Szurkoló szemmel: Manchester United-Chelsea

Bruncszlik Ákos, a stamfordlions.hu fõszerkesztõjével vettük szemügyre az esélyeket a Chelsea elleni rangadó elõtt.


Az új interjú-sorozatunkban magyar szurkolói weboldalak szerkesztõivel vitatjuk meg az imádott csapataink aktuális összecsapásának esélyeit. Kicsit új színt hozva a megszokottakhoz képest, ezúttal a Fanatics-riportere is kifejti véleményét az aktuális témával kapcsolatban. Elsõ alkalommal a Manchester United-Chelsea rangadóról esik szó.

 

 

Néhány infómorzsa, amit a rovat elsõ beszélgetõtársáról tudni kell: Bruncszlik Ákos 2002 óta szurkol a londoni gárdának, elmondása szerint büszke rá, amiért már az Abramovic-korszak elõtt is „élt”. A Stamfordlions.hu fõszerkesztõje -a honlap már 5 éve fut- úgy gondolja, minden fiatal srác életében van olyan játékos, aki miatt megszereti a labdarúgást, nála Gianfranco Zola a number one, még pedig egy Norwich City elleni FA-kupa meccsen lõtt góljával „rabolta el a szívét” a 2001/02-es idényben. A Büntetõ Podcast alapító tagja,  ahol többségében az európai klubfutball történéseirõl esik szó, s amelyben alkalmanként a honlapunk egy-egy szerkesztõje is hallatja a hangját.

 

 

Hova rangsorolhatjuk a mostani derbit az elmúlt tíz évhez képest?


Bruncszlik Ákos, stamfordlions.hu: Ha arra gondolunk, milyen formában van jelenleg a két csapat, és milyen hozzánk nem illõ célokért küzdünk, akkor mindenképp a legutolsó helyre raknám. Másrészrõl viszont a Chelsea-nek pontosan most kellene gyõznie, amivel visszanyerhetnék a rég elveszett önbizalmukat, de bizonyíthatnának a szurkolóknak is, még képesek küzdeni a mezen látható címerért.

 

Dzsubák Tamás, manutdfanatics.hu: Ez a derbi minden kétséget kizáróan beírta magát nemcsak a brit, hanem az európai klubfutball klasszikusai közé az utóbbi évtized során. Persze akkora értéket nem képvisel a szememben, mint a Manchester City, vagy a Liverpool elleni ütközetek, de tízes skálán nyolc pontot bármikor odaítélnék.

 

 

 

José Mourinho visszatérhet-e a Stamford Bridge-re, mint a Manchester United vezetõedzõje?

 

Bruncszlik Ákos, stamfordlions.hu: Látok rá esélyt, igazából kicsit többet mint arra, hogy Van Gaal látogatna el egyszer a Bridge-re, mint United edzõ. Örülni viszont logikusan nem örülök neki. José számomra a világ legjobb menedzsere, és ez nem elfogultság, hiszen szimplán az eredményei is ezt mutatják. Egyetlen egy gyengébb éve (fél éve se) volt, ilyen okok miatt nem lehet kirúgni a klub karizmatikus legendáját. 


Nem tudom elképzelni, mire lehetne képes egy olyan klubbal, mint a United, ahol nem kell a menesztése miatt izgulnia 1-1 rosszabb eredményt követõen. Rossz érzés, amiért gondolatban is több támogatást kap a manchesteri vezetõktõl, mint amit a két regnálása alatt kapott Abramovicséktól. Abba pedig bele se merek gondolni, ahogy Sir Alex Fergusonnal karöltve vezetik a Vörös Ördögöket.

 

Dzsubák Tamás, manutdfanatics.hu: Az elmúlt napokban nagy port kavart ez a pletyka a sportmédia berkein belül. Végül kiderült, semmilyen megkeresés nem történt a portugál vezetõedzõ felé. Megmondom õszintén, szerintem még nincs lefutva ez a történet. Nyílt titok, José mennyire tiszteli Sir Alex Fergusont, s ugye egy tradicionális klubról van szó, s már csak ezért is birizgálhatja a 'Special One' egóját, vajon mit érhetne el itt. Személy szerint nem tartom jó döntésnek az õ ide hozatalát, mert sem a személyisége, sem az edzõi filozófiája nem egyezik meg azzal, amit ez a klub képvisel. Elõször is ott van a fiatal tehetségek mellõzése, másrészt a minden élõlénybe való belekötés, legyen az a média munkatársa, a klub vezetõsége, de még a csapatorvos sem tartozhat a kivételek közé. Ez olyan mértékû feszültséget generál, ami bizonyos idõ elteltével már a körülötte lévõk torkán sem megy le.

 

 

Kik lehetnek kulcsjátékosok a rangadón?


