Nem lehet a nagybevásárlás az egyetlen megoldás

A Manchester United pedig nem az átigazolások eddigi elmaradása miatt veszített.


Mindössze 35 nap telt el a Manchester United 2019/20-as szezonjának végét jelentő Sevilla elleni Európa-liga elődöntőbeli vereség és az új idény első meccsén a Crystal Palace-tól elszenvedett bajnoki zakó között. Ebben a 35 napban a United játékosoknak csak 10 napjuk volt arra, hogy szabadságon legyenek, mielőtt többen hazájuk válogatottjához utaztak, majd részt vettek egyetlen felkészülési mérkőzésükön a szombati Palace meccs előtt.

 

Az Old Traffordon nyoma sem volt annak a Unitednek, amely az előző szezon végén triatlonnak beillő módon nagy intenzitással, rengeteg futómennyiséggel és sok gólos futballal rukkolt elő, így Roy Hodgson tanítványai játékban és harci szellemben is feléjük kerekedtek a 3-1-es győzelmük során.

 

A vészharangot már angol idő szerint délután fél 5-kor, a kezdőcsapatok hivatalos kihirdetésekor megkongatták sokan. Ole Gunnar Solskjaer bátor húzásként David de Gea-t jelölte a kapuba és erőnléti, illetve fáradtsági okok miatt olyan, a tavaszi Premier League menetelés során inkább a B-csapathoz tartozó mezőnyjátékosokat tett a kezdőcsapatába, mint Scott McTominay, Daniel James és Timothy Fosu-Mensah. Solskjaer eddig sem rejtette véka alá abbeli vágyát, hogy szeretne további játékosokkal erősíteni az átigazolási időszakban, így riasztó lehetett számára látni, amint a Liverpool az elmúlt napokban bejelentette Thiago Alcantara és Diogo Jota szerződtetését, míg a Tottenham Gareth Bale és Sergio Reguilon játékjogát szerezte meg, miközben ad-hoc módon összeválogatott csapata pedig simán vereséget szenvedett.

 

Bár a VAR finoman fogalmazva is vitás ítéleteket hozott a Vörös Ördögökkel szemben megítélt tizenegyes kapcsán, a Palace elleni vereség elsöprő módon irányította rá a figyelmet az elmaradt igazolásokra. Úgy tudni, hogy Solskjaer szeretné egy baloldali védővel, egy középhátvéddel és egy szélsővel megerősíteni keretét. Így törvényszerűnek is nevezhetjük, hogy Luke Shaw maradt le a Palace vezetőgóljánál, Victor Lindelöf ellen hoztak vitatható ítéletet a második londoni gólt jelentő büntető előtt és Daniel Jamest már a félidőben le kellett cserélni pocsék első 45 perce miatt.

 

Érdekes egybeesés, hogy a United kezdőcsapatának bejelentése és a vereséggel végződő mérkőzés lefújása között eltelt pillanatban az ősi rivális bejelentette egy szélsőként is bevethető támadó leigazolását, míg egy másik, egykori manchesteri menedzser által irányított klub egy másik szélső és egy olyan szélső védő szerződtetését kürtölte világgá, aki tevékenyen hozzájárult ahhoz, hogy a Sevilla 35 nappal korábban véget vetett a United 2019/20-as szezonjának. A United egyedüli találatát az egyetlen nyári igazolás, Donny van de Beek jegyezte.

 

A Premier League előző szezonjának júniusi újraindítását követő mérkőzések azt sugallták, hogy amennyiben Solskjaer számára több és minőségibb alapanyagot biztosítanak, úgy képes lehet a United újjáépítésére és a következő szintre léptetésére. Amennyiben a United hű akarna lenni a norvég menedzser 2019 februári jóslatához, miszerint a következő szezonban a bajnoki címért kívánnak harcolni, úgy okosabban kellene menedzselniük az átigazolási piacon történő viselkedésüket és meg kell erősíteniük a védelem több pontját illetve a középpálya közepét. Ed Woodward biztosan nem élvezte a szombat óta született Twitter kommentek olvasását.

 

De. És van de.

 

Egy olyan szintű és erőforrásokkal rendelkező klubnak, mint a United, nem lehet szüksége további tőkeinjekcióhoz ahhoz, hogy legyőzzék hazai pályán a Palace-t. Az új igazolások segíthetnek, de a vásárlási terápia eddig csak tüneti kezelésként működött.

 

Amennyiben a United ki akar törni a siker és a kudarc közötti hihetetlen méretű tántorgásból, akkor szükségük lesz egy ezen túlmutató stratégiára. A nagybevásárlás nem lehet az egyetlen B-terv. A szombati mérkőzés előtt megjelenő meccsnapi magazinban Solskjaer azt nyilatkozta, a United úgy fog hozzáállni az előttük álló hónapokhoz, hogy ez az időszak "a finomhangolásról és arról fog szólni, hogy mit csinálhatunk jobban ebben a szezonban, mint tavaly, mert tudjuk, hogy vannak olyan területek, ahol fejlődnünk szükséges". De ezeket az előrelépéseket külső források mellett belső források felhasználásával is el lehet érni.

 

Nem az átigazolási piacon való inaktivitás miatt nem tudott a United ambiciózus hátsó alakzata gátat szabni a Palace kontratámadásra építő játékának. Hodgson legénysége 4-4-2-es felállásával folyamatosan a baloldalon igyekezett tömörülni és támadásokat vezetni, amely rengeteg kérdést vet fel James és Fosu-Mensah kapcsán. Solskjaer azt akarja csapatától, hogy tele ambícióval játsszon, de ahogy már az korábban is megfigyelhető volt, ehhez hiányzott egy mozgékony, valódi védekező középpályás vagy egy gyors, párharcokat felvállaló középhátvéd, aki be tudja csukni a kaput a United labdavesztéseikor. Az általa favorizált kezdőtizenegyben ezek a szerepek mind meg is vannak. A középpálya mögött pajzsként tevékenykedő Nemanja Matic és az egy-az-egy elleni párharcok specialistájaként megismert Aaron Wan-Bissaka nélkül viszont Solskjaer dobhatta is a kukába az általa kedvelt játékstílust. Nincs meg a tehetség a csapat többi tagjában, hogy ellensúlyozza ezt a helyzetet, így talán neki sem kellene ennyire bíznia ebben a taktikájában.

 

A hosszú és nehéz nyári tárgyalássorozat a Borussia Dortmunddal lehet, hogy villámhárítóként szolgálhat a United nyári ténykedéséhez, de valószínűtlen, hogy Jadon Sancho személye képes lett volna orvosolni egy olyan szétesett csapat problémáit, amely a pontrúgásoknál előtérbe helyezte az adott játékos személyiségét és önbizalmát. Pep Guardiola egyszer elmesélte, hogy a Manchester City edzőpályájára egy fehér pontot festett, majd arra instruálta Raheem Sterlinget, hogy káosz vagy zavar esetén mindig a pályának azon a pontján kell állnia annak érdekében, hogy a csapat újra fel tudja venni a megfelelő formációját.

 

A Palace ellen a United játékosok átlagos helyezkedése az alábbiak szