5 vitapont a United háza táján

A Sky Sports munkatársai szedtek össze 5 vélt, vagy valós - ki-ki döntse el maga - problémát, amivel a Unitednek szembe kell néznie a Burnley elleni döntetlent követõen.


A United szinte 90 percen keresztül teljes dominanciája alatt tartotta szombaton Sean Dyche csapatát, de zsákszám hagyták ki az adódó helyzeteket, a fejfájást pedig csak tovább erõsítette elõbb Jose Mourinho lelátóra küldése, majd Ander Herrera kiállítása.

 

 

A Vörös Ördögök ezzel immár 8 pontos hátrányban vannak a tabella éléhez képest úgy, hogy az elmúlt 6 Premier League meccsükbõl mindössze egyet sikerült megnyerniük. Az alábbi cikkben néhány olyan tényezõt vettek górcsõ alá az angol szakértõk, amik aggódásra adhatnak okot az Old Traffod háza táján.

 

 

Színtelen Ibrahimovic

 

Azt követõen, hogy az elsõ négy fellépésén négy gólt szerzett a Manchester United mezében, Zlatan Ibrahimovic neve mellett jelenleg csupán egyetlen találat áll a legutóbbi 9 mérkõzésébõl. A statisztikák igencsak rossz színben tüntetik fel a nagy svédet, akinek úgy nem sikerült a gólvonalon túlra juttatnia a labdát, hogy nem kevesebb, mint 12 alkalommal találta el a kaput, ami 2011 óta a legmagasabb érték, amit játékos elért egy bajnokin.

 

 

Feltétlenül meg kell jegyeznünk persze, hogy Tom Heaton, a Burnley kapusa is nagy szerepet vállalt ebben több remek védésével is, ezzel együtt azonban Ibrahimovic tékozlása, ami az elpuskázott lehetõségeit illeti, egyre aggasztóbbá kezd válni. A 35 éves csatár több tiszta, un. „clear-cut” helyzetet rontott el (összesen 8-at), mint bármely más Premier League játékos ebben a szezonban. Ezek közül is talán a legnagyobb, melyet a 89. percben tévesztett közvetlen közelrõl Paul Pogba átadása után.

 

 

„Ibrahimovic egy jó befejezõ, aki világszerte lõtte a gólokat” – mondta Gary Neville, a Sky Sports szakértõjeként. „Nem fogja elhinni, hogy nem szerzett gólt ezen a meccsen.” A jelenlegi formája tehát igen távol áll klasszisától. 2007 decembere óta ez az elsõ alkalom, hogy Ibrahimovic 6 egymást követõ bajnokin nem talált be az ellenfél kapujába – akkor még az Inter játékosaként volt egy hasonló sorozata.

 

 

Mourinhónak tehát ez már önmagában is gondot jelenthet, persze nem csak Ibrahimovic a felelõs a United vérszegénységében a kapu elõtt. Wayne Rooney, Pogba és Juan Mata is hibáztak el helyzeteket a Burnley ellen. A már fentebb sorolt statisztikai adatok csapatszinten sem túl dicséretreméltók, hiszen az említett tiszta helyzeteket illetõen a Manchester United áll a legrosszabbul, 16 elrontott kísérlettel, a kaput eltaláló lövésekbõl szerzett gólok százalékos aránya (10.2%) pedig a 3. legalacsonyabb az osztályban idén. Az önbizalom igen alacsonyan mozog az egész csapatban és ez látszódik is.

 

 

 

 

Mourinho bajban van?

 

Mourinho az utóbbi idõben igen frusztráltnak tûnik, mérge pedig mondhatni túl is forrott, miután a United nem kapott meg egy büntetõt egy látszólagos szabálytalanság után, amit Matteo Darmian ellen követtek el meglátása szerint még az elsõ félidõben. Az 53 éves szakember már így is szankciók elé nézhet még a Liverpool elleni meccset megelõzõen, Anthony Taylor játékvezetõre tett megjegyzései miatt; a portugált pedig a szombat délutáni meccsen is a lelátóra küldte Mark Clattenburg, amiért a kelleténél hevesebben reagált a döntésre.

 

 

Elõbb a hazaiak kispadja mellett foglalt helyet a lelátón a második félidõ kezdetén, ám a negyedik játékvezetõ, Kevin Friend nem sokkal ezután felküldte õt a vezetõi szektorba, hogy aztán írott utasításokat küldjön a padhoz egy az edzõi stábban dolgozó munkatársának segítségével.

 

 

Mourinho így joggal számolhat azzal, hogy a United soron következõ meccsein is csak a lelátóról követheti csapata játékát. Ezen kívül a média irányába sem tett eleget kötelezettségeinek az Old Traffordon a meccs után, de asszisztense, Rui Faria helyette is burkolt gúnnyal illette Clattenburgot a következõket nyilatkozva: „A játékvezetõ fantasztikus munkát végzett. Ennél többet nem fogok mondani. Az, hogy Jose mit mond, nem fontos. Ami számít, hogy a játékvezetõ mit ír a jegyzõkönyvbe.”

