Ighalo első Unitedes interjúja

A Manchester United újdonsült igazolása, Odion Ighalo betekintést engedett abba, milyen körülmények között került kölcsönben az Old Traffordra a téli átigazolási időszak utolsó pillanataiban.


Odion, jó itt látni téged. Korábban már elárultad, hogy régóta álmodtál a Unitedhez igazolásról. Milyen érzés játékosként most itt ülni?

Nagyon boldog vagyok. Először is köszönetet szeretnék mondani Istennek, hogy ez létrejöhetett. Ez egészen egyszerűen olyan, mint egy valóra vált álom számomra. Tudom, hogy sokan mondják el ugyanúgy, hogy egy álmuk vált valóra, amikor egy adott csapathoz szerződnek. Nálam nem ez a helyzet. Gyerekkorom óta ennek a csapatnak szurkolok. Az emberek, akik ismernek, akár még Nigériából, de még a Watfordbeli csapattársaim is tudták, hogy imádom a Man Unitedet és nekik szurkolok. Nagy érzelmeket mozgatott meg bennem, amikor a Man U ellen játszottam, mert az volt az álmom, hogy a vörös mezt viselhessem. Szép dolog, hogy most ez valósággá vált, nagyon boldog vagyok és alig várom, hogy elkezdődjön a közös munka.

 

Mi volt az a pont, amikor elkezdtél szerelembe esni a Manchester Uniteddel? Egy konkrét játékos, egy meccs vagy a játékstílus volt a gyújtópont?

Fiatalon Nigériában is lehetőségem volt nyomon követni a Premier League eseményeit a TV-ben, amikor olyan játékosok játszottak, mint Andy Cole. Nigériában sok szurkolója van a Man Unitednek, úgyhogy onnan indult ez a szerelem, hogy az összes testvérem nekik szurkolt. Soha nem gondoltam volna, hogy ez valaha létre fog jönni, de az álmok néha valóra válnak, úgyhogy nagyon boldog vagyok, hogy most itt lehetek, a karrierem számára pedig egy nagy és remek kihívás lesz.

 

Az átigazolásod egy nagyon izgalmas végjátékot jelentett a téli átigazolási időszak utolsó napján. Betekintést tudnál engedni azokba az érzelmeidbe, amiket megéltél a drámai körülmények között?

Igen. Nagyon drámai volt. Az ügynököm egy nappal korábban hívott fel és mondta a Man Unitedet. Oda akartam menni. Néhány másik klub is mutatott érdeklődést irányomba, de én azt mondtam, kérlek, ha lehetséges, akkor a United mellett döntsünk. Sanghaji idő szerint este 11 órakor hívott az ügynököm, hogy elmondja, a United is akarja az üzletet, úgyhogy felkeltem és elkezdtem egy tolmácsot keresni, akivel az igazgatóságot megkereshetem és folyamatosan kopogtam az ajtójukon. Mondtam nekik, hogy az ügynököm beszélni akar velük, mert a United érdeklődik irántam és mindannyian tudják, hogy ennek az ügyletnek létre kell jönnie. Úgyhogy elkezdték az egyeztetéseket. Egész éjszaka nem aludtam, mert sanghaji idő szerint reggel hétkor zárult a piac. Úgyhogy este 11-től papírmunka és egyeztetések voltak folyamatosan a kölcsönszerződéssel kapcsolatban. A többi érdeklődő is hívott minket, de közöltem az ügynökömmel, hogy mit akarok. Ide akartam jönni. Azt mondta, hogy csökkenni fog a fizetésed a Unitednél. Azt mondtam, hogy nem érdekel. Jöjjön létre ez az ügylet. A Unitedhez akarok szerződni. Nem érdekel mennyivel lesz kevesebb a fizetésem, tudomásul vettem, csináljuk. Szóval ezek után az igazgató és mások se tudták, hogy még mit mondhatnának, mert én már eldöntöttem mit akarok, emiatt az ügynököm elkezdte összerakni az ügyet, reggel 5 órára pedig végeztünk is. Az ügynököm akkor azt mondta, hogy továbbította a papírokat a Unitednek, akik be fognak engem jelenteni, ha mindent rendben találtak. Azt hiszem reggel 5-6 óra körül közölte velem, hogy minden rendben van, az ügylet létrejött. Nagyon izgatott voltam. Felhívtam anyukámat, aki örömében sírt és ilyenek. Azt mondta, hogy ez volt az álmom és nagyon örülnek nekem. Drámai volt, nem tudtam aludni, de nagyon boldoggá tett, hogy végül sikerült pozitívan zárni az ügyet.

