Szezonrajt előtti várakozás

Befejeződött a Manchester United nyári felkészülési túrája, ami nem sok pozitívumot hozott.

Aki évek óta olvassa a ManUtdFanatics.hu-t, tudhatja, nem vagyok egy negatív ember.  Amikor Sir Alex Fergusonnal sorozatban jöttek az 1-0-s győzelmek, akkor is a pozitívumokat emeltem ki. Amikor David Moyes kapott bizalmat, akkor is a pozitívumokat figyeltem. Louis van Gaal esetében is igyekeztem így tenni (bár ott már valami kezdett megtörni). De amikor Jose Mourinho került a padra, nehéz volt a pozitívumokat elővenni.



Sajnos ez két év alatt sem változott, sőt...amit a nyáron láttam, arra én azt tudom mondani, szurkolói pályafutásom (kilencvenes évek eleje óta) során én még ilyen mélyen nem láttam a klubot. 



Ennek tudatában próbálok jósolgatni, vajon mi várhat ránk, Fanatikusokra a 2018/19-es szezonban.



 



Jose Mourinho



A menedzser két szezont már lenyomott a Vörös Ördögöknél. A Premier League-ben elért eredmények alapján elmondható, fejlődést ért el, hiszen legutóbb második helyen végzett a csapat. A Bajnokok Ligájából csúfosan kiestünk idő előtt, a hazai kupákban sem sikerült trófeát elérni, bár az FA-kupában csak a döntőben véreztek el Valenciáék. Mourinho nagyon örült a bajnoki második helynek, ám míg korábban arról nyilatkozott, hogy ha nincs bajnoki cím, akkor mindegy, hogy második vagy negyedik a csapat, addig az év első felében már azt mondogatta, nagyon fontos a második hely. Ez attól függ nála, éppen melyik sorozatot preferálja. Korábban mindent feladott az EL-győzelemért, még a PL-t is, ám tavaly - az FA-kupa mellett - csak a bajnokság maradt neki, így érthetően azonnal fontos is lett a második hely. Az a második hely, ami nagyon messze volt az elsőtől folyamatosan. Ha ezt a hozzáállást nézzük, akkor azt lehet mondani, a fejlődés igencsak megkérdőjelezhető. Egyrészt azért, mert ez a keret képtelen több frontos harcot vívni Mourinhóval, másrészt pedig azért, mert a City fényévekkel volt előttünk. Persze, vannak olyanok, akik erre azt mondják, ez a City nagyon össze volt rakva. Ez tény. De nézzünk csak körül! Sir Alex idejében nem volt olyan csapat, mely nagyon össze volt rakva? Dehogynem. Mégis sikerült megelőznie az "Öregnek".



Mourinho nem fog megújulni, nem tud megújulni és valószínűleg elég makacs ahhoz, hogy nem is akar megújulni. Mourinho sikereit inkább defenzívnek mondható stílussal nyerte. Elég megnézni a Portót, az Intert vagy épp a Chelsea-t. Az első kettő nagyon távol volt a BL legesélyesebb csapataitól, de mégis sikerült csúcsra jutni. A Chelsea-vel rengeteg nyögvenyelős, a második félidőben megnyert találkozója volt. A 2004/05-ös szezonban 62 gólt lőtt csapata, így lett bajnok. Vagyis inkább úgy, hogy csak 15 gólt kapott 38 forduló alatt. A következő szezonban már kicsit több gólt sikerült szereznie a Chelsea-nek, akkor 72 találatig jutott a csapata, 22 bekapott góllal szemben. A 06/07-es szezonban másodikként zárt, 19 góllal kevesebb gólt termeltek a játékosai (64-et), mint a bajnok United. (Viszont hárommal kevesebbet kapott.) Ezek a számok is mutatják, amit a szakértők is mondják, Mourinho messze van a támadófocitól. Még akkor is, ha a Reallal 100 gól felett termelt. (A spanyol bajnokságra jellemző, hogy a Barca és a Real sokszor képes 100 bajnoki gól fölé jutni.)



De aki a számoknak nem hisz, valószínűleg a szemének hisz és láthatja a taktikáját a meccseken.



 



A játék



A nyáron látott játékra nem sok jót lehet mondani. Persze, világbajnokság volt, számtalan manchesteri játékos ott szerepelt a nyáron, közülük nem kevesen igen sokáig eljutottak, így rengeteg hiányzó volt az Amerikába utazó keretből. Sok fiatal kapott lehetőséget - ez pozitív. Viszont az akarást nem sok játékosban láttam. A kevesek egyike volt az az Andreas Pereira, akit nagy ígéretnek tartottam 3-4 évvel ezelőtt, de valahol nagyon megrekedt a játéka és támadóként egyre kevesebbet nyújtott. Nem véletlen, hogy immár a középpálya közepén szerepel...a túrán nem is olyan rosszul. 



Visszatérve a mutatott játékra, nem csak nyáron, hanem az elmúlt két évben semmi fejlődést nem látni. Itt nem azt értem, hogy jó lenne egyre többet támadni, de ezt nem látni a gárdán. Itt azt értem, hogy ha már védekezés az elsődleges Mourinho számára, azt tegyük egyre jobban. Ez azonban nem így történt, hiszen De Geának rengeteg dolga akadt. A spanyol hálóőr 114 védést mutatott be a tavalyi szezon során. A top 6 csapatok kapusai közül toronymagasan övé a legtöbb védés. A második Petr Cech 91 hárítással, Lloris-nak 86, míg Courtois-nak 76 védése volt. Edersonnak 58 (csaknem fele, mint Davidnak).