 

 

 

 

Herrera eltiltása

 

Mourinho hangulatán aligha segített Herrera kiállítása. A spanyol még az elsõ félidõben kapta az elsõ figyelmeztetését egy elkésett becsúszása miatt Dean Marney ellen, majd már a szünetet követõen kapta meg a parancsot az öltözõbe vonulásra, amiért ismét beleszállt a Burnley középpályásába.

 

 

Herrera így kénytelen lesz kihagyni a United következõ idegenbeli meccsét a Swansea ellen jövõ vasárnap. Az elmúlt hetekben az egykori Bilbao játékos volt a United egyik legjobbja, annak ellenére is, hogy talán számára szokatlan feladatkörrel, amolyan feltartóztató, védekezõ szereppel látták el. Mindez valamelyest felszabadította Pogbát is a defenzív teendõi alól, átlagban pedig több passzt jegyzett, mint bármely más United játékos.

 

 

Mourinho nem igazán találta meg a szükséges balanszot idén a középpálya tengelyében, de Herrera meggyõzõ teljesítményei valahogy megoldást jelentettek ezen problémára. A United így nem engedheti meg magának, hogy újabb pontokat hullajtson a Liberty Stadionban, Mourinhónak most viszont újra meg kell bolygatnia a középpályáját.

 

 

 

 

Sokasodnak a sérültek

 

Egy hét leforgása alatt Mourinho háromnegyedét elveszítette az elsõszámú hátsó négyesének sérülések következtében. Eric Bailly jelenti talán a legnagyobb érvágást. Az elefántcsontparti már az elsõ pillanattól fogva lehengerlõ teljesítményekkel rukkolt elõ a Villarrealtól való érkezése után, a Chelsea ellen elszenvedett 4-0-s vereség alkalmával azonban megsérült a térdszalagja, így nagyjából 2 hónapot lesz kénytelen kihagyni.

 

 

Bailly partnere a védelem közepén, Chris Smalling is a maródiak listáját bõvíti, akirõl Mourinho bevallotta, hogy már a Chelsea ellen is sérülten lépett pályára. Ha ez nem lenne elég, akkor kettejükön kívül még Antonio Valencia is csatlakozott hozzájuk az orvosi szobában. A jobb hátvéd a Burnely meccs elõtt minden egyes Premier League bajnokin kezdõként jutott szóhoz, de most õ is hosszabb-rövidebb idõre kidõlt, miután szombaton megmûtötték törött kezét.

 

 

„Õk hárman voltak azok, akik szinte minden meccsen kezdtek a Premier Ligában és most ugyanabban a periódusban veszítettük el õket” – mondta Mourinho még a tegnapi nap folyamán. A United mestere így Marcos Rojóra és Darmianra kell, hogy támaszkodjon. A United az Arsenallal, a Wes Hammel és az Evertonnal is találkozik az elkövetkezõ hetekben. Kényszerbõl összeállított védelme tehát nem kis erõpróbáknak néz elébe.

 

 

 

 

Mkhitaryan hiánya

 

Henrikh Mkhitaryan helyzete úgyszintén egy újabb olyan faktor, ami a frusztrációt generálja. Érkezését a nyár egyik igazolásaként harangozták be, minek után a legutóbbi szezonban 23 gólt és 20 asszisztot jegyzett a Borussia Dortmundban, Mourinho alatt azonban alig-alig jutott szóhoz eddig - a Burnley ellen például még csak a kispadon sem kapott helyet.

 

Mourinho ehhez képest a mérkõzés elõtt megerõsítette, hogy Mkhitaryannak már nincs fennálló sérülése, emellett viszont azért sem kapott még annyi játéklehetõséget, mint azt várni lehetett volna, mert egész egyszerûen még nem áll készen az angol foci elvárásaira. A United menedzsere továbbra is kitart amellett, hogy még több idõre van szüksége az adaptálódáshoz, hiányzása viszont távol áll attól, amivel számoltak vele, amikor 26.3 millió fonttól sem sajnáltak megválni, csak hogy a nyáron az Old Traffordra hozzák. Mkhitaryan még a Ligakupában sem kapta meg a lehetõséget, de így, hogy az eltiltások és sérülések egyre csak halmozódnak, illetve a Unitednek a gólszerzéssel is komoly gondjai akadnak, Mourinhónak nem igen lesz más választása, minthogy bedobja a mélyvízbe a soron következõ hetekben. Egy szó, mint száz, minél elõbb sikerül felpörgetniük, annál jobb.

 

 


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!