ÍGÉRET FÖLDJÉN - 2. RÉSZ

Rengeteg játékos megfordul a Manchester Unitednél, sokan a klubnál nevelkednek gyerekkoruk óta, mások tiniként jönnek az utánpótláshoz abban a reményben, hogy idővel a felnőtt csapat tagjaivá válnak.


Azonban ez a megtiszteltetés nem mindenkinek adatik meg. Sokan kölcsönbe kerültek, utána pedig eladta a klub, mások pedig csak a tartalékig jutottak vagy nagyon kevés lehetőséget kaptak a nagyok között. Vannak olyan fiatalok, akikért 2-3 milliót (sőt többet is) kifizet a klub, ami után a szurkolók közül páran azonnal a kezdőcsapatba várják őket és a megváltót látják benne - az esetek túlnyomó részében helytelenül.

 

De vajon az U-csapatokban játszó és tehetségként kikiáltott játékosok pályafutása milyen utat járt be az elmúlt 9-10 év során?

 

Erre a kérdésre választ keresve került fel a honlapunkra a cikksorozat első része, ami után itt az újabb epizód. Nem célunk az összes távozott játékos karrierjének bemutatása, de van néhány olyan labdarúgó, akik ígéretek voltak és talán azok is maradtak, mert komoly pályát nem sikerült befutniuk, vagy épp más klubnál alapemberré váltak.

 

James Wilson: a Hull City elleni bemutatkozása során két gólt szerző Wilsont azonnal a jövő nagy reménységének kiáltották ki azok is, akik előtte nem látták őt a tartalékok és az U18-asok között. Kapott is 20 meccset - amiből csak hat mérkőzésen volt kezdő - a nagyok között, de összesen 3 szezon alatt jött össze neki ez a szám. A United kölcsönadta őt a Brighton, a Derby, a Sheffield United, majd az Aberdeen csapatainak, idén pedig már le is szerződtette őt a skót bajnokságban szereplő alakulat. Ebben az idényben 10 alkalommal játszott, két gólpassza van eddig.

 

 

Will Keane: egy másik csatár Wilson mellett, akitől sokat vártak szurkolók és a vezetőség tagjai is. Michael Keane testvére, aki azonban közel sem futott be olyan pályát, mint az ikertesó. Nagyon sűrűn volt sérült, a térdével rengeteget bajlódott, ami nem segített abban, hogy megfelelően tudjon fejlődni. Jelenleg a harmadosztályú Ipswich Town játékosa, ám sok játékpercet nem kapott eddig. A 2011-es év utolsó napján mutatkozott be a Unitedben, azt követően még kétszer - mindháromszor csereként - játszhatott a felnőttek között. A manchesteri tartalékoknál impozáns mutatókkal rendelkezett, 58 meccsen 35 gólig és 13 gólpasszig jutott. 2013-ban a Vörös Ördögök elküldték a Wiganhez, ahol bő 1 hónapig volt, onnan a QPR következett, majd a Sheffield Wednesday, a Preston és a Hull. Utóbbi klubhoz nem kölcsönben került, a City kb. 1 millió fontot adott a Unitednek Keane játékjogáért. A Hullnál 3 évig játszott, idén januárban a klub kölcsönadta az Ipswich-nek, mely a nyáron ingyen meg is szerezte őt.
 

 

Gabriel Obertan: a Bordeaux-tól érkezett 2009-ben a cingár szélső. Fél év alatt igen komoly izmot építettek rá Carringtonban. Két évig volt a klub tagja, vétele és eladása kb. nullára jött ki, a Newcastle vette meg őt 2011-ben. Öt évvel később klub nélkül maradt, majd az orosz Anzsi szerződést kínált neki. Onnan visszatért Angliába, a Wigan adott neki lehetőséget, de fél év múlva Bulgáriába igazolt. A Levszki Szófiában elég jól ment neki, ám idén januárjában a török második vonalba szerződött. A Unitednél 28 meccsen (13 kezdő, 15 csere) lépett pályára, egyetlen találatát a Bursaspor ellen szerezte. A tartalékok között 22 meccsen 8 gól és 5 gólpassz szerepelt a neve mellett. Legeredményesebben a Levszkinél szerepelt, 5 gól mellett 17 gólpasszt osztott ki 59 találkozó alatt. Összesen 105 PL-mérkőzésen szerepelt.

 

 

 

Chris Eagles: az angol játékos 15 évesen a Watfordtól érkezett a manchesteri akadémiára. Hihetetlennek tűnik, de 2003-ban mutatkozott be a felnőttek között, mindössze 18 évesen. 17 találkozón léphetett pályára az első csapatban, egy gólt lőtt, a bajnokságban talált be az Everton ellen. 2005-ben a klub kölcsönadta a jobb szélsőt a Watfordnak (kétszer is), majd a Sheffield Wednesday-nek és az NEC Nijmegennek. 2008 nyarán a Burnley 1,3 millió fontot adott a Unitednek Chris játékjogáért, három évvel később pedig a Bolton vette meg tőlük 1,5 millióért. Játszott még a Blackpoolban, a Charltonban, a Bury-ben, az Accringtonban, a Port Vale-ben, majd Skóciába igazolt, ahol a Ross County-t erősítette, idén nyáron pedig az Oldhamhez költözött. A League Two-ban vitézkedő klubnál 7 alkalommal lépett pályára ebben a szezonban, már 33 évesen. A Premier League-ben 74 meccsen szerepelt, 7 gól és 11 gólpassz került a neve mellé, míg az angol második vonalban 220-nál is több összecsapáson focizott, mely alatt 41 gólt termelt és 34 gólpasszt is kiosztott.

