Bruno: Olyan gyorsan jöttem Manchesterbe, amilyen gyorsan csak lehet!

A Manchester United új szerzeménye, Bruno Fernandes nem csak játékosnak, de interjúalanynak is briliáns. Még a hét elején beszélt Mark Sullivannel a MUTV-n, ahol számos szurkolói kérdésre válaszolt. A beszélgetésnek itt az első része – remek olvasmány!


Üdvözlöm a portugál tehetségünket, Bruno Fernandest! Bruno, hogyan birkózol meg azzal, hogy a lezárások miatt a világtól elzárva kell élned a családoddal?

"Rendben vagyok. Tudod, úgy könnyebb, ha a családod közel van. Ugyanakkor nehéz a kisbabával mert le kell kötni az erejét, amiből rengeteg van neki! Ennek ellenére nekem, a feleségemnek és a gyermekemnek különböző módszereink vannak arra, hogy együtt töltsük az időnket és játsszunk."

 

Remek, hogy ott van a családod és az időtöket családként tudjátok eltölteni. Segítenek abban, hogy motivált maradj és ne őrülj bele ebbe a helyzetbe?

"Igen, sokat segítenek mert ha van valaki, akivel együtt lehetsz a nap folyamán, az könnyebb. Ha egyedül vagy otthon az nehezebb tud lenni, mert nem tudsz kimenni, nem tudsz csinálni semmit. Egyedül a falakkal tudsz beszélni, semmi mással és ez nehéz. Úgy gondolom, ha közel van a családod, akkor könnyebben telik az idő. Nekünk általában nincs időnk arra, hogy itthon legyünk mert meccsekre kell utaznunk és a többi. Nehéz itthon maradni egész nap mert ez nem normális, ugyanakkor élvezned kell ezt az időt mert nem tudhatod mikor fogsz még egyszer eltölteni ugyanennyi időt otthon, úgyhogy élvezned kell ezeket a pillanatokat. Remélem, hogy hamarosan visszatér minden a normál kerékvágásba és elkezdhetünk mérkőzéseket játszani."

 

Az első szembeötlő dolog a szakállad volt, amit jelenleg is növesztesz. Diogo Dalot a napokban válaszolt a Tweetedre miszerint "Megtaláltuk a Narcos új színészét..."

"Nem, nem, az új Juan Sebastian Veront találtuk meg! Ennek ellenére, ami a hajat illeti, annak maradnia kell."

 

Ezek szerint nem fogod követni Paul Pogba, Andreas Pereira és mások példáját, akik leborotválták a fejüket?

"Nem, semmiképpen. Őrült vagyok, de azért ennyire nem!"

 

A feleséged biztos örül ennek! Oké, Bruno, van néhány szurkolói kérdésünk, amiket meg kellene válaszolni, szóval vágjunk is bele.

 

SZURKOLÓI KÉRDÉSEK

 

Az első Thomas Routledge-től érkezett, aki az Egyesült Királyságban él és a következőt kérdezi: hogy sikerült a beilleszkedés Manchesterben figyelembe véve azt, hogy jelenleg nem hagyhatod el a házad?

"Kezdetben azt kell mondjam, hogy könnyű volt mert a Manchester United stábja rengeteget segített abban, hogy minél előbb megtalálhassam az új otthonom. A családom szintén hamar csatlakozott hozzám. Azt hiszem egy hetet voltam csak egyedül Manchesterben. Az első hónapban volt időm kimenni a házból, például egy vacsorára. Nem sokszor, mert nagyon sok mérkőzésünk volt, de remekül vagyok. Emellett, ha otthon is kell maradnom, olyan személyiség vagyok, aki otthon akar és szeret maradni. Nem sokszor járok el ebédelni vagy vacsorázni, talán akkor, amikor a családomnak is mennie kell, vagy azért, hogy jobban megismerjem a várost meg ilyenek. Egyébként ez az én életvitelem. Otthon maradok, pihenek, játszok a kicsivel, és edzek egy keveset. Most egyértelműen nehezebb a helyzet, mert nem edzhetünk. Amikor edzel, rengeteg energiát felhasználsz, így mikor hazaérek csak eszek és lefekszem aludni. Délután szükségem van egy-másfél óra alvásra, hogy rendben legyen a testem. Úgyhogy az egyetlen dolog, amit hiányolok, azok a csapattársaim, a stadiont körülvevő légkör, a meccsek, a nyomás – szeretem, ha nyomás alatt vagyok. Nehéz nem az Old Traffordon lenni és a szurkolóknak játszani."

