Vajon miért fogyott el Mkhitaryan körül a levegő?

Hétfőn este a Manchester United bejelentette, hogy leigazolták Alexis Sanchezt az Arsenaltól, akiért cserébe az Ágyúsokhoz került Henrikh Mkhitaryan játékjoga. De vajon miért kellett idő előtt távoznia az örmény játékmesternek?


José Mourinho olyannyira szerette volna csapatában tudni Henrikh Mkhitaryant, hogy még azelőtt bejelentette érkezését, hogy a Manchester Unitednél erre készen álltak volna. 

 

"Már hivatalos?" - kérdezte a United sajtófőnökét egy sajtótájékoztató keretében 2016 júliusában. Amikor közölték vele, hogy még nem, így válaszolt: "De hamarosan az lesz."

 

Csak pár hónapnak kellett eltelnie, hogy a kételkedés első jelei megjelenjenek. Akkoriban a Vörös Ördögök éppen a felkészülési szezon utolsó mérkőzésére készültek az Everton ellen, Mkhitaryan pedig még a keretben sem volt ott.

 

Mourinho manchesteri pályafutásának első tétmérkőzésén - a Leicester City elleni Community Shield döntőn a Wembley-ben - az örmény középpályás egyetlen percnyi játéklehetőséget kapott.

 

Nem ez járhatott a United menedzserének fejében, amikor már idő előtt beakarta jelenteni az új igazolását.

 

 

Nyíltan felvállalt célja volt első átigazolási időszakában, hogy négy olyan játékossal erősítse meg a keretet, akik a megfelelő módon tudnak előrelépést biztosítani csapatának. Ezt megerősítve nyilatkozott Mourinho abban a sajtóközleményben is, amelyet akkor küldtek ki, amikor bejelentették Henrikh Mkhitaryan leigazolását a Borussia Dortmundtól.

 

"Hiszek benne, hogy ő nagyon gyorsan hatással tud lenni a csapat játékára, mivel a játékstílusa illeszkedik a Premier League követelményeibe" - mondta.

 

De ez nem igazán lett így.

 

Mkhitaryan a szezon első 19 mérkőzéséből csak 1 alkalommal lépett pályára kezdőként a Unitedben. Az is a Manchester City elleni városi rangadón volt az Old Traffordon, ahol a félidőben lecserélték.

 

"Nehéz volt számára alkalmazkodni a Premier League intenzitásához és az ott tapasztalható versenyhelyzethez" - mondta Mourinho 2016 novemberében.

 

"Ez teljesen más közeg számára. De ő egy olyan játékos, akiről tudjuk, hogy megvan benne a szükséges tehetség."

 

Miután a Feyenoord elleni 4-0-s Európa-liga győzelem során a mérkőzés legjobbjává választották - amely négy hónap alatt mindössze a második meccse volt kezdőként - Mourinho továbbra is többet várt el nyári szerzeményétől.

 

"Meg kell ismételnie ezt a fajta teljesítményét a Premier League-ben is" - mondta.

 

 

"Az Európa-liga más, újabb lépést kell előre megtennie és akkor az majd jogot biztosít számára ahhoz, hogy elhiggye, a következő mérkőzésen is a csapatban lehet, játékában pedig több agresszivitásra és fizikai erőre van szükség."

 

Az "agresszivitás" és "fizikai erő" szavakat nem véletlenül használta a portugál menedzser. Ezek a szavak gyakran társíthatóak Mourinho játékosaihoz, de ez nem feltétlenül igaz Mkhitaryan esetében is.

 

Az ESPN információi szerint Mourinho és edzői stábja számára nem volt olyan nagy meglepetés, hogy Mkhitaryan sokkal sikeresebb volt az Európa-ligában, mint a Premier League-ben az előző szezonban.

 

Mivel több területe és ideje volt a labdával, ezért szárnyalt. Minden sorozatot egybevéve 11 gólt szerzett, ezek közül hatot az európai kupaporondon jegyzett. És a legtöbbjük nagyon fontos volt. Idegenben talált be a Zorya, a Saint-Etienne, a Rostov, az Anderlecht ellen és az Ajax elleni Európa-liga döntőben is.

 

A Mkhitaryan távozásáról szóló közleményben Mourinho úgy nyilatkozott, "soha nem lesz elfelejtve az Európa-liga győzelemért tett erőfeszítése". Ez amennyire dicséret, egyben kritika is vele szemben.

 

Mkhitaryan soha nem volt képes Mourinhot meggyőzni arról, hogy alkalmas az angol futballban való helytállásra. 

 

 

18 Old Traffordon töltött hónapja alatt 26 Premier League mérkőzésen volt kezdő, de ebből csak négyszer volt végig a pályán. A top 6 csapat ellen nyolcszor lehetett kezdő, de ebből csak egyszer maradhatott a lefújásig fent. Öt alkalommal a 65. percben, vagy már azt megelőzően lecserélték. Ez mutatja, hogy Mourinho mennyire is bízott benne. 

 

Ennek a folyamatnak a végén Mkhitaryan számára pedig elfogytak a lehetőségek.

 

Mourinho elmondása szerint Mkhitaryan "fizikálisan és taktikailag is nagyon keményen dolgozott" az előző szezonban, hogy visszakerüljön kegyei közé. De azt követően, hogy a United Egyesült Államokbeli felkészülési túráját arra áldozták, hogy a csapatot a 29 éves játékos, mint az új igazolás, Romelu Lukaku mögötti 10-esre építsék, Mourinho türelme gyakorlatilag elfogyott.

 

Mkhitaryan csak 62 percig volt a pályán a Chelsea elleni novemberi vereségkor, a következő két mérkőzést pedig csak a lelátóról nézhette.

 

"Nem voltam elégedett a legutóbbi teljesítményeivel" - magyarázta Mourinho.

 

"Nem egy, vagy két mérkőzésről beszélek, hanem három, négy vagy ötről."

 

"Remekül kezdte a szezont, de aztán lépésről-lépésre beleszürkült a mezőnybe. Teljesítményének minősége a gólszerzést és gólpasszokat tekintve, a magasan való letámadásban, és labdaszerzésben, és a karmesteri produkciójában visszaesett."

 

"Ez elégnek bizonyult ahhoz, hogy kikerüljön a csapatból, mert ezzel egy időben a többiek megdolgoztak a lehetőségükért."

 

 

És ez a közös történet végét jelentette.

 

Mkhitaryan ezen kívül még két meccsen, a Southampton és a Derby County ellen volt kezdő - egyik mérkőzésen se volt tovább a pályán a 65. percnél - mielőtt az Alexis Sanchez ügyletben cserealapként az Arsenalhoz igazolt volna.

 

Az ESPN információi szerint Carringtonban senkit nem ért meglepetésként az Arsenal érdeklődése Mkhitaryanért, ugyanis ők is úgy érezték, hogy játékstílusa jobban illik Arsene Wenger elképzeléseibe, mint Mourinhoéba. Ellentételezésként a United pedig kapott egy olyan Sanchezt, akiben megvan az az agresszivitás és fizikai erő, amit kerestek.


ESPN

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!