 

 

Jonny Evans: háromszoros angol bajnok, BL-győztes, klubvilágbajnok, négyszeres angol szuperkupa nyertes és kétszeres Ligakupa első, szóval az egyik legeredményesebb játékos, akit a United nevelt, majd eladott az utóbbi 10 évben. Elég megosztó volt a szurkolók körében, voltak akik szerint sokat hibázott, ám az vitathatatlan, hogy jóval inkább volt vezér a pályán akkoriban, mint Smalling vagy Jones. Sőt, sokkal nehezebben is lehetett zavarba hozni őt. Evans 2006-ban került a felnőtt kerethez, ám a United még a nyáron kölcsönadta őt a belga Royal Antwerphez, majd a Sunderlandhez. 2007-ben mutatkozott be az első csapatban és 8 szezonon keresztül játszva 198 találkozó jutott neki manchesteri mezben. Óriási részt vállalt Edwin Van Der Sar 1311 perces rekordjából a 2008/09-es szezonban, amikor összesen 34 találkozón szerepelt (17 a PL-ben) úgy, hogy valamikor Nemanja Vidic, máskor pedig Rio Ferdinand párjaként lépett pályára a védelem tengelyében. Abban a szezonban VDS 21 bajnokin nem kapott gólt, amivel elnyerte az Aranykesztyűt is. 2015-ben a West Brom 7,5 millió fontot fizetett a szolgálataiért, majd 2018 nyarán a Leicester leigazolta őt és azóta is alapembernek számít. A PL-ben közel 270 találkozó szerepel a neve mellett, míg 31 évesen már 78 alkalommal játszott az északír nemzeti csapatban.

 

 

 

Danny Drinkwater: Danny 2008-ban került fel az első csapathoz, ahonnan a Huddersfield, a Cardiff, a Watford és a Barnsley is kölcsönvette a középpályást. 2012-ben a klub eladta őt a Leicesternek, ahol 218 találkozón szerepelt és tagja volt a 2016-os bajnokcsapatnak. Jelenleg a Chelsea csapatának tagja, a londoniak 30 millió fontnál is többet fizettek a Leicesternek Drinkwater játékjogáért. Bár a Unitedben nem játszott, több szakember is akkoriban azt nyilatkozta róla, hogy meghatározó játékos válhat belőle. Ez be is jött, még ha nem is a manchesterieknél következett ez be.

 

 

Adnan Januzaj: 16 évesen az Anderlecht utánpótlásától érkezett Carringtonba, két évvel később bemutatkozhatott a nagyok között. Összesen 63 alkalommal lépett pályára a Unitedben, de 2016-ban megrekedt manchesteri pályafutása és a Dortmundhoz került kölcsön. A következő évben a Sunderland is megszerezte ideiglenesen és rendszeresen pályára is lépett a Premier League-ben. 2017 nyarán visszatért a Unitedhez, ám két hónappal később a klub eladta őt a Real Sociedadnak. A PL-ben 75 alkalommal játszott, míg a La Ligában eddig 54 meccs van a lábában. A belga válogatottban 12-szer szerepelt a jelenleg 24 éves szélső.

 

 

Paddy McNair: Louis van Gaal "kedvence", aki 2 szezon során 27-szer szerepelt a nagyok között. Mourinho azonban nem számolt vele és 2016 augusztusában eladta a Sunderlandnek, ahol két évig játszott, tavaly pedig a Middlesbrough-hoz igazolt. A PL-ben 33 találkozón szerepelt eddig, jelenleg a Championshipben vitézkedik, ahol eddig 46 meccsen lépett pályára és 7 gólt lőtt.

 

 

 

Sam Johnstone: a kapusnak nem volt szerencséje azzal, hogy David De Gea a Unitedhez igazolt. Ezzel szinte el is dőlt, hogy Sam nem sűrűn fog a felnőttek között szerepelni. Nem is sikerült neki bemutatkoznia, viszont hihetetlen sokszor adta őt kölcsön a klub. Így szerepelhetett az Oldhamnél, a Scunthorpe-nál, a Walsallnál, a Yeovil Townnál, a Doncasternél, a Prestonnál, valamint az Aston Villánál. Végül 2018 nyarán a klub eladta őt a West Bromnak 6,5 millió fontért. A 26 éves kapus a PL-ben még nem játszott, bár ha az Albionnal így folytatják, még fel is juthatnak a szezon végén. A másodosztályban eddig 149 találkozó jutott neki, mely közül 44-en nem kapott gólt.

 

Folytatjuk...

 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!