 

 

A szezon végéig játszol majd itt. Mik az ambícióid?

Keményen szeretnék dolgozni a csapatért, hogy hozzásegítsem a klubot ahhoz, hogy jobb helyen végezzen, mint ahol most állunk. Amikor tegnap ránéztem a tabellára, akkor azt láttam, hogy a dolgok nem úgy alakultak, ahogyan egy olyan nagy klubnál, mint a United, kellene. Az a célom, hogy hozzátegyem a magam részét a csapat teljesítményéhez és ezzel minél jobb helyezést érjünk el.

 

A 25-ös mezszámot fogod viselni a Unitedben, amely korábban a klub egyik nagyszerű játékosának, Antonio Valencianak volt a mezszáma. Miért ezt választottad?

A 19-es szám szabad volt, de a Watfordban a 24-eset viseltem. Az viszont itt már foglalt volt. Sanghajban 9-es mezben játszom, amely itt szintén nem volt elérhető, úgyhogy azt mondtam, legyen 24+1, azaz 25 a 19-es helyett.

 

Természetesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy a United történetének első afrikai játékosa, Quinton Fortune is ezt a számot viselte. Egy kicsit ez is inspirált téged a választásodban?

Igen, mert láttam Quinton Fortune-t a Unitedben játszani, aki egy nagyszerű játékos volt. Emiatt is mondtam azt, hogy jó lesz számomra a 25-ös szám, annak ellenére, hogy elsőre nem ezt akartam választani. A 25-ös egy tökéletes szám. Eggyel nagyobb, mint amit viseltem akkor, amikor először szerepeltem a Premier League-ben.

 

Te leszel a Manchester United történetének első nigériai játékosa. Büszkévé tesz ez téged?

Nagyon büszke vagyok. Boldoggá tesz, hogy az emberek üzeneteket küldenek nekem, tudom, hogy az egy nagyon nagy dolog, hogy az első nigériai játékos lehetek a Unitedben. Azt is tudom, hogy a karrierem szempontjából is egy kiemelkedő eseménynek számít. A visszavonulásom után ezek azok a dolgok, amikről az ember beszélni fog. Hihetetlenül tele vagyok most érzelmekkel, úgyhogy egyelőre erre viszont még nem koncentrálok. Csak azt akarom, hogy kezdjük el a közös munkát és lépjek pályára, hogy a csapat segítségére lehessek.

 


Milyen volt a családod és a barátaid reakciója otthon?

Őrületes volt, mert az utolsó néhány napban tele volt a sajtó azzal, hogy a Man Unitedbe szerződhetek. Még azon az utcán, ahol felnőttem, is partikat tartottak és azt ünnepelték, hogy Ighalo a Unitedbe igazolt. Videót küldtek nekem, én pedig csak nevettem és boldog voltam, mert bár sokan a Unitednek szurkolnak közülük, egy részük viszont másik Premier League klubnak szurkol. De azt mondták, miattam a Unitedet választják, mert Nigériában hatalmas szurkolóbázisa van a klubnak. Úgyhogy nagyon boldog vagyok ezek miatt is és mostantól ők is a Unitednek szurkolnak.

 

Mennyire várod már, hogy együtt játszhass a United többi csatárával? Marcus Rashforddal, Anthony Martiallal és Mason Greenwooddal. Mik azok a dolgok, amik lenyűgöznek bennük és izgatott vagy-e a közös munka kapcsán?

