Ifjú Titánok: Ryan Tunnicliffe

Ifjú Titánok rovatunk ezúttal egy ígéretes, kemény, vérbeli angol középpályást mutat be.


Ryan Tunicliffe 1992. december 30-án született Buryben, Angliában, és helyi születésû srácként nem messze nõtt fel attól a helytõl, ahol a Neville fivérek nevelkedtek.

 

Hivatalosan 2009 július 1-én csatlakozott a United gárdájához ösztöndíjas tanulóként. Korosztályos szinteken rendre képviselte Angliát a válogatottban, mindenhol jó játékosnak bélyegezték. A 2008/09-es szezonban nyújtott jó teljesítményének köszönhetõen 17. születésnapja után nem sokkal megajándékozta õt a klub egy 3 éves profi szerzõdéssel.

 


Posztját tekintve Ryan középpályás, egyesül benne a régi típusú „klasszikus box-to-box”, azaz a két tizenhatos között egyaránt védekezõ és támadó szerepkört betöltõ stílus és a modern játékra jellemzõ kombinatív stílus. Sokan emiatt Michael Carrickhez hasonlítják, mivel nincsenek a játékában váratlan, támadásokat színezõ elemek, de egyértelmûen nagyszerûen és pontosan passzol. Sokoldalúságának köszönhetõen védõként is szerepeltették alkalmanként, így ha szükségessé válik, akár középhátvédként is megfelelõ teljesítményt tud nyújani.


Legnagyobb erõssége az elszántsága, nem ismer elveszett labdát a fiú. Passzai esetében is a tökéletességre törekszik, de hogy õszinték legyünk, nem õ a legjobban passzoló középpályásunk az akadémián, ám nagyon keményen dolgozik annak érdekében, hogy minél többet fejlõdjön e területen is.


A labdáért folytatott harcban kemény, nem félti saját testi épségét sem, minden labdára úgy csap le, mint ha az élete múlna rajta, a szívét-lelkét kiteszi a pályán a csapatért. A védekezés mellett azonban a támadásokat is szereti támogatni, elõretöréseivel gyakran próbálja meg áttörni az ellenfél védelmét, és ha gólszerzési esély nyílik elõtte, általában betalál.


Fiatal kora ellenére mentálisan nagyon erõs, elszántsága, határozottsága és munkabírása átlagon felülinek mondható és nem tûr megalkuvást soha. Néhány játékos természetes adottsága a mentális felkészültség, egyesek az évek során a tapasztalatokkal tanulják meg, míg mások trükkökkel és bámulatos labdaérzékükkel pótolják azt, ami a fejükbõl hiányzik. Ryan az elsõ kategóriába tartozik, mentális ereje vele született tulajdonság.


Gyengeségeibõl nincsen túl sok, talán passzjátékán kellene még javítania, de ahogy fentebb már említettük, ezen keményen dolgozik. Esetenként a helyezkedésén is volna még javítani való, néha elkószál pozíciójából, amelybõl idõnként problémák adódnak és az ellenféle kihasználja. Legnagyobb gyengesége azonban talán, ami miatt sokan Roy Keane-hez hasonlítják: a makacssága és önfejûsége.

 


Néhányan Lee Cattermole „lightosabb” kiadásának tartják, azaz egy hasonló kaliberû kemény játékos, de Ryan játékából szerencsére hiányoznak a megfontolatlan, durva becsúszások.


A 2009-es szezon végét egy súlyos sérülés miatt ki kellett hagynia, azonban visszatérése után az akadémiai csapaton kívül a tartalékok között is jó benyomást tett, egy idõsebb akadémiai játékoshoz méltóan az ifi meccseken pályán is kitûnik rutinja a tömegbõl.

 

Mindent összegezve tehát Ryan egy nagyszerû tehetség, és nagyszerûen fejlõdik. Sok hozzá hasonló játékos (David Jones, Ritchie Jones, Floribert N’Galuga, David Fox, stb.) indult hasonlóan ígéretes fiatalként, akik nem tudtak áttörést elérni, de Ryan úton halad ahhoz, hogy sikerrel járjon. Szerzõdése kedvezõbb, mint a legtöbb fiatalé, és Fergusonról is úgy hírlik, hogy kedveli a játékost, így jó esélye van a csapatba kerülésre, de elõtte még a tartalékok között vagy kölcsönben kell tovább bizonyítania képességeit.


 

Kapcsolódó Titánok: Ravel Morrison (videóval frissítve!), Mats Moller Daehli, Davide Petrucci, Paul Pogba, William Keane, John Cofie

 

 


Saját kút fõ meg google

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!