swansea. Nem tudtuk õket otthon megverni. Helyzeteink megvoltak, de hol a gyilkos ösztön? Fergie alatt az ilyen szituációkban, ha egy belsõ védõ került a kapu elé helyzetbe, habozás nélkül beverte. Elszórakoztuk az ilyen meccsek többségén a lehetõségeinket. De persze voltak olyan meccsek is ahol az utóbbi 2-3 évre jellemzõ "beleszarok" játék ment. Aki a Manchester United mezét viseli nem engedheti meg ezt magának akárki is legyen az a játékos! A csapat nagy része ment a közösségi médiára a meccs után, akárhogy is végzõdött az. Hol a tûz, hol az alázat? Nagyon kevés játékoson látom az egész keretben aki szívbõl csinája ezt. Nagyon reménykedem benne, hogy az Európa-ligát behúzzuk, mert õszintén szólva az idei szezon alapján nagyon nem érdemelnénk meg a Bajnokok Ligáját. 

 

Sajnos a fontosabb meccseken Mourinho egyáltalán nem azt játszatja a csapattal, ami hû lenne a Manchester nevéhez. Az idegenbeli rangadókon a Premier League-ben bõven megelégszik a döntetlennel. 7-8 védekezõ felfogású játékos van a kezdõ csapatban, köztük Fellainivel aki a titkos fegyver. Meg se próbálunk nyerni, a kontrák is 1, legfeljebb 2 emberrõl szólnak. Ferguson sem mindig támadott idegenben de meg volt bennünk a veszély mindig mindenhol és akár 4 támadó szellemû játékos is a pályán volt.  De az Európa-ligában is idén az egyenes kiesési szakaszban idegenben a vereség megúszása volt az elsõ számú cél, vagy legfeljebb az egy gólos elõny megtartása. Isten õrizz, hogy véletlen 2-3 gólt lõjjünk idegenben és akár a párharc is eldõlne. Inkább kiszenvedtük a Rostov elleni és az Anderlecht elleni meccset is. Fõleg az Anderlecht elleni párharc óta érzem, hogy Mourinho nincs teljesen tisztába a csapat hagyományival. Az elsõ meccsen az elsõ félidõben jól jászottunk végig nyomtunk. A 2.-ban viszont jött a szokásos amit a bajnokságban is sokszor elkövetett, hogy ráült az 1 gólos elõnyre 20-25 perccel a vége elõtt. Lehozza a támadókat, behozza a védekezõ játékosokat és a végén mindig megszívjuk. Ott se történt másképp pedig simán lõhettünk volna 2-3 gólt és lehet kaptunk volna egyet, de az Anderlechtben nem volt több. És ahellyett hogy lezártuk volna már ott, az Old Traffordon kétszer 15 perc hosszabbításra kényszerültünk. Remélem, a Celtát nem húzzuk magunkra csütörtökön, mert nagyon megjárhatjuk. Összességében Mourinho-ról az a véleményem, hogy talán nem õ a tökéletes ember a Manchester United kispadjára, de jelen pillanatban õ a megoldás, még ha nem is hosszú évekig.

 

A játákosokról is leírnám kicsit a véleményem. Sajnos már Fergie-nél is sok középszerû játékos volt, de õ valahogy kihozta belõlük a 120-130%-ot. Azonban ebbõl a keretbõl nem lehet, ráadásul Fergie alatt összetörték magukat a United-ért, ezt a maiak nem tennék  meg, tisztelet a kivételnek. Nagyon sok középszerû, átlagos képességû és teljesítményû játékosunk van, akikkel nem lehet visszajutni a legjobbak közé. Sorba mennék. Jones tehetséges volt, képes most is jó meccseket játszani, de úgyis folyton megsérül és azért nincs fejben sem mindig rendben. Nagyon sok esélyt és évet kapott, nem lehet rá alapozni. Smalling technikailag 0. Totyog a labdával, percekbe telik mire lepasszolja, termésetesen a hozzá legközelebb lévõ játékoshoz, elõre vagy oldal irányban. Védekezésben sem határozott, nem helyezkedik valami jól, a hétvégén Welbeck meg is köszönte. Hagyja, hogy a csatárok felvegék a pozíciót. Engem ez idegesít a legjobban. A régiek közül Vidic és Ferdinand is úgy lépett oda, hogy a csatár meg se próbált mégegyszer befordulni, de Bailly és Rojo is odalép a maiak közül. Smalling mellett nyugodtan beülnek az ölébe, lefordulnak róla. Ekkora testtel nem lépne egyszer se oda. Egyáltalán nem Manchester szintû. Darmiannak néha vannak jó meccsei, de több a rossz. Nagyon könnyen verik átalában 1 az 1 elleni szituációkban, sokszor le is marad és a támadást egyáltalán nem segíti. Neki jó helye volt Torinóban, vele sem leszünk elõrébb. Blind. Na róla sose tudom eldönteni, hogy csere játékosnak elmegy-e vagy sem. Olykor hoz egy jó szintet, jól olvassa a játékot, pontosan játszik, de helyezkedni nem tud, sokszor miatta nincs les, mert beragad és azzal, hogy kalimpál védekezésél, több bajt okoz mint kéne. Õ kérdõjel számomra. Shaw tehetséges, és hozná a szintet, de kicsit Jones-szindróma, de neki megadnám még az esélyt. Fellaini folyamatosan lassítja a játékot, szabályos keretek között nem tud labdát szerezni. Egyetlen dolgot tud, a felívelt labdákat lefejelni,de könyörgöm nehogy már ezért itt játszon az angol rekordbajnoknál.