Ők mind nagyszerű játékosok. Greenwood egy nagyon jó játékos; fiatal, nagyon jó bal lábbal, több meccsét is láttam már. Martial nagyon technikás, képes varázsolni a labdával. Rashford pedig számomra az egyik, ha nem a legjobb fiatal játékos ma Európában. Jól teljesít, gólokat szerez; gyors, jó technikájú. Sajnos most sérült, de remélhetőleg lesz lehetőségem együtt játszani vele, mert nagyon jó játékos. Számomra ez csak egy plusz a csapat kapcsán, az a fontos, hogy keményen dolgozzunk ezekkel a srácokkal és jól teljesítsünk a szezon végéig.

 

Számos szurkoló látott már jól teljesíteni a Watfordban, Olaszországban és Kínában is, de akik nem láttak, azoknak miként jellemeznéd magadat játékosként?

Nos, nincs igazán sok jellemezni való rólam. Nagyon gyors, technikás és erős vagyok. Jól bánok a labdával, így megtalálom a pályán az üres területeket. Csak el kell kezdenem összeszokni a társaimmal a pályán és utána minden rendben fog menni.

 

A Watfordnál különösen jó párost alkottatok Troy Deeney-vel. Tehát inkább csatárpáros egyik tagjaként vagy mint Kínában, egyedüli támadóként szeretsz játszani? Melyiket szereted jobban?

Csatárként különböző pozíciókban játszottam már. Amikor Troy Deeney-vel játszottam együtt, akkor nagyon jól megértettük egymást, mert a Championshipben és a Premier League-ben is egymás mellett játszottunk. Kínában egyedül voltam a csatársorban. Ugyanez a helyzet a válogatottban is, úgyhogy minden attól függ, hogy az edzőm milyen felállást részesít előnyben, nekem mindegyik megoldás fekszik.

 

 

Beszéltél már a Manchester United, mint klub iránti szeretetedről, úgyhogy felmerül a kérdés, hogy milyen volt a Watford játékosaként a United ellen játszani?

Emlékszem egy Old Traffordon 1-0-ra elveszített mérkőzésre. Az a mérkőzés nagyon érzelmekkel teli volt számomra. Még most is eszembe jut, ahogy Troy Deeney odaszólt nekem, hogy le kell nyugodnom, mert annyira eltökélt voltam a Man United elleni gólszerzésre. Még azokat a labdákat is kapura lőttem, amelyeket a tizenhatos közelében leginkább tovább kellett volna passzolnom, Troy pedig nem volt túl boldog emiatt. Történelmet akartam írni azáltal, hogy gólt szerzek a gyerekkorom óta imádott klubom ellen, amelynek a szurkolója vagyok. Ezzel a szenvedéllyel léptem pályára minden egyes alkalommal a United ellen, de most már a United színeiben fogok bizonyítani. Remélem, hogy jól sikerül a beilleszkedésem és nem fogom engedni, hogy az érzelmeim átvegyék az uralmat felettem.

 

Fura érzés úgy a kedvenc csapatod ellen játszani, hogy miközben azt akarod, hogy jól teljesítsenek és megfelelő eredményt érjenek el, a névjegyedet is leakarod tenni, hogy meg akarjanak venni?

Igen, mert akkoriban a Watfordnál játszottam és én pedig a feladatomat végeztem, amelyről a szerződésem szólt, ezt pedig boldogan tettem. Gólt akartam szerezni és történelmet írni azáltal, hogy betalálok a Unitednek. De ettől még ugyanúgy szurkoltam nekik és minden meccsüket megnéztem hogy miként teljesítenek.

 

Karriered egyik emlékezetes pillanata volt, amikor a Watford színeiben duplázni tudtál egy Liverpool elleni 3-0-s győzelem során, de a góloddal már ejtettétek ki az Arsenalt is az FA-kupából, emellett pedig a Barcelona és az Atletico Madrid ellen is eredményes tudtál lenni Spanyolországban. Van kedvenc gólod ezek közül, vagy esetleg más meccsekről?

