Utazó fanatikus

Számos cikk jelenik meg nap, mint nap a médiában, melynek témája a Manchester United. Nyilatkozatok, interjúk, statisztikák, hírek, melyekkel a klub tájékoztat minket a jelen, a múlt vagy éppen a jövõben várható eseményekrõl.


Ám, nem szabad elfelejtenünk, hogy a United nem csak tulajdonosokból, edzõkbõl és labdarúgókból áll. A csapat szerves és elengedhetetlen részét képezik a szurkolók, akik hétvégérõl-hétvégére követik kedvenceiket. Mellettük vannak gyõzelemben és kudarcban egyaránt. Õk teszik félelmetessé az Álmok Színházának légkörét. Úgy gondolom, hogy sokszor, bár nem szándékosan, de megfeledkezünk ezekrõl az emberekrõl. Szóljon hát ez a cikk itt egy szurkolótársunkról, egy interjú formájában.

 

A történet fõhõse Gyenes Sándor, aki számomra nem csupán egy interjúalany, hanem kollégám és barátom is egyben. Sanyi azon hazai szurkolók egyike, aki számára egy álom vált valóra, ugyanis a csapat számos mérkõzését az Old Traffordon szurkolhatta végig. Élményeirõl és véleményérõl szóló beszélgetésünket fogadjátok szeretettel.

 

Tudtommal már elég hosszú ideje dobog a szíved a Manchester Unitedért. Emlékszel még, hogy mióta és, hogy melyik mérkõzésen láttad õket elõször?

 

"Persze, még élénk az emlék. Sajnos annak idején elég korlátozottak voltak a hazai lehetõségek. Nem volt nyolc sportcsatorna és internet sem. Csak a Nemzeti Sportból lehetett tájékozódni a külföldi bajnokságokról. A magyar televízió csupán a nagyobb tornák döntõit közvetítette. Így esett, hogy 1991-ben a televízió az akkori KEK döntõt közvetítette, melyen a United mérkõzött meg a Barcelona csapatával. A katalánokat jóval esélyesebbnek tartották, ám Mark Hughes duplájával, melyre csak egy Koeman találat válaszolt a Vörös Ördögök 2-1-re legyõzték riválisukat."

 

Mikortól tudtad folyamatosabban nyomon követni kedvenceidet?

 

"Nehéz kérdés. TV-ben csak az "újkori" televíziózás megjelenése után volt lehetõség hétrõl hétre figyelni a fiúkat. Addig, mint már említettem volt a Nemzeti Sport. Abban tudtam nyomon követni, hogyan épül be Giggsy a csapatba, hogy, hogyan lesz sztár Becksbõl. Annyiban szerencsés voltam, hogy viszonylag hamar lett otthon internetem. A kilencvenes évek közepén így valamennyire megnyílt számomra a "nagyvilág" és lehetõségem lett arra, hogy a mérkõzések összefoglalóit megnézhessem."

 

 

Van esetleg kedvenc játékosod az elmúl 23 évbõl?

 

"Persze, több is. Fergie fiait mind imádtam. Giggs, Scholes, Neville testvérek, Becks, Butt...de imádtam Irwint, Andy Colet, Nistelrooyt és Ronaldot is, vagy éppen Riot. Nem tudnék egyet választani közülük, mert mind szerethetõ valamiért. Ha mégis választanom kéne, akkor Gary, Scholes vagy Giggs közül kerülne ki a gyõztes a klubhûség miatt."

 

Azt hiszem, hogy ezzel nem lehet vitatkozni. A közelmúltban számodra valóra vált számos United szurkoló álma. Kijutottál az Old Traffordra, ahol azóta többször is megfordultál. Melyik mérkõzést nézted meg elõször az Álmok Színházában?

 

"Két éve láttam õket elõször hazai pályán, még a Fergi idõk végén. Akkor a QPR-t vertük hazai pályán 3-1-re. Idegenben már jóval korábban láttam a csapatot élõben játszani."

 

Melyik volt az az idegenbeli mérkõzés?

 

"1993.09.15., Kispest, Bozsik stadion, BL selejtezõ. Óriási meccs volt. 3-2-re nyert a United úgy, hogy a Honvéd nem kapott meg egy tizenegyest a mérkõzés vége felé. A Vörös Ördögök a legerõsebb csapattal álltak ki a meccsre. A kapuban a dán óriás állt, Irwin és Pallister a védelemben, Robson, Giggs és Keane középen és elöl pedig a király, Cantona. Rengeteg angol szurkoló érkezett és megtöltötték teljesen a vendégszektort. Hatalmas élmény volt. Utána még kétszer érkezett hazánkba a United és sikerült ezt a két találkozót is megtekintenem a helyszínen. A jegyeket azóta is õrzöm a többivel együtt."

