A legsötétebb nap: 1958. február 6.

Február 6-át minden Manchester Uniteddel kapcsolatban álló személy örökre megjelöli a naptárban.


1958-ban ez a nap a legsötétebb nap lett a United történelmében. Huszonhárom ember - köztük nyolc játékos és három személyzeti tag - vesztette életét a müncheni légikatasztrófában.



A Red Star Belgrade elleni, európai kupamérkőzésről repültek vissza a Vörös Ördögök, miközben Münchenben megálltak feltankolni. Miután végeztek, két kísérletet tettek a felszállásra, melyek nem sikerültek az erős hóesésben. Ismét megpróbált a pilóta felszállni, ám a harmadik próbálkozás után a gép lezuhant. Túlfutott a kifutón, lerombolva maga előtt mindent, míg végül egy épületnek csapódva útja befejeződött.

 

 

Huszonegy ember a fedélzeten azonnal meghalt. A repülőgép kapitánya, Kenneth Rayment néhány héttel később vesztette életét sérülései miatt, míg Duncan Edwards - egyike a nyolc elvesztett játékosnak - 15 nappal a katasztrófa után távozott közülünk. A tragédia kitörölhetetlen része a United történelmének. Sir Matt Busby nagy harc árán felépült sérüléseiből és új csapatot kellett építenie, mellyel 10 évvel később megnyerte a BEK-et.


Roger Byrne (28), Eddie Colman (21), Mark Jones (24), David Pegg (22), Tommy Taylor (26), Geoff Bent (25), Liam Whelan (22) és Duncan Edwards (21) mind életüket vesztették, csakúgy, mint hárman a személyzetből: a klubtitkár Walter Crickmer, a tréner Tom Curry és Bert Whalley edző.
 

Nyolc újságíró is elhunyt a szerencsétlenségben: Alf Clarke, Tom Jackson, Don Davies, George Fellows, Archie Ledbrook, Eric Thompson, Henry Rose és Frank Swift, aki korábban a Manchester City játékosa volt. A gép kapitánya is a halottak között szerepelt, akárcsak Sir Matt barátja, Willie Satinoff. A vajdasági magyar, Miklós Béla is életét vesztette, aki utazási ügynök volt és a Népsportnak tudósított, valamint a repülőgép személyzetéből Tom Cable is távozott.

 

 

Soha nem felejtünk!


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!