Igen, azt mondanám, hogy nagy csapatok elleni mindig jó gólt szerezni. De az első Premier League gólomat emelném ki, mert mindig is arról álmodoztam, hogy ebben a bajnokságban szerepelhessek, ezt pedig az Everton elleni debütálásomon csereként góllal sikerült emlékezetessé tennem a Goodison Parkban. Elhúztam a labdát a védő mellett, majd tüzeltem. Azt kell hogy mondjam, az a kedvenc gólom.

 

Manchester United szurkolóként azért a Liverpool elleni dupládnak is különleges helyen kell lennie...

Igen, a Vicarage Roadon játszottunk ellenük és az én két gólomnak is köszönhetően 3-0-ra nyertünk. Fantasztikus volt, mert senki nem tudta elképzelni, hogy a Watford képes lehet legyőzni a Liverpoolt, mert ők egy nagy csapat. Az volt életem és karrierem egyik legszebb pillanata.

 

Mesélj a Kínában szerzett játéktapasztalataidról...

Nos, jó élmény volt számomra, mert így már játszottam Norvégiában, Spanyolországban, Olaszországban, Angliában és Kínában is. Különböző kultúra, élet, futball. A kínai bajnokság folyamatosan fejlődik és bár még mindig lemaradásban van, minden egyes évben megpróbálnak egyre jobbá és jobbá válni. De nem összehasonlítható a Premier League-gel, mert a Premier League a világ legjobb bajnoksága. Számomra ez a világ első számú pontvadászata és nem tudnám azt mondani, hogy bármely másik akár csak meg is közelíthetné.

 

Tudjuk, hogy a Manchester United széles szurkolóbázissal rendelkezik a világnak abban a részében, tehát te is nyomon tudtad követni a Unitednél történteket amíg ott voltál?

Igen, mert még néhány tolmács is, akik Sanghajban segítettek nekem, United szurkoló volt és azt mondták nekem: "Kérlek igazolj oda és teljesíts jól, mert amikor visszatérsz, akkor nagyon boldogok leszünk". Azt válaszoltam nekik: "Ne aggódjatok, így lesz".

 

Azáltal, hogy az elmúlt néhány évet a Premier League-től távol töltötted, még éhesebbé váltál, hogy újra letedd névjegyedet az angol bajnokságban?

Igen, mert amikor a United és a többi csapat meccsét követtem a tv-n keresztül, akkor előjött bennem az az érzés, hogy újra meg kellene próbálnom, és ahogyan korábban említettem, szerintem ez a legjobb bajnokság. Minden játékos szívesen játszana a Premier League-ben. Nekem már sikerült korábban és már nagyon várom, hogy újra megtehessem. Köszönöm Istennek és a Manchester Unitednek, hogy erre most lehetőséget kaphatok, már nagyon várom a pillanatot.

 

A szezonban még rengeteg mindenért harcban lehet a klub, hiszen ott van a bajnokságban a top 4 hely valamelyikének megszerzése, az FA-kupa és az Európa-liga is. Mint jelentene számodra, ha Vörös Ördögként nyerhetnél trófeát?

Wow. Nem tudom mit mondanék akkor, ha ez megvalósulna, mert más beszélni róla és más megnyerni illetve átélni az érzelmeket, az örömöt és a boldogságot. Egy életre szóló élmény, egy olyan dolog lenne, amelyre egész életemben szívesen emlékeznék vissza. Már a Manchester Unitedben való szereplés is egy teljesen más polcon kapna helyet az emlékeim között, hát még ha trófeát is nyernék a csapattal.

 

Odion Ighalo gyerekkorában (bal oldalt)

 

Végül, biztosan van valamilyen üzeneted a többi Manchester United szurkolónak debütálásod előtt.

Igen. Szeretnék köszönetet mondani nekik az eddig kapott összes üzenetükért, amelyeket az átigazolásom óta küldtek nekem. Boldog vagyok hogy itt lehetek, hogy a Man United játékosa lehetek és már nagyon várom az első mérkőzésemet. Ígérem, hogy teljesítményem legjavát fogom nyújtani a klub mezét viselve az első naptól kezdve az utolsóig. Ígérem, hogy minden tőlem telhetőt bele fogok adni azért, hogy jól végződjön a szezon a United számára. Köszönöm srácok, Isten áldjon benneteket.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!