 

Melyik személyesen megtekintett hazai mérkõzésünk fogott meg a legjobban?

 

"A Liverpool elleni mérkõzést vártam a legjobban, de a zakó miatt nem az lett. Sokkal inkább az idei Everton elleni mérkõzés. Nagyon jó hangulata volt, de a mostani Chelsea elleni derbi sem volt kutya. Van Persie 94. percben szerzett találata felrobbantotta a stadiont."

 

Mesélj kicsit a Cheslea elleni találkozóról. Milyen volt a hangulat a mérkõzés elõtt, alatt és után? Hogy viszonyulnak a szurkolók a csapathoz jelenleg?

 

"A hangulat meccsek elõtt már mindig jó. A környezõ pubok teli vannak. Sokan ilyenkor már a játékosbejáró elõtt várják a csapatot, ahol minden játékost külön-külön megünnepelnek. Vannak, akik már 4-5 órával a kezdés elõtt a stadion körül sétálnak, magukba szippantva a különleges hangulatot és érzést, amit ez jelent. A Meccsen bizakodó volt a hangulat, egészen a kékek elsõ találatáig. Utána reménykedõvé vált. Robin góljánál pedig robbant a stadion, na az óriási volt. Szól az "Oh, Robin van Persie". A szurkolók tisztában vannak azzal, hogy ez egy alakulóban lévõ csapat. Nincs extra elvárás...még."

 

A mérkõzés után beszélgessünk kicsit magáról Manchesterrõl, az Old Traffordról. Milyennek találtad a várost és hova látogattál már el utazásaid alkalmával?

 

"Manchestert fõként ipari nagyvárosként tartják számon, így nincs olyan sok látnivaló, mint mondjuk Londonban. De itt is lehet találni olyan dolgokat, amik magukkal ragadják az embert. A belváros a sok csatornájával azért elég látványos, voltam a War Imperial múzeumban, megnéztem a MAN Arénát, természetesen, ha már bejártam a várost az Etihad sem maradhatott ki. A városi rivális stadionjánál viszont érdekes volt, hogy nem nagyon lézengett körülötte senki sem. Az Old Traffordra nem tudsz úgy kimenni, hogy ne találkozz emberekkel. Az Etihadot körbejártam hétvégén úgy, hogy egy lélekkel sem találkoztam. Ennyi út után azonban már nem nagyon mozdulok ki Salford városrészbõl. Itt megvan minden, ami kell. Gyakran körbesétálom a stadiont, betérek a Megastoreba, vagy kávézom egyet a Red Cafféban."

 

Gondolom, nem csak körbesétáltad a stadiont, hanem be is tértél a szentélybe?

 

"Így van. Természetesen a stadion túra már az elsõ látogatás alkalmával megvolt. Nagy élmény benézni az öltözõbe, állni a játékoskijáróban, vagy éppen leülni a kispadra Sir Alex helyére."

 

 

Hány mérkõzést tudtál eddig megtekinteni élõben?

 

"Öt hazait az Old Traffordon és hármat pedig Magyarországon. Most, hogy sikerült bérlethez jutnom, remélem ez a szám hamarosan megugrik. Következõ cél a Liverpool elleni mérkõzés decemberben."

 

Említetted Fergusont. Mi a véleményed a Fõnökrõl?

 

"Ahogy mondod. A FÕNÖK! Meglátásom szerint õ nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a United ma ott legyen ahol. Mindent megtestesített, amit egy menedzsernek kell, és még annál is többet. Tartottak tõle a játékosok, de imádták is. Az évek során komoly tekintélyt szerzett hazai és nemzetközi porondon is. Véleményem szerint nem lett volna játékos, aki az õ hívó szavára nemet mondott volna. Õ nem költekezett, hanem épített. Méghozzá csapatot. Néhány kivételtõl eltekintve minden játékos nagy név lett, akiket megvett. Képes volt valakit évekig figyeltetni. Felvitte a klubot a csúcsra és nagyon sokáig ott is tartotta. Méltán megérdemelt a szobor a stadion oldalában és az utca, amit róla neveztek el."

 

 

Ez vitathatatlan, de sajnos Õ visszavonult és keményen megtapasztaltuk lentebbrõl szemlélni a bajnokság történéseit. Mi a véleményed az elõzõ szezonról, mit lehetett volna, vagy kellett volna máshogy csinálni?

