A carringtoni ebédlõ titkai

Dimitar Berbatov zárkózott volt, Patrice Evra imádta a báránybordát, Louis van Gaal pedig vasököllel uralkodik.


A külföldi játékosok beáramlása, a luxusautók és a többmilliós fizetések ellenére van egy olyan helyiség a Manchester United edzõközpontjában, ami megõrizte az igazi, földhözragadt, manchesteri életérzést.

 


Az emeleten, a fõbejáraton belépve a 100 fõs ebédlõben találjuk magunkat, ahol a szorgos szakácsnõk csapata azon dolgozik, hogy mindenki beleférjen a szerelésébe.

 


Ahogy a Sportsmail már korábban felfedte, Louis van Gaal teljes kontroll alatt tartja az ebédlõt, még azt is õ szabja meg, hogy melyik asztalnál ülõ társaság szolgálhatja ki magát elõször.

 


Amint Rooney és társai átlépnék a határokat, hamar helyre tennék õket.

 


Rio Ferdinand tudna errõl mesélni. Amikor 2002-ben a dél-londoni születésû védõ megérkezett a Leeds Unitedtõl, rendkívûl flegma módon kérte ki az elsõ ebédjét, viszont hamar megmondták neki, hogy hol a helye és felszólították, hogy beszéljen normálisan.

 


Sir Alex Ferguson egyenlõségre törekedett, mindenki együtt ebédelt, aki a klubnál dolgozott - Cristiano Ronaldótól kezdve a bejáratnál dolgozó biztonsági õrig.

 


Ez azóta megváltozott. A holland menedzser, aki talán túlságosan is vigyázni próbál a játékosaira, egy másik szobába költöztette azokat, akik nem játszanak a csapatban. 'Régen családi hangulata volt az ebédlõnek' - mondta egy meg nem nevezett forrás. 'Mindenki úgy érezte, hogy tényleg együtt dolgozunk.'

 


Meg kell említeni, hogy Ferguson nem volt ellene, hogy néha megtréfálja a személyzetet, beleértve a játékosokat is, annak érdekében, hogy senkinek se lankadjon a figyelme.

 


Több, mint egyszer elõfordult, hogy ravaszul bezárta a konditerem ajtaját. Amikor eljött az edzés ideje, és a játékosok meghallották a szokásos, edzésre hívó szignált, viszont rájöttek, hogy be vannak zárva, kitört a pánik.

 


Aki késett edzésrõl, azt megbírságolták - így nem csoda, hogy másodpercek múlva az elsõ csapat tagjai eszeveszetten próbáltak meg kijutni az edzõterembõl, különbözõ alternatív kijáratokat találva, majd versenyt futottak az épület körül, csak hogy idõben ott legyenek.

 


Ferguson azt is élvezte, ha odaosonhatott bármelyik konyhában dolgozó illetõ mögé, majd váratlanul a híres hajszárító-kezelésben részesíthette a konyhai személyzet tagját - aminek sokszor az lett az eredménye, hogy a megijesztett áldozat röppályára állított egy adag ételt.

 


A kaja-csaták viszonylag ritka jelenségnek számítanak a carringtoni ebédlõben, viszont egy alkalommal, amikor Rooney visszament az asztalához, és észrevette, hogy valaki tönkretette a reggelijét, hamar eldurvult a helyzet.

 


"Ha jól emlékszem, Jonny Evans és Darren Fletcher kezdte az egészet" - magyarázta egy meg nem nevezett forrás. "Rooney õrizetlenül hagyta a tojásrántottáját, alap hiba, majd mire visszatért, azt látta, hogy  többek között joghurtot és még sok minden mást tettek a reggelijére. Kész katasztrófa volt. Pár másodperc múlva kirobbant a háború. Teasütemények, pirítósok és mûanyag üdítõs palackok repkedtek a levegõben."

 


Amikor Van Gaal megérkezett 2014-ben, a téglalap alakú asztalokat kerek asztalokra cserélte le, annak reményében, hogy ezzel jobban elõtudja segíteni a játékosok közötti kommunikációt.

 


Ennek ellenére, az egyik sarok mindenkit Dimitar Berbatovra emlékeztet.

 


A bolgár csatár nem kifejezetten társas lény, így gyakran a saját asztalához ült le egy tál tészta társaságában, hogy egyedül ebédelhessen.

 


Talán meglepõ, de annak ellenére, hogy a menedzser és a játékosok is rendszeresen azt nyilatkozzák, hogy nem foglalkoznak a médiával, a napilapok fontos "árucikknek" számítanak Carringtonban, a tévé pedig szinte már vallásos módon, a Sky Sports csatornájára van állítva.