Bruncszlik Ákos, stamfordlions.hu: Nehéz ebbõl a csapatból jelenleg bárkit kiemelni. Diego Costa végre kezdett formába lendülni, ha nem tiltatja el magát, mindenképp õt mondanám. Cesc Fábregas betegség miatt hagyhatja ki a meccset, pedig egy jó formában lévõ katalánra hatalmas szükségünk lett volna. Eden Hazard játéka szintén kérdéses.


Legfrissebb hírek szerint Radamel Falcao fog kezdeni, szóval alapból emberhátrányban leszünk, így talán valamelyik védõt mondanám kulcsjátékosnak. Az a valaki pedig Branislav Ivanovic. Ha a szerb tudja hozni a régi formáját, akkor elõl és hátul is plusz egy embert képvisel. Fogalmam sincs miért, de a bennem lévõ 'kis ördög' nem bánná, ha Pedro döntetné el a derbit.

 

Dzsubák Tamás, manutdfanatics.hu: Két játékos van a Unitedben, akikben nagyon bízok, egyikük David de Gea, aki a nyári átigazolási hercehurcája után, vagy ellenére is ott folytatta, ahol az elõzõ idényben abbahagyta. Egyszerûen fantasztikus formának örvend a hispán portás: magabiztosan irányítja a védelmet, lélegzetelállító bravúrjainak köszönhetõen pedig értékes pontok maradtak meg. A másik futballistát szintén a védelemben kell keresni, Chris Smallingról van szó, akire hasonlóképp kulcsszerep vár a mérkõzésen. A szezon során számtalan alkalommal bizonyította, felnõtt a feladathoz, igazi csapatkapitányként viselkedik – nem véletlenül kapta meg a karszalagot. Hatalmasat melózik a védelem tengelyén, s az ellenfél kapuja elõtt sem jön zavarba, emellett rengeteget kommunikál a társaival is.

 

 


Melyik csapatnak kell nagyobb erõket mozgósítania bizonyítás érdekében, és miért?


Bruncszlik Ákos, stamfordlions.hu: Nem tudom, hogy a játékosoknak mit kellene bizonyítani a Unitednél, számomra teljesen egyértelmû, hogy LvG-vel senki, vagy csak kevesen akarnak dolgozni.

 

Nálunk viszont Guus is mondta, a focistáknak vissza kell nyerniük a szurkolókat. Hihetetlen mélypontként éltük meg José menesztését, persze ilyen eredmények után -valamilyen szinten- érthetõ döntés született. Azonban már nem lehet kire fogni, ha a csapat nem teljesít, ennek következtében csak nagyobb lesz a feszültség a szurkolók, a vezetõség, illetve a játékosok között, ugyanis teljesen feleslegesen "áldozták" fel történelmünk legeredményesebb edzõjét.

 

 

Dzsubák Tamás, manutdfanatics.hu: A Manchester United mezét viselni nem jog, hanem érdem. Nagyon remélem, hogy a lötyögõs, 'edzõsmegbuktatós' felfogást félreteszik a srácok mostantól, mert a klub többet érdemel annál, mint holmi durcás kisfiúk módjára sértõdötten játsszák az eszüket. Ha esetleg nem tetszik a játékrendszer, amiben szerepelnek, s nem jönnek ki az edzõvel, akkor csak annyit üzennék nekik: küzdjetek a klubért!

 

 

 

Elfogult-, reális- és negatív tipp...

 

Bruncszlik Ákos, stamfordlions.hu: Elfogult: Falcao megtöri a gólcsendet, és Pedro mellett õ is gurít kettõt, így sima 3-0-ra nyerünk az Old Traffordon, ahol Falcao gólja láttán Louis van Gaal már az elsõ félidõben lemond. Reális: unalmas 1–0-t várok, nem tudom eldönteni, kinek a javára, csak reménykedek, hogy a miénkre. Negatív: José meglepetésbõl már a United kispadon ül, Mata csereként beállva pedig megszerzi a gyõztes találatot, miután a védelem teljes csõdöt mond. A Chelsea javára négyszer is büntetõt ítél a játékvezetõ, azonban sorra csúsznak el a játékosok, akik elvégezni próbálják azt.

 

Dzsubák Tamás, manutdfanatics.hu: Amennyiben elfogult lennék a csapattal, azt mondanám, Juan Mata mesterhármasának, valamint gólpasszának köszönhetõen, amit Anthony Martialnak oszt ki, nyerünk simán, 4–0-ra. Ha borúlátóbb lennék, akkor három null oda, amibõl kettõ jogtalanul megadott tizenegyesbõl születne, hab lenne a tortán, hogy mindhárom találatot Radamel Falcao szerezné.


Azonban a realitás talaján maradva, s a jelenlegi formánkat is figyelembe véve: nem leszünk képesek egy döntetlennél jobb eredményt elérni.


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!