Mr. Manchester United

Steve Bartram, a ManUtd.com szerkesztője tisztelgett Sir Bobby Charlton előtt, aki ma ünnepli 80. születésnapját.


Csendben ülve az Old Trafford déli lelátója alatt, a 15 éves Bobby Charlton türelmesen várta, hogy kinyíljon Jimmy Murphy irodájának ajtaja. A United segédedzője épp ügyet intézett Bob Charltonnal azért, hogy fia, aki először látogatott a stadionba, a Manchesterhez kerüljön.

 

Amikor édesapja végre behívta őt az irodába, hogy megbizonyosodjon kívánságáról, a folyton szégyenlős, halkszavú Bobby rá nem jellemző módon eleven volt, miközben kikotyogta válaszát.

 

"Ide akarok jönni, apa! Ez a rám jellemző klub."

 

A hármas egyike sem tudta elképzelni akkor, milyen igaza volt a fiatal Bobby-nak, miközben folytatták a beszélgetést ott, ahol később róla nevezték el a lelátót.

 

Csodagyerekből túlélővé, hőssé, főszereplővé és ikonná vált. A szőke hajú fiatal Ashingtonból érkezve szinte minden elképzelhető szerepet betöltött az Old Traffordon játékosként, igazgatóként és a klub nagyköveteként eltöltött ideje alatt. Bobby és a United között nem csupán munkakapcsolat van, ez annál jóval több: egymás részét alkotják.

 

Nagyon a történet elején - amikor 1953 februárjában Joe Armstrong megfigyelő visszatért az Old Traffordra és ezt mondta: "Ez a srác el fogja páholni az egész világot!"  - Charlton a klubhoz láncolódott, visszautasítva számos más klub érdeklődését, köszönhetően részben Armstrong folyamatos győzködésének, részben pedig annak, amit az 1948-as FA-kupa győzelem során látott.

 

Tanner Milburn unokája azonnal letette névjegyét a klubnál, akárcsak Matt Busby-nál. "Hamar kiderült, hogy a fiú az öreg Tanner Milburn ajándékát örökölte meg, ahogyan távolról, nagy erővel képes ellőni a labdát" - mondta róla a United akkori menedzsere. "Ez volt az egyik a sok képessége közül - rengeteg képessége volt, amik kombinációja révén zsenivé vált. Gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy Bobby mester jelentős hatással lesz a futballra, különösen a a Manchester United labdarúgására."

 

Az első csapatnál eltöltött korai időszakától kezdve sztárként hatott, aki arra készült, hogy fényesen fog ragyogni. És míg a müncheni katasztrófában nyolc csapattársát veszítette el, addig ő szinte sértetlenül úszta meg a szerencsétlenséget, ami után az ülésében ülve, 60 lábnyira a roncstól találtak rá. Később így mesélt erről: "Sok szempontból a horror része voltam, de közben a legfurcsább módon különálló is voltam; szinte olyan volt, mintha testetlen, csendes, sérült része lettem volna egy szörnyű álomnak, amiben nem tudtam cselekedni és nem tudtam kilépni belőle."

 

 

A mentális sebek nagyon mélyre hatoltak, de Charlton a tragédia túlélőinek címlapsztárja lett, aki csak két mérkőzést hagyott ki visszatérése előtt. "Bár mély sokk érhette, ez a srác máról holnapra férfivé vált" - mondta Busby. "Egy ékes építmény egyik megnyerő téglájából a romok újjáépítésének alapjává vált."

 

Míg az életben maradt Vörös Ördögök csodás igazolások és fiatal neveltek kombinációjával erősítették meg keretüket, Bobby volt a középpont akkor is, mikor a United megindult a ragyogás felé vezető visszaúton. Charlton küldetése azonos volt a Unitedével; felkerült a csúcsra, majd onnan visszaesett a peremre, hogy aztán ugyanazt az utat járja be. Lehorzsoltan, bevérezett sebekkel, de nem megtörve. Még csak húsz éves volt a balesetkor, ám az, hogy az angol labdarúgás egyik legjobbjává emelkedjen, nem hanyatlott. München után azonnal majd 30 gólos szezont futott. "Egy olyan játékos, akinek dinamit van a lábában és egy balettáncos bájával mozog" - jellemezte őt Murphy.

 

Bárhol is játszott - csatárként, szélsőként és középpályásként - Charlton központi szerepet játszott a United későbbi sikereiben. FA-kupát nyert, kétszer volt bajnok, majd jött az egyik legjobb meccse, az 1968-as BEK-döntő a Wembley-ben, ahol két gólt lőtt a Benficának; ez a győzelem lezárása volt annak az időszaknak és munkának, amit 11 évvel ezelőtt a Busby Fiúk megkezdtek.

 

Ritkán sérült meg és mivel félelmetes lövőképesség jellemezte, Bobby manchesteri pályafutásának hátralévő időszakában mérkőzések és gólok számában is rekordokat döntött. Utolsó szezonjában is ő volt a klub legeredményesebb játékosa, bár sovány hét góllal, egy olyan csapatban, mely a következő időszakban ki is esett az élvonalból. Végül Charlton megmenekült attól a megaláztatástól, hogy második vonalban focizzon, miután 1973-ban visszavonult.

 

Ahogy Busby mondta: "Egy menedzser számára az a legnagyobb borzongás, amikor rábeszél egy fiút, hogy hagyja el otthonát - és a szülei beleegyeznek - majd eljön a nap, amikor a fiatal mag áttör és dicsőségesen virágzik. Senki nem virágzott dicsőségesebben Bobby Charltonnál. Soha egyetlen srác sem élvezte úgy a focit, mint ő."

 

Amint a Busby-éra utáni időben a Vörös Ördögök visszahúzódtak a pompából, Bobby visszatért a vezetőségbe. Előbb a brit birodalmi rend tiszti, majd parancsnoki címét kapta meg, 1984-ben pedig a United legismertebb és leghíresebb fia a klub igazgatója lett. Később lovaggá ütötték őt, manapság pedig a klub nagyköveti szerepét tölti be. Egyszerű a feladata: képviselni a Manchester Unitedet. Erre a szerepre született, átrepülni a világot, képviselve a klubot.

 

Az utóbbi években Ryan Giggs megelőzte őt a szereplések számában, míg Wayne Rooney a klubnál és a válogatottban szerzett gólok számával szárnyalta túl, ám a rekordok egy idő után megdőlnek, Giggs és Rooney rekordjait majd új riválisok fenyegetik, azonban Charlton egyedi státusza örökre megmarad. Ha Sir Matt volt a United apja, Sir Alex a keresztapa, akkor Sir Bobby a kedvenc fiú.

 

Ő a Manchester United és az angol futball jelképe. Az Old Trafford egyik lelátója viseli nevét, bronz képmása pedig a stadion előterében áll, de ezek csupán fizikai megnyilvánulásai mindannak a lelki egyesülésnek, ami klubnál eltöltött hat évtizedében kialakult és ami az örökkévalóság részévé válik.

 

 

Igaza volt annak a 15 éves fiúnak, aki 65 évvel ezelőtt Jimmy Murphy irodája előtt ült: a Manchester United igazán az a fajta klub, ami rá illett és soha többé nem lesz még egy olyan Manchester United játékos, mint SIR BOBBY CHARLTON.

 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!