 

Lingarddal szerzõdést hosszabbítottunk, de nagy kár volt. Sokan azt gondolják, hogy hajtós kis játékos. Pedig szerintem nagy alibista. Fut õ minden hova, de lepattan, hátulról szabálytalankodik, mindig a legközelebbi játékosnak passzol, semmi kreativítás nincs benne. Persze a pofája akkora, hogy a stadionba alig fér be, a hülyeségben mindig megtalálható, de teljesítmény nincs mögötte. Az meg, hogy az egyetlen elõnye, hogy United nevelés, vicc. Az akadémián 1000-szer különbek vannak és ezt így is megmondom, hogyha nem látom õket. Rooney sajnos kiégett. Meg kell köszönni azokat az éveket, amikor szállította a gólokat, sikereket, de teljesen kiégett. És már azt se tudom mondani, hogy kisebb csapatok ellen játszon, mert ott is lassít, körülményes, buta szabáyltalanságokat csinál, mint például a Swansea ellen is a szabadrúgás elõtt, folyton a játékvezetõknek dirigál és hatalmas fizetést tesz zsebre. Sajnos egy jó kínai ajánlat esetén meg kell tõle válni. Mkhitaryan képességeit ismerjük, az Európa-ligában megy is neki többnyire a játék, viszont be kell vallani, a Premier League nem fekszik neki, legalábbis az elsõ szezon alapján nagyon nem. Itt több probléma is felmerül. Lassú a csapat az õ játék stílusához, csak Vale segíti a szélsõ védõk közül igazán a támadást, ha nincs vele a pályán Mata akkor Mkhi eltûnik. De ezeken kívûl is néha mintha nem is gondolkozna, ész nélkül 3 emberen akarja átvinni a labdát. Kiváncsi leszek mi lesz vele.

 

Martial az egyik nagy kedvencem és sokszor védem, de az õ helyzete is elég érdekes. Nekem a legnagyobb bajom az, hogy hol játszik, hol pihen. Tök mindegy mit csinált az elõzõ meccsén. Így nem fog igazán formába lendülni. A másik problémám, hogy bal oldalról a védõk nem segítenek neki. Egyedül marad szinte minden támadásnál amit tavaly meg-meg oldott, de az ellenfelek kiismerték annyira már az elsõ éve után, hogy nyílván nem fog  mindenkit kicselezni, ráadásul jobban is figyelnek már rá. Amikor meg csereként áll be, ha vesztésre vagy döntetlenre állunk, késõn jön, ha gyõzelemre állunk, akkor meg egy védekezõbb csapatba jön be, ahol nem használjuk a képességeit. Ettõl függetlenül sokszor mintha nem érdekelné ez az egész, kiváncsi leszek vele is mi lesz.

 

Van egy pár játékos akinek a jövõjérõl nem tudni semmit. Carrick ugye ki tudja hosszabbít-e, Ibraval nem tudjuk mi lesz a sérülése után, Young nem tudni marad-e miután már télen is majdnem ment és persze itt van újra a De Gea ügy is. A BL-ben indulás az igazolások miatt is fontos lenne ugyebár, mert ide minõség kell, hogy visszatérjünk. Mindenképp kéne Valencia mellé egy rotáció, elvileg Aurier jönne, õ tökéletes lenne szerintem. Jones - Smalling párost el kell engedni viszont így csak Rojo és Bailly maradna középre szóval ide is mindenképp kéne 1 de inkább 2 ember amibõl az egyik lehetne egy nagy név. Én Varane-t valahogy betenném a De Gea üzletbe, ha mindenképp megy. Középpályára kéne egy jó védekezõ középpályás, nemtudom, hogy Bakayoko mennyire mozdítható, de egy ilyesmi játékos kéne. Elõre pedig remélem több játékos is érkezik. Griezmannt írják ugye legtöbb helyen, de szerintem õ nem center pozícióba érkezne hanem árnyékéknek, úgyhogy egy csatárt is lehetne hozni Rashford mellé, akár Morata, akár Lukaku, egészséges versenyhelyzet alakulna ki és lenne rotáció. Bernardo Silva is jó fogás lehetne a Monacobol, vagy James a realból. És ha De Gea is megy, kapusnak én Oblakot hoznám, szerintem õ lenne a megfelelõ pótlás De Gea helyett vagy ha õ nem akkor Romero lehetne az elsõ számú. Persze ennyi játékos nem fog érkezni, ez rengeteg pénz és idõ is lenne mire összeszokna és annyi távozó sem lesz amennyit leírtam. De reménykedem benne, hogy sok minden megvalósul majd ebbõl, be kell húzni idén az Europa-ligát és jövõre egy bajnokesélyes csapatot akarok látni aki a BL-ben is a legjobbak között lesz!

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!