 

A második kérdés Zakiya B-től van, szintén az Egyesült Királyságból. Mi volt a reakciód amikor megtudtad, hogy a Manchester United le akar igazolni?

"Sokszor elmondtam már, de ez tényleg egy valóra vált álom volt. Gyermekkorom óta a Manchester Unitedban akarok játszani. Az interjúkban már mindenkinek elmondtam, hogy a Manchester United volt, és jelenleg is az egyik legnagyobb futballklub a világon. Amikor fiatal voltam láttam azokat a játékosokat, akik a Manchester Unitedban futballoztak és a legnagyobb sztárokat láttam a világon. A világ legjobb labdazsonglőrjeit láthatod. Mindenhonnan vannak játékosok és sokat beszéltem már Cristiano Ronaldóról is. Sokkal nagyobb érdeklődéssel figyeltem a Manchester United mérkőzéseit amikor Cristiano itt volt, mert az normális, hogy ha portugál játékos van egy csapatban, akkor azt többet figyeled, mint a többi csapatot. Aztán másképp kezdtem el nézni a Manchester Unitedra, mert ott van ugyan Cristiano, de emellett ő egy olyan csapatban volt, amelyben ott volt Paul Scholes, Rooney, Giggs, Roy Keane, és előtte Cantona. Nagyon sok játékosa volt a csapatnak... nem is tudom... van Nistelrooy... Órákig is ülhetnék itt csak a Manchester United futballisták neveit sorolva. Említhetem Nanit is, akivel együtt is játszottam. Nagy játékosok voltak már itt. A Manchester Unitedhoz történő csatlakozás egy könnyű döntés volt, mert már gyermekként is ez volt az álmom, szóval ez a lépés - a nagy váltás a Premier League-be és a Manchester Unitedbe – számomra tökéletes volt."

 

A következő kérdés az Egyesült Királyságból érkezett, Yasoobtól. Hogyan kezeled ezt az időszakot, mit teszel az egészségedért, a fittségedért és a családodért otthon? Hogyan tartod fenn a kondidat?

"Kaptunk edzéstervet a klubtól. Megpróbálunk mindent megcsinálni, amit itthon megtudunk. Nehéz, de a legtöbbünknek minden feltétel adott az edzéshez. Egyszer-kétszer edzünk naponta, de ez függ a naptól is. Vannak szabadnapjaink, vagy például ma kevesebbet kell edzenünk, mint a többi nap. Számunkra kiemelten fontos, hogy tartsuk a kapcsolatot a stábbal és folytassuk az edzéseket."

 

 

Szintén az Egyesült Királyságból Wayne Robertson kérdezi: A Unitedba igazolásod óta változott valamit a klubról alkotott véleményed és volt olyan, ami megdöbbentett?

"Az egyik legnagyobb klubnál vagyok a világon, de ezt egyből észreveszed amikor megérkezel ide. Minden meglepett. Általában sokat vársz akkor, amikor egy olyan klubhoz érkezel, mint a Manchester United, de amikor megérkezel és megnézel mindent, az elvárások alacsonyabbak. Az én elvárásaim alacsonyak voltak. Minden új és csodálatos számodra. Az Old Trafford az Old Trafford, a világ egyik legjobb légkörével rendelkező stadion. Amikor először pályára lépsz és megérzed azt az atmoszférát, amikor elkezded a mérkőzést, először érsz labdába, gólt szerzel, gólpasszt adsz, és hallod a szurkolókat. Az a pillanat teljesen más. Nincs az az elvárás, ami ki tudja fejezni azt, amikor a pályán vagy és érzed ezeket."

 

És most már a saját dalod is megvan?

"Igen. Számítottam rá, talán kicsit hamarabb is megérkezett Manchesterbe! [nevetve]"

 

 

Anusha kérdése: "Milyen gondolatok voltak a fejedben amikor aláírtál a Unitedhez?"

"Nem sok minden. Amikor tudod, hogy a Manchester United az álmod, nem gondolkodsz sokat. Aláírsz és kész. Boldog vagy a választásoddal, mert megvan a lehetőséged, hogy a Manchester Unitedet válaszd és ezt a lehetőséget két kézzel meg kell ragadd. Olyan gyorsnak kell lenned, amilyen gyors csak lehetsz, csak Manchesterben legyél a következő nap, vagy még abban az órában, hogy elkezdhesd megélni az álmaid."

 

Remek válasz, jöjjön a következő kérdés. Ez az Egyesült Államokból érkezett. Daisy kérdezi: "Kik voltak azok a játékosok, vagy személyek, akik a legtöbbet segítettek a Unitedbe érkezésed óta?"

