Rizó Attila: United-Southampton

Barátunkkal, Rizó Attilával készítettünk ismét interjút a pénteki, Soton elleni bajnoki apropójából. A szezon során többször is megszólaltatjuk majd az immár évek óta Manchesterben élõ United drukkert. Attila a Stretford Endrõl követte végig a találkozót.


Többhónapos várakozás után végre újra tétmeccset játszottak az Old Traffordon. Hogy telt a felvezetés, milyen rituáléid vannak a meccsnapokon, ha otthon játszik a United?

 

Végre! A héten már nem is tudtam rendesen aludni, annyira vártam. Meccs idõpontjától függetlenül reggel 7-8 között szoktam kelni, készülõdni. Esti meccsek esetében délután 2 környékén állok neki. Egy gyors zuhany, kajálás, kávé (ha van idõm és türelmem még), aztán busszal irány az Old Trafford melletti pub, a Bishop Blaize.

 

Mikor indul meg az élet igazán egy esti meccs esetében? Napközben is már érezni lehet a levegõben, hogy meccsnap van, vagy csak nem sokkal a kezdés elõtt gyülekeznek az emberek a stadion körül?

 

Esti meccs esetében kicsit késõbb, délután 5-6 körül indulnak be a dolgok. Persze már elõtte is érezni lehet, hogy ez nem olyan nap, mint a többi. Árusok, büfés kocsik, jegyüzérek már 2-3 óra környékén gyülekeznek a stadionhoz közel, a pubok kicsit késõbb telítõdnek meg.

 

 

Idén már elmondhatod magadról, ami sok United drukker álma, hogy a Stretford Endre, ha úgy tetszik, az Old Trafford B-közepére szól a bérleted. Milyen érzés volt végig szurkolni a meccset a legvérmesebbek között?

 

Pár alkalommal már megkönnyeztem a boldogságtól az Old Traffordon, mindig amikor a Stretford Endre sikerült egy jegyet szereznem. De most, hogy ott lehetek minden hazai meccsen, el sem hiszem... A pénteki volt az 56. meccsem az Álmok Színházában; voltam már többször a Liverpool és a City ellen is, de ez a hangulat valami félelmetes volt most, ilyet még nem éreztem! Ha a Stretford Enden szurkol az ember, mintha egy másik stadionban lenne a többi lelátóhoz képest. Ráadásul a felsõ részen vagyok, az álló szektorban, ami még különlegesebbé teszi a hangulatot.

 

Volt valami különleges felvezetése a meccsnek így, hogy az elsõ találkozónk volt hazai pályán a szezonban, vagy a szervezõk ragaszkodtak a szokásos menetrendhez, mindenféle cicoma nélkül?

 

Semmi extra felvezetés nem volt. Maga az, hogy 3 hónap után ez volt az elsõ hazai meccs, különlegessé tette az egészet, ez érzõdött minden szurkolón.

 

Amiben sokan reménykedtünk, bíztunk, Ibrahimovic egyelõre azt hozza, amit a PSG-ben is nyújtott. Mit gondolsz hány gólig lesz képes eljutni a bajnokságban, hosszútávon milyen gólátlagot vársz tõle?

 

Elképesztõ, hogy bekezdett! Szép lenne, ha ezt tartani tudná... Szerintem 25-30 gól között lesz a szezon végére.

 

Érthetõ okokból mindenki az új játékosokkal van elfoglalva hetek, hónapok óta; Antonio Valencia viszont Mourinho érkezése óta mintha újjá született volna, parádés teljesítményt nyújt a jobb hátvéd poszton meccsrõl meccsre. Mit gondolsz róla?

 

Szerintem Valencia egy nagyon alulértékelt játékos, de én mindig is bírtam õt; örülök, hogy újra ilyen jó. Mourinhót ismerve nem annyira meglepõ, hogy õt preferálja Darmiannal szemben, hiszen Antonio fizikálisan mindenképp erõsebb az olasznál. Azért remélem, hogy nem lesz teljesen kiszoríthatatlan, mert idõvel Fosu-Mensah-t is be kellene építeni a csapatba.

 

Szemlátomást Martialnak még szoknia kell a rábízott feladatot. Szerinted képes lesz megfelelni Mourinho elvárásainak az újdonsült, amolyan félig-meddig elõkészítõ pozíciójában?

 

Ez a Martial gyerek egy zseni, de tényleg még csak gyerek, 20 éves. Idõt kell neki adni, és biztosan hozni fogja a tõle elvártakat. Egyelõre valóban nem villog úgy, mint tavaly, de az elsõ bajnokin máris 2 gólpasszt adott, szóval már most se gyenge, de persze lesz ez sokkal jobb is.

 

 

Nem mehetünk el szó nélkül Pogba mellett természetesen. Elsõ meccsén még kissé idegesnek tûnt a pályán, de abból is láthattunk helyenként valamit, hogy mik az õ erõsségei, miben lehet hasznára a csapatnak. Félretéve az anyagiakat, hogyan vélekedsz róla szakmai megközelítésben jelenleg?

 

Én azon kevesek közé tartozom, akik nem örültek az érkezésének. Mourinho bírja Fellainit, szóval az õ személyében van egy kemény, magas középpályásunk. Aztán ott van a rutinos Carrick, Schneiderlin, Herrera. Nem hiszem, hogy Pogba jelenleg sok pluszt tudna adni a csapatnak, de fiatal és kétségtelenül van benne potenciál.

 

Összességében nézve eleddig egész ígéretes, amit a csapattól látunk, persze még össze kell forrnia a nagy egésznek. A védelmet tekintve úgy tûnik, Bailly helye megkérdõjelezhetetlen lesz, de kiben látod a legtöbb potenciált, hogy a párjaként helyet foglaljon De Gea elõtt?

 

Bailly hihetetlen jól és gyorsan beilleszkedett. Szerintem nem is lehet kérdés, hogy Smalling kell legyen a párja, nem Blind, nem Rojo, nem Jones. Nem azt mondom, hogy olyan jók lesznek, mint a Rio-Vidic kettõs, de megközelíthetik azt a szintet, hisz még Bailly fiatal és Smalling is jó korban van, kellõ tapasztalattal a háta mögött.

 

Utolsó kérdés. Korábban a Premier League-ben nem igen rendeztek pénteki meccseket, idén viszont bevett szokás lesz. Itthon is hallani lehetett, hogy fõként az idegenbe való utazások miatt sokan panaszkodtak miatta, hiszen nem mindenki tud idõben odaérni munka után a meccsre. Érzékeltél valamit az újítás fogadtatásából?

 

Nekem a péntek este munkanap, szóval kicsit megnehezíti a dolgot. Az feltûnt már egybõl, hogy kevesebb árus is volt a megszokottnál, illetve a pub is késõbb lett tele. Nyilván akik munka után mennek, nem is olyan kipihentek, mint egy hétvégi meccsnapon. A vendégszurkolóknak pedig nagy kihívást jelenthet, úgyhogy minden tiszteletem a Southampton drukkereké. A meccs hangulatát ugyan nem befolyásolta, de összességében nem egy nyerõ újítás ez.

 

Attila által készített videók péntekrõl:

https://www.youtube.com/watch?v=IDtbDO3NvGk

https://www.youtube.com/watch?v=YkMgF4hSIzI

https://www.youtube.com/watch?v=QJiI_hKHZ04


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!