 


Amikor egy játékos klubon kívûli tevékenységeirõl írnak a lapok, elõfordul, hogy amint belép a történet fõszereplõje az ebédlõbe, az egyértelmûen jól szórakazó csapattársak a levegõbe feltartott újsággal integetve üdvözlik a fõhõst.

 


Az ebédlõ egyszer egy "halál közeli élmény" helyszíne is volt.

 


A kétezres évek közepén, egy játékosnak sikerült õrületbe kergetnie mindenkit, aki éppen az ebédlõben volt, ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy a szóban forgó személy egy fémkéssel próbált kiszabadítani egy beragadt kenyérszeletet a pirítóból.

 


A személyzet és a játékosok is azt kiabálták neki, hogy húzza ki a kést a pirítóból, mielõtt még agyoncsapja az áram, és túl hamar véget vetne az ígéretes karrierjének, de a játékos, aki nem tudta megszilárdítani a helyét az elsõ csapatban, és kifejezetten rossz formában volt, csak annyit mondott, hogy elege van, és mindennek véget vet.

 


Akik nem bírták végignézni a jelenetet, csak késõbb tudták meg, hogy a játékos már rég kihúzta a pirítóst a konnektorból.

 


Karácsonykor is érdekes dolgok történnek Carringtonban. Ilyenkor minden évben a klub személyzete segít az étel kiszolgálásában.

 


A klub egykori titkára, Ken Ramsden számára ez a szerepcsere egyszer viszont katasztrófába torkollott. Ramsden mosogatás közben elcsúszott, és eltörte a könyökét, emiatt pedig nem tudott elutazni a Bajnokok Ligája sorsolásra.

 


Az ebédlõ az éves, karácsonyi pantomimnak is helyet biztosít, ahol az akadémia játékosai azzal szórakoztatják magukat, hogy kifigurázzák az elsõ csapat tagjait.

 


2011-ben Rooney volt a fiatalok áldozata. Az egyik ifi játékos 10-es mezben, Shrek maszkban és egy göndör, fekete parókában csinált viccet Rooney hajbeültetésébõl. Ezután egy képzeletbeli interjú kereten belül arról beszélt, hogyan változtatta meg az új hajkoronája az életét.

 


Egy belsõ forrás szerint az ebédlõben felszolgált ételek bármikor felvennék a versenyt Manchester legjobb éttermeiben készített fogásokkal, de ha akarják, a játékosok egyszerûbb ételeket is fogyaszthatnak, mint például csirke, pizza vagy friss hal. Ha valakinek speciális igényei vannak, természetesen annak is eleget tesznek.

 


Minden játékosnak van kedvenc étele. Patrice Evra, a United egykori balhátvédje például imádta a báránybordát.

 


"Amikor bárányborda volt a menün, olyan volt, mintha sáskajárás történt volna" - árulta el a személyzet egyik tagja. "Patrice leült és addig evett, amíg mind el nem fogyott."

 

 


A konyhafõnök, Mike, nagyon népszerû és gyakran a csapattal együtt utazik, hogy biztosra menjen, mindenkinek rendben van-e az étrendje.

 


Van Gaal azt is elárulta, hogy Mike, a megrögzött United drukker, hogyan segített a tavalyi szezonban a Liverpool elleni felkészülésben azzal, hogy elmondta neki és a játékosoknak, hogy mit jelent a szurkolók számára ez a mérkõzés.

 


Ferdinand szerint David Moyes rövid regnálása alatt lekerült a csipsz a menürõl, Ferguson idejében pedig csak heti egyszer ehettek meleg reggelit.

 


Ha valaki megpróbált bármilyen sült vagy fõzött ételt becsempészni a reggelijébe, a menedzser, aki szoros kapcsolatban állt Mike-al, azonnal felelõsségre vonta az adott játékost.

 


2013-ban, amikor bejelentette a nyugdíjba vonulását, Ferguson utoljára ment fel a lépcsõn, hogy bemenjen az ebédlõbe.

 


Amikor a menedzser felhívta arra a figyelmet, hogy a távozása után valószínûleg változás várható, sokan, akik már több mint 30 éve dolgoztak az ebédlõben, nem tudták visszatartani a könnyeiket.

 


Sir Alex nem tévedett. Egy másik forrás szerint Van Gaal érkezésével az asztalokon kívül az atmoszféra is megváltozott.

 


"Félreértés ne essék, még mindig szeretünk viccelõdni és nevetni, de már nem olyan, mint régen volt" - mondta egy belsõ forrás.

 


Minden változás ellenére egy dolog továbbra is állandó.

 


"Még mindig ugyanazok a hölgyek dolgoznak itt, ha pedig valaki nem tartja be a szabályokat, arról hamar tudomást fognak szerezni."


dailymail

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!