"Természetesen Diogo volt a legfontosabb ebben az időszakban, mert rengeteget segített. Tud portugálul és sokat is beszél, de az otthonába is meghívott, hogy ott legyek és ne egyedül szálljak meg egy hotelban, úgyhogy ő, az anyukája és a családja sokat segített nekem, mert egy emberekkel teli otthonban lehetsz, ráadásul portugálokkal, ami így sokkal könnyebb volt. Az anyukája ebédet készített nekem. A legnehezebb dolgok is könnyűnek tűntek, mert Diogo és az anyukája sokat segítettek nekem, úgyhogy azt mondanám, hogy Diogo volt kezdetben a legfontosabb személy, de mindenki más is sokat segített. Alex, aki a játékosokért felel szintén sokat segített a házzal és mindennel kapcsolatban, így a könyveléssel, vagy a bankszámlával. Ez lenyűgöző volt Manchesterben, mert ott vannak ezek az emberek és neked csak a játékra, és az edzésre kell fókuszálnod, de a játékosok is sokat segítettek. A spanyol fiúk, akikkel könnyű volt beszélgetni, de mindenki más is. Mindenki azt kérdezte mire van szükségem, akármi is kell, bármilyen kis dolog is legyen az, de mindenki segíteni tud. Úgyhogy a kezdet az könnyű volt, mert mindenki segíteni akart. Minden játékos segített nekem. Az első mérkőzésemet játszottam és úgy éreztem, mintha a szezon kezdete óta velük lennék, mert úgy kezeltek mintha egy lennék közülük. Két napja érkeztem, egy edzésen vettem részt, rögtön a mély vízbe dobnak és egyszerűen éreztem a támogatást tőlük. Mint amikor a Sportingban játszottam, ott is éreztem ezt a támogatást, de már három éve játszottam ott, aztán megérkezem ide és mindenki bízott bennem, és mindenki engem keresett a labdával. Számomra ez a legfontosabb, hogy amikor a pályán vagyok odaadják a labdát. Tudják, hogy nyomás alatt vagyok, de bíznak bennem és megtalálnak a labdákkal. Ez a legfontosabb nekem. Az normális, hogy a pályán kívül egy játékossal többet vagy kevesebbet beszélsz. Ez számodra normális, mert így éled az életed, aztán néha másképpen. Van, hogy másképpen beszélek valakivel. Nincs probléma köztünk, de az normális, hogy Diogoval többet beszélek, mert ő portugál, a nyelv könnyebb és régóta is ismerem őt, úgyhogy ez egy normális helyzet, aztán a pályán úgyis látod, hogy a csapattársaid bíznak-e benned vagy sem. Amikor edzel, vagy meccsen vagy, ott kell megmutatnod mennyire fontos számodra a csapattársad. A pályán kívül is segíthetsz, sokat is jelentett, mert mindenki segíteni akart. Akár, ha sampon kellett, vagy akármilyen kis dolog, segítünk egymásnak, például amikor megérkeztem és beszéltem egy sráccal, akit PlayStationről ismerek, és odaadtam az egyik kontrolleremet Wan-Bissakának, de adtam egyet Diogonak is, emellett David, Fred és én tarjuk a kapcsolatot a többiekkel is. Szóval, ha valakinek egy joystickra van szüksége, tudok szerezni neki, például a csapatból David vitt el egyet a Dragon Ball Z-hez, mert nagy rajongója a sorozatnak, és ezek azok a dolgok, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy azt érezd, megvan a bizalom, így, ha szüksége van valakinek valamire segítek, és ők is, ha nekem kell valami."

 

Ezt remek hallani, ez fantasztikus. Margaret Bosworth az Egyesült Királyságból kérdezi: "Mi volt a végső dolog, ami meggyőzött arról, hogy 'igent' mondj a Manchester Unitednek?"

"Nagyon sok dolog volt. Ahogy már említettem, a kezdetektől fogva csatlakozni akartam a Unitedhez. Számomra egyértelműen az edző bizalma volt a legfontosabb. Tudnom kellett, hogy az edző támogatni fog, mert sokszor mikor csapatot váltasz, nem mindig akar a csapat aktuális edzője. Nem mintha azért jöttem volna, mert biztos a helyem a kezdőcsapatban, de a bizalmat éreznem kell az edző felől. "Te jössz, te vagy a célpontom, téged akarlak." "Szükségem van rád, akarlak téged", ez nem arról szól, hogy odajön hozzám az első kérdésem pedig az, hogy oké, de rögtön kezdő leszek? Nem, számomra nem ez a lényeg. A lényeg, hogy érezzem a bizalmat, amit belém fektet. Ha megvan a bizalom, minden más működik. Dolgoznom kell, hogy megőrizzem a helyem, hogy játszhassak, hogy meccsről-meccsre képbe jöjjek a kiválasztásnál. Ez a legfontosabb számomra. Szóval éreztem a bizalmat a klubtól, éreztem az edzőtől, Olétól, és még ha talán nem is az edző döntése vagyok, jövök. Jövök, és megmutatom az edzőnek, hogy jó választás vagyok, mert néha hajtanod kell azért, hogy jobb legyél és jobban teljesíts. Szóval, ha úgy érkeztem volna, hogy nem az edző választása voltam, tisztában lettem volna vele, hogy nem 100%-ot, hanem 200%-ot kell beleadnom, mert az edzőnek látnia kell, és meg kell értenie, hogy játszanom kell, és hogy jobban akarom a kezdőcsapatbeli tagságot, mint mások. Természetesen legbelül többet akarsz játszani, mint a többiek, de a többiek is ugyanezt gondolják. "Többet akarok játszani, mint Bruno, és ki is fogom mondani, hogy többet akarok játszani, mint te." Ennek az önbizalomnak kell meglennie bennünk, hogy fejlődhessük, hogy edzésben maradhassunk és erre az egészséges versenyre van szükséged csapaton belül. Versenyhelyzetben vagy vele, vele, és vele. Többet kell beleadnod mint ő, ő szintén ezt fogja gondolni rólam, és ettől jobbá válsz. Én és ő. Nem számít ki játszik, ő jobban fog edzeni, én is jobban fogok edzeni, ezáltal pedig a csapat is jobbá válik."

 

Ettiene Dél Afrikából: "Bruno, mi a titkod arra, hogy ilyen jól szerepelsz a mérkőzéseken?"

"Nem gondolom, hogy lenne bármilyen titkom, de ugyanúgy edzek, mint a csapattársaim. Próbálok néhány gyakorlatot elvégezni a pályán kívül is a konditeremben Charlie-val [Charlie Owen, az erőnléti edző], valamint a stáb többi tagjával, és Eddel [Ed Leng, vezető testedző]. Többnyire Charlie-val dolgozom. Amikor megérkeztem rögtön megkérdezte, hogy mit csinálok azért, hogy megelőzzem a sérüléseket és minden másról is érdeklődött a Sportignál dolgozóktól. Szóval csinálok pár gyakorlatot az edzőteremben, szeretem a befejezést gyakorolni edzések végén, a szabadrúgásokat, a büntetőket, mindenből egy keveset, mert úgy gondolom, hogy amikor ezekkel a képességeiddel is foglalkozol, akkor ezekben jobb lehetsz, ha minden nap foglalkozol velük. Ha meglősz egy labdát és az jól száll, az rendben van, de mérkőzés közben általában több, mint egy labdát kell, hogy meglőj, és ahhoz, hogy jobbá válj, 10-szer, 15-ször, 20-szor meg kell ezt ismételned. Nem tudom, ismételned, ismételned és ismételned kell, mert lehet, hogy 20-szor nem találod el a kaput, de tudod, hogy milyen hibákat vétettél, miben kell jobbá válnod, és úgy gondolom, hogy ha edzel és ha olyan dolgon edzel, amiben tudod, hogy jobbá kell válnod, az nem olyan, mintha azt mondanád, hogy "oké jobbnak kell lennem kapura lövésben", nem, ha egy napra is megállok a befejezések gyakorlásával, napról napra rosszabb leszek, azonban, ha minden nap edzek jobb és jobb leszek. Nem számít, hogy mondjuk végig edzek egy hetet és azon a héten minden lövésből gólt szerzek edzésen, aztán meg kimegyek vasárnap a pályára és nem tudok betalálni. 20-szor lövök kapura egy nap, most már 40-szer kell. Ha 40-szer megcsinálom egy nap, akkor ha kimegyek a mérkőzésre és van egy lehetőségem, azt talán ki tudom használni, miközben az azt megelőző héten öt helyzetből egyet sem sikerült gólra váltanom."

 

 

A lecke feladva a minket néző fiataloknak: gyakorlás, ismétlés és még több gyakorlás.

"Ez fontos. Nem számít, ha sok lövés kimarad, mert ha hibáztál, tudod, hogy mit hibáztál és mit kell kijavítanod. Fel a fejjel, folytasd és fejlődj. Ha egy nap tízszer akarod eltalálni a felső lécet próbálkozz és próbálkozz. Ha egyszer nem találod el, nem számít, csak próbálkozz. Ez a legfontosabb."


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!