Maguire első Unitedes interjúja

Harry Maguire exkluzív interjút adott a Manutd.com-nak, közvetlenül azután, hogy a Manchester United játékosa lett.


Harry, tavaly ugyanekkor a Leicester színeiben arra készültél, hogy a United ellen kezdjétek meg a szezont az Old Traffordon - most pedig már ezt a helyet hívhatod az otthonodnak. Milyen érzés?

Lenyűgöző. Igazán büszke pillanat ez számomra, mert egy ilyen nagy klubhoz igazolhattam, amilyenre már nagyon régen vártam és alig bírom kivárni, hogy elkezdődjön a közös munka. Az előző szezon első mérkőzését az Old Traffordon játszottam, a Manchester United elleni idegenbeli meccsek pedig mindig azok közé a párosítások közé tartoztak, amelyek időpontját előre megnéztem. Mostantól pedig már ez az otthonom.

 

 

Hogyan alakult számodra a felkészülési szezon? Biztos reménykedsz benne, hogy már az első mérkőzésen számításba vesznek...

Továbbra is azon leszek, hogy lehajtott fejjel végezzem tovább a dolgomat - keményen dolgoztam, mindent beleadtam az összes edzésen és az összes meccsen pályára léptem a Leicesterben [a felkészülési szezonban], úgyhogy úgy érzem, hogy erőnlétileg rendben vagyok. Nagyon fontos volt számomra, hogy játsszak, mert ha úgy alakul hogy távozom, akkor fittnek kell lennem, hogy már az első mérkőzéstől kezdve számításba vehessenek. Úgy érzem, hogy bevetésre készen állok, de természetesen erről majd a menedzser fog döntést hozni.

 

Miként értelmezed a menedzser terveit a Unitednél, nem csak erre a szezonra, hanem a jövőre való tekintettel?

Ez most egy fiatal csapat, amely szerintem nagy ambíciókkal rendelkezik a jövőre nézve. El kell kezdenünk újra trófeákat gyűjteni, és pont ez az, amit a menedzser is célul tűzött ki - vissza akarja hozni a győztes mentalitást, amely minden pillanatban segítheti a játékosokat. Biztos vagyok benne, hogy ez egy olyan dolog, amelyet ő és a stábja meg fog valósítani, mi pedig már nagyon várjuk."

 

Izgatottá tesz, hogy ennek az újraépítési folyamatnak az egyik főszereplője lehetsz?

Igen, egyértelműen. Szerintem az idén vásárolt játékosok alapján tisztán látható, hogy javítani akarunk a tavalyi bajnoki helyezésen és az is, hogy milyen irányt véve próbáljuk ezt meg. Biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog.

 

A Manchester Unitednél büszkék arra, hogy tiszta szívből egy családi klub - ez olyan dolog, amely vonzó volt számodra és már a csapatnál töltött első napodon is feltűnt az edzőpályán?

Igen, ez egy lenyűgöző klub. Ez az a klub, amelyet mindig követtem és amelyre gyerekként is felnéztem. Mindig mindenki arról álmodik fiatalon, hogy kisétálhasson a Wembley és az Old Trafford, mint Anglia két legnagyobb stadionja, gyepére, most pedig ennek a részese lehetek. Amikor ma megérkeztem, mindenki nagyon kedvesen üdvözölt és már alig várom, hogy elkezdődjön, találkozzak a társaimmal és remélhetőleg együtt nagy dolgokra leszünk képesek.

 

11 éves korodban szülővárosod csapatában, a Sheffield Unitedben indult labdarúgó pályafutásod, a Bramall Lanen pedig labdaszedő is voltál - milyen érzés lesz visszatérni oda a Manchester United játékosaként?

Hihetetlen lesz. Természetesen nagyon jól teljesítettek, mert csak így juthattak fel a Premier League-be, szóval nagyszerű mérkőzésre van kilátás számomra azáltal, hogy visszatérhetek a Bramall Lane-re. Már nagyon várom, különösen úgy, hogy immáron a Manchester United játékosa lehetek. El fogom végezni a feladatomat és azon leszek, hogy három ponthoz segítsem a csapatot, de különleges élmény lesz számomra.

 

Nem szabad elfelejteni, hogy tagja voltál a 2011-es Ifjúsági FA-kupa döntőben annak a Sheffield Unitednek, amely éppen a Manchester Uniteddel csapott össze...

Csodálatos élmény volt, amely nagyban hozzásegített ahhoz, hogy új szintre lépjek és a Sheffield United felnőtt csapatában szerepelhessek. Szerintem telt ház volt aznap a Bramall Lane-en, azaz 30 ezren néztek meg minket, majd először pályára lépni az Old Traffordon rendezett visszavágón örökké emlékezetes marad számomra. Soha nem fogom elfelejteni, és most, hogy már ez az otthonom, mindezt folyamatosan átélhetem, ezt pedig már nagyon várom.

 

 

Milyenek voltak az első élményeid az Old Traffordon?

Kissé szürreális érzés, amikor annyira fiatalon sétálhatsz ki ennek a stadionnak a gyepére. A stadion maga és a hangulata is nagyon egyedi és különleges. Már nagyon várom, hogy a hazai csapat tagjaként léphessek pályára és remélhetőleg sikerek részese leszek.

 

Újra együtt dolgozhatsz Mike Phelannel, aki a menedzsered volt a Hull City-nél - milyen hatással volt ő karriered azon szakaszára és beszéltetek bármikor is a Unitedről akkoriban?

Mindig rengeteg tanácsot adott és megosztotta velem azon tapasztalatait, amelyeket a klasszis játékosokkal való közös munkájából merített. Hatalmas tapasztalattal rendelkezik és nagyon jó kapcsolatot ápoltam Mike-kal. Az igazat megvallva Mike volt az, aki megadta a bizonyítási esélyemet a Premier League-ben amikor átvette a Hull irányítását. Az ő keze alatt kezdtem el rendszeresen játszani, nála kezdtem el bizonyítani, hogy képes vagyok a Premier League-ben szerepelni, úgyhogy sokkal tartozom neki. Nagyon izgatott vagyok, hogy újra együtt dolgozhatok vele, mert ő egy top edző, aki az elmúlt évek során is kapcsolatban maradt velem és segített, úgyhogy jó lesz vele újra együtt dolgozni.

 

A Hullnál az a Steve Bruce is a menedzsered volt, aki tud egyet s mást arról, milyen sikeres középhátvédnek lenni a Manchester Unitedben...

Igen, nagy szerencsém volt a menedzsereimmel a múltban és különösen jó tapasztalataim vannak arról, amikor egykori középhátvédek irányítása alatt szerepeltem. Steve fantasztikus volt velem, a Hull pedig egy olyan klub, amelynek nagyon sokat köszönhetek azért, amit tett értem. Különleges időszakot töltöttem ott, Mike és Steve pedig két olyan egykori United játékos, akiktől rengeteget tanulhattam.

 

Az angol válogatottat pedig egy bizonyos Gareth Southgate irányítja. Segített számodra a tapasztalatgyűjtésben és a játék megértésében posztodat tekintve, hogy három ilyen szakemberrel dolgozhattál együtt?

Abszolút. Ahogyan korábban is mondtam, szerencsésnek érzem magamat a menedzsereim miatt, akik igazi profik és hosszú ideig tartoztak a sportág elitjébe. Minden egyes nap tanultam tőlük az edzéseken, nagyon hasznos tanácsokkal láttak el és rámutattak, hogy min kellene fejlesztenem. Azt gondolom, hogy ez nagy segítségemre volt a fejlődésben.

 

 

Mekkora fejlődést érzel az elmúlt szezonok alapján játékosként?

Úgy érzem, hogy sokkal tapasztaltabbá tett az, hogy a Premier League-ben játszhatok, sokkal több az önbizalmam, magabiztosabb vagyok az engem körülvevő környezetben. A tapasztalat egy nagyon fontos dolog. Fiatalként rengeteg mérkőzést játszik az ember és tanul, mint ahogy én is tettem azáltal, hogy szerepeltem a harmadosztályban, majd feljutottam a csapatommal a Championshipbe, onnan pedig aztán feljebb léptem. Úgy éreztem, hogy ez nagyon nagy segítségemre volt abban, hogy kezelni tudjam a különböző szituációkat. Ahogyan az is, hogy az elmúlt néhány évet a Premier League-ben tölthettem és ott még jobban hozzászokhattam a kemény erőpróbákhoz.

 

Mit tartasz játékosként az erősségeidnek?

Szerintem első és legfontosabbként azt, hogy mindent megteszek a csapatomért - csapatjátékos vagyok. Természetesen ezen felül is megpróbálok különböző területeken hozzájárulni a sikereinkhez a megfontoltságommal vagy a nyugodtságommal, de a legfontosabb a győzelem és remélhetőleg ennek elérésében én is segíteni tudok majd.