Én egy jól megszervezett védekezésben is látok szépséget, ha már Mourinho, nekem nagyon tetszett az, amit az Inter játszott az ő irányítása alatt. Viszont látszik, hogy ez ma már nem működik. Ha topcsapat akarsz lenni, nem működik az, hogy megpróbálod megölni az ellenfél játékát. Sokkal inkább kifizetődő az, amikor a saját játékodat erőlteted rá az ellenfélre, mely így sokkal több hibát tud véteni, hiszen nem tudja játszani azt, amit szeretne. De ezt Mourinho nem akarja, vagy nem tudja elfogadni, így kitart a saját elképzelése mellett. 



 



Ed Woodward és az átigazolások



Nem mondok újat, ezt mondtam már 2013-ban is: nagyon nagy hiba volt Sir Alex Fergusonnal együtt elengedni David Gillt. A két klasszis távozását azóta is nyögi a klub. Gill helyére jött Ed, aki a maga területén komoly szakembernek számított, ám az átigazolásokhoz nagyon nem ért. Hogy mit csinált eddig, azt mindenki tudja. Már azt is, mit csinált ezen a nyáron. Kapott egy listát Mourinhótól, amiből nem sikerült sokat kihozni. Grant leigazolását meg lehet érteni abból a szempontból, hogy Joel-Castro Pereirát kölcsönadtuk. Fred leigazolását meg lehet érteni, hiszen Carrick visszavoult. Diogo Dalot leigazolásánál már kicsit el kell gondolkodni. Egy fiatal srácért közel 20 milliót kifizetett a klub. Egy olyan fiatal srácért, aki eddig B-csapatban szerepelt. Vele akarja megoldani a jobb bekk posztot Mourinho? Ő tudja, de engem nem lepne meg, ha nem játszana sokat. A menedzser akart még játékosokat, ám ez nem sikerült, az utolsó nap szinte kapkodásnak tűnt, hogy hirtelen Godin is szóba került. 



Hogy kiket akart Mourinho, nem tudom. De lehet, hogy nem csak Woodward keze van ebben a nulla teljesítményben, hanem a tulajdonosoké is, akik talán csalódtak Joséban és emiatt nem támogatták meg 150-200 millióval.



Edről sokat nem írnék, mindenkinek van véleménye róla, én csak annyit mondanék, ha közülünk bárki így teljesítene munkájában, hamar álláskeresésbe kezdetne.



 



A keret



Ez az a rész, amelyet tele lehetne írni 'ha'-val. Hiszen ha megnézzük, a felnőtt keret nem annyira rossz. A kapuban De Gea HA hozza azt, amit az utóbbi években, akkor nem lesz sok gond vele. A védelemben HA Valencia és Lindelöf kicsit összeszedi magát, HA Mourinho hisz Shaw-ban, HA Shaw formába lendül, HA Smalling és Jones nem sérül le annyiszor, akkor a védelemmel sem lenne sok probléma, főleg HA Bailly nem sérül meg sokszor. HA Pogbát megfelelő helyre tenné Mourinho, HA Matic nem fáradt, HA Fred be tud illeszkedni hamar, HA Pereira olyan akarással játszik, mint a felkészülésen a Pool ellen, és HA Herrerát úgy használja, mint első szezonjában, akkor a középpálya közepén is erősek lennénk. HA Martial és Rashford érettebbé válik és Jose számít rájuk, HA Lingard továbbra is a belét kifutja a meccseken és gólokat is termel, mint előző szezonban, HA Mata eredményesebb játékot tud hozni és HA Lukaku hozza azt, amit hozott eddig, akkor elöl sem lenne gond a kerettel. 



DE! A sportban nincs ha. Főleg nem ennyi és ez a világ már régen nem ideális világ, úgyhogy nagyon nagy szerencsének kell lennie, hogy a sok HA-ból legalább 4-5 rendben legyen. 



Összességében azért nem olyan rossz ez a keret, szabadabb szerepkörökkel, támadóbb focival szerintem többet ki lehetne hozni a srácokból, de ha ebben a szezonban (már megint ha) sorozatban nyernénk 1-0-val a mérkőzéseket (de kiváló védekezéssel és nem csupán De Gea bravúrjai miatt), akkor szerintem jobb lenne mindenki véleménye. 



 



Ma este el is kezdődik egy hosszú út. Hogy ez mennyire lesz rögös, azt nehéz megmondani egy felkészülési szezon után. Valószínűleg nem kikövezett úton haladunk majd, sőt megeshet az is, hogy csúfos vége lesz (akár idő előtt, legalábbis Mourinho számára), de azért ezzel a kerettel úgy, hogy már két éve velük dolgozik a menedzser, illene bőven elérni a Top 4-et és Európában sem kellene megállni a legjobb 16 között.



Még valami! Régebben sokkal aktívabb volt a blogolás az oldalon. Ha valakinek kedve van megírni gondolatait, bátran tegye meg, hiszen nagyon jó beszélgetések zajlottak ezen a részen is!



 


Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!