Hol vannak ma Louis van Gaal fiatal reménységei?

José Mourinho szóban letette voksát a fiatalok mellett, ezt azonban nem tükrözik eddigi kezdõcsapatai, amely aggodalommal töltheti el azt a 12 játékost, aki elõdjénél mutatkozhatott be.


A Manchester United újdonsült menedzsereként való bemutatásakor José Mourinho igyekezett eloszlatni azokat a vele kapcsolatos hiedelmeket, miszerint aktuális csapatainál nem nyúl az utánpótlásban nevelkedõ játékosokhoz. Igaza bizonyításaként egy 49 fõs listáról beszélt - amelyet késõbb 55 fõsre bõvített - amely azokat a játékosokat tartalmazza, akik kezei alatt mutatkoztak be felnõtt szinten.

 

Ezek közül néhány meglehetõsen alaptalan volt. Jó példa erre Arjen Robben, aki már akkor holland válogatott volt, több mint 100 klubmérkõzéssel a háta mögött, mikor 2004-ben csatlakozott a Mourinho vezette Chelsea-hez. Mourinho keretének mélysége - ahogyan azt a Bournemouth ellen múlt vasárnap 3-1-re megnyert szezonnyitó bajnoki kispadja is bizonyította - a létezõ legnagyobb veszélyként leselkedhet a Vörös Ördögök saját nevelésû labdarúgóinak játéklehetõségeit illetõen.

 

A Vitality Stadium kispadján a hat mezõnyjátékos ugyanis nem volt más manchesteri részrõl, mint Marcos Rojo, Michael Carrick, Henrikh Mkhitaryan, Morgan Schneiderlin, Memphis Depay és Marcus Rashford. Emellett a menedzser nélkülözni kényszerült eltiltása miatt a világ legdrágább futballistáját, Paul Pogbát.

 

Amikor Mourinho július 1-én hivatalosan is átvette a klub menedzseri pozícióját az Old Traffordon, 15 saját nevelésû reménység volt a klub felnõtt keretének közelében, akik közül tizenkettõnek elõdje, Louis van Gaal adott bizonyítási lehetõséget. Lássuk, mik a kilátásaik most!

 

Jesse Lingard

Debütálás: vs Swansea City, 2014. augusztus 16.

 

Megszilárdította pozícióját a felnõtt csapat keretében, többek között az FA-kupa döntõjének hosszabbításában szerzett gyõztesgóljával. Sérülés miatt kihagyta a bournemouthi vendégjátékot, egy héttel korábban a Leicester City elleni Community Shield-döntõben azonban kezdett, és emlékezetes szólógólt szerzett.

 

Mérkõzések: 41

 

Tyler Blackett

Debütálás: vs Swansea City, 2014. augusztus 16.

 

2015 februárjában heti 20 ezer fontról szóló szerzõdést írt alá a klubbal, amelyet követõen csak kétszer, csereként lépett már csak pályára, akkor is összesen 27 percnyi játéklehetõséget kapva. Nyáron kölcsönbe a Celtichez került, de hat hónappal késõbb visszatért az Old Traffordra. Most arra vár, hogy újra kölcsönbe kerülhessen.

 

Mérkõzések: 12

 

Andreas Pereira

Debütálás: vs MK Dons, 2014. augusztus 26.

 

 

Részese volt a Stadium MK-beli 4-0-s Ligakupa mészárlásnak, amelyet követõen egy szezonig a felnõtt csapat közelébe se került Van Gaal debütáló szezonjában. Tavaly úgy tûnt, végre megjöhet számára az áttörés, hiszen 11 mérkõzésen kapott szerepet, de utoljára február 25-én jutott szóhoz, akkor is csereként az FC Midtjylland 5-1-es legyõzésekor az Old Traffordon. És ahogy ezen az Európa-liga meccsen, úgy a többi sorozatban - Premier League, Bajnokok Ligája, FA-kupa - se kezdett.

 

Mérkõzések: 12

 

Paddy McNair

Debütálás: vs West Ham, 2014. szeptember 27.

 

Donald Love

Debütálás: vs Midtjylland, 2016. február 18.

 

Múlt héten Mourinho eladta a párost a Sunderlandnek, ezzel megválva Van Gaal második és harmadik kegyeltjétõl. Bár McNair észak-ír válogatott, aki a 2016-os Európa-bajnokságon is részt vett, a portugál egyértelmûsítette bizalmatlanságát benne azáltal, hogy a nyáron 30 millió fontért szerzõdtette Eric Baillyt a Villarrealtól. Love csak kis részét tette ki a kettejükért kifizetett 5.5 millió fontos vételárnak, manchesteri debütálása után pedig nem is nagyon keresték a lehetõségét a bevetésének.

 

Mérkõzések: McNair 27 | Love 1

 

Guillermo Varela

Debütálás: vs West Ham United, 2015. december 5.

 

Két és fél évvel ezelõtt õ volt David Moyes elsõ szerzeménye, majd õ volt az elsõ, aki a Van Gaalnál debütáltak közül Mourinho engedélyével távozhatott, egyelõre csak ideiglenesen, az Eintracht Frankfurthoz kölcsönben. 23 évesen ez nem sok jövõt jósol az uruguayi jobboldali bekknek az Old Traffordon.

 

Mérkõzések: 11

 

Cameron Borthwick-Jackson

Debütálás: West Brom, 2015. november 7.

 

 

14 alkalommal játszott az elõzõ szezonban, és jó benyomást tett. Ezt a szezont sérülten kezdte, és mivel Luke Shaw egyértelmûen az elsõ számú választás a védelem balodalán, illetve Daley Blind és Matteo Darmian is bevethetõ ezen a poszton, Borthwick-Jackson jövõje bizonytalan.

 

Mérkõzések: 14

 

Joe Riley

Bemutatkozás: vs Shrewsbury Town, 2016. február 22.

 

Posztján olyanokkal kell megküzdenie, mint Pogba, Herrera, Carrick, Schneiderlin és Marouane Fellaini. Ez pedig nem könnyû.

 

Mérkõzések: 1

 

Marcus Rashford

Bemutatkozás: Midtjylland, 2016. február 25.

 

Kétségtelenül az elõzõ szezon debütánsainak legfényesebb csillaga. A csatár, aki csak október végén lesz 19 éves, már az angol válogatottal is ott lehetett a nyári Eb-n a Unitedben nyújtott teljesítménye okán, így meglepetés, hogy a Bournemouth ellen helyette Memphis mellett tették le a voksot késõi csereként.

 

Mérkõzések: 18

 

Regan Poole

Debütálás: Midtjylland, 2016. február 25.

 

Nagyon távolinak tûnik a cél a fiatal középpályásnak a felnõtt csapatba való bekerülésre.

 

Mérkõzések: 1

 

Timothy Fosu-Mensah

Debütálás: vs Arsenal, 2016. február 28.

 

 

Lingard és Rashford után neki lehetnek a legnagyobb reményei, hogy az Old Traffordon tud maradni. Méretei és játékstílusa okán egy olyan védõ, akit Mourinho kedvelni szokott.

 

Mérkõzések: 10

 

James Weir

Debütálás: vs Arsenal, 2016. február 28.

 

Újabb reménység, aki a középpályások közti hatalmas merítés mellett nem sok mindent várhat, lehet hogy eljött az idõ a váltásra.

 

Mérkõzések: 1


Guardian

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!