 

Az oroszországi világbajnokság egyértelműen nagy pillanatnak tűnik a karriered szempontjából - mennyire változtatta meg az életedet a tavaly nyári világesemény?

Egészen szürreális volt, hogy meghívót kaptam a válogatott világbajnokságra készülő keretébe, az a csodálatos út, amelyet pedig a csapattal bejártunk és ahogyan a szurkolók mögöttünk álltak, nagyon hihetetlen volt. Megváltoztatta az életemet és elérte, hogy még többet akarjak, még magasabb szinten akarjak játszani. Soha nem fogom elfelejteni.

 

A válogatottban való szereplés segítségedre volt abban, hogy klub szinten is jól teljesíts?

Egyértelműen. Az, hogy együtt dolgozhattam Gareth-tel és hogy mennyire odafigyelt rám, különösen a világbajnokságon, a videóelemzések, a jó tanácsok, mind segítettek a játékom fejlesztésében. Nem lehet kétséges, hogy fejlődtem és azóta úgy érzem, hogy top szinten, a legnagyobb nyomást előidéző mérkőzéseken is képes vagyok jól teljesíteni, ami hihetetlenül nagy segítségemre van jelen pillanatban.

 

Bár még nem találkoztál újdonsült csapattársaiddal, de segítségedre lesz, hogy néhányukkal már ismeritek egymást az angol válogatottból?

Elég sok srácot ismerek már, ez pedig sokat segít és szerintem elő fogja segíteni a gyors beilleszkedésemet, illetve a jó játékomat a pályán. Marcus, Jesse és Youngy mind ott voltak a világbajnokságon velem együtt, ahol remek heteket töltöttünk el közösen, Youngy ráadásul gólpasszt is adott számomra a világbajnokságon! Már nagyon várom a velük való találkozást és hogy együtt kezdjük meg az új szezont.

 

 

Voltak párharcaid az angol válogatott edzésein Marcus Rashforddal és Jesse Lingarddal?

Igen, az edzéseken sokszor szembe kerültem a fiúkkal és mindketten klasszis játékosok. Remélem mostantól többször leszünk egy csapatban, mint nem.

 

Milyen érzés egy új csapathoz igazolni? Van benned olyankor idegesség, mikor először mész edzésre?

Szerintem a társak és az, hogy korábban már dolgoztam együtt Mike Phelannel, segíteni fog abban, hogy ne legyek ideges. Talán néhány lepke megjelenik majd a gyomromban, de általánosságban véve elég jól tudom kezelni az ilyen helyzeteket, magabiztos vagyok és otthonosan mozgok ilyen közegben azáltal, hogy válogatott szinten is volt lehetőségem már játszani több top szintű játékossal együtt.

 

Megakadályozni egy gólszerzési kísérletet, vagy előre menni és eredményesnek lenni... középső védőként melyik okozza számodra a legnagyobb örömet?

Egyértelműen egy bekapott gól megakadályozása. Első sorban jó védőnek tartom magamat, ez a legfontosabb. Azért vagyok a csapatban, hogy segítsem a csapatomat megóvni a bekapott góloktól, minden más ami ezután jön az csak bónusz. Természetesen szép dolog eredményesnek lenni, de az számomra a legfőbb prioritás, hogy segítsem kapott gól nélkül megőrizni a csapatom kapuját.

 

Korábban már beszéltél róla, hogy sokat gyakorlod az ellenfél kapuja előtti helyzetek befejezését. Szerinted milyen érzés lenne az utolsó percben győztes gólt fejelni a Stretford End előtt?

Egy álom válna vele valóra. Egyértelműen azt érzem, hogy tudom majd néhány góllal segíteni a csapatot és azon leszek, hogy fejjel minél többször legyek veszélyes az ellenfél tizenhatosán belül. Remélem ebben az évben is tudom folytatni a jó sorozatomat, a klubnál lévő előkészítőket ismerve ezt illetően pedig nem is lehet nagyon kétség.

 

Mit üzennél a United szurkolóknak?

Nagyon büszkévé tesz, hogy itt lehetek, egy ilyen nagy klubnál és már nagyon várom, hogy kezdődjön a szezon. Remélem, hogy sikeresek leszünk. Én mindent megfogok tenni a klub érdekében.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!