 

"Egybõl kinevezni a mostani stábot. Moyes nem top menedzser sajnos, ami be is bizonyosodott. Ez már akkor érzõdött, amikor az átigazolási szezonban senki nem akart hozzánk jönni. Kivéve Fellaini, aki Moyes kedvence volt az Evertonnál. Pedig a pénz akkor is rendelkezésre állt. Ezt a vezetõk is látták és lehet, már hónapokkal korábban is váltottak volna, csak nem akartak pénzt és presztízst veszíteni. Valamint szabad minõségi mester sem igazán volt. Én annyit nyertem az elõzõ szezonon, hogy mivel sok csalódott ember visszamondta a bérletét, így nekem sikerült egyet szereznem."

 

Tehát úgy véled, hogy jó döntés volt a szezon vége elõtt meneszteni Moyest és kinevezni Giggsyt?

 

"igen, jó. Realitás már úgy sem volt semmire, Giggs így legalább tapasztalatot szerezhetett. Moyes elvesztette a tekintélyét. Giggs legalább kicsit összerántotta a társaságot, de a hitehagyottsággal már õ sem tudott mit kezdeni."

 

Ezután mint tudjuk a klub vezetõsége nem sokáig hagyta a szurkolókat kétségek közt. A szezon után hamar kiderült, hogy újra a csúcson akarják látni a Vörös Ördögöket és szerzõdtették edzõnek a holland válogatott szövetségi kapitányát, van Gaalt. Miként vélekedsz eddigi munkásságáról?

 

"Nagyszerû mesternek tartom. Idõ kell neki, mert bátran nyúl a fiatalokhoz, lassan építkezik de eredményesen. AZ új igazolásaink jónak mondhatók. Di Maria sztár és legjobb idõszakát éli. Rojonak volt egy jó VB-je, sokat kell még fejlõdnie. Luke Shaw a jövõ tehetsége. Blind, ha fel tud nõni a feladathoz, akkor értékes játékosa lehet a klubnak. Véleményem szerint a Herrerára költött pénzt bele lehetett volna fektetni Vidal megszerzésébe is. Falcao meg last minute volt, tökéletes gólvágó, nagy húzás lehet. Szerintem a csapat dobogó esélyes, igaz, hogy csak annak legalsóbb fokára, de idén ez a cél. Legyen meg a Bajnokok Ligáját érõ helyezés, jövõre pedig még egy-két játékossal kiegészülve a bajnoki cím."

 

Elég egyértelmûnek tûnik, hogy, ha igazolunk, akkor a védelmünkön kell erõsíteni. Szerinted kik érkezhetnek, akár már télen is?

 

"Ha védõ, akkor nálam Hummels az ideális jelölt. Remekül illeszkedne a csapatba és a Dortmund úgy sem tudná megtartani. Dani Alves ugye úgy néz ki érkezik. Nálam még bal szélre beférne Baines, mint Shaw vetélytársa, valamint Vidal vagy Pogba megszerzése lehet reális is. Strootmanról is volt szó, és hasonlót is tud, mint Vidal, de szerintem a chilei veszélyesebb kapura."

 

 

A végére kicsit elkanyarodom az eddigi témáktól. Említetted az internetet, mint információ forrást. Mint olvasó, mi a véleményed a manutdfanatics.hu-ról?

 

"Nagyon pozitív a véleményem az oldalról. Tetszik, hogy naprakész és így azok számára is elérhetõ a klub élete, akik nem tudnak esetleg angolul. Sok érdekes és értékes információ megtalálható, ami hasznos lehet."

 

Mit üzennél azoknak a szurkolótársaknak, akik még hezitálnak egy esetleges utazáson? 

 

"Hogy menjenek és nézzék meg legalább egyszer a stadiont, a csapatot, egy meccset. Nagyon kedvezõ ajánlatok vannak túrákra, akár csoportosan, akár egyéni szervezésben."

 

Tehát a végére a lényeg. Aki teheti, bátran vágjon neki a kalandnak és utazzon. Higgyünk a csapatban, az eszmékben, mert ezek azok a dolgok, amik célba vezetnek minket! Sanyi, köszönöm a beszélgetést!

 

"Így van, ahogy mondod. Én is köszönöm a lehetõséget és remélem, hogy sikerült kedvet csinálni ahhoz, hogy egyre több szurkoló nekivágjon az útnak és kilátogasson az Álmok Színházába."

 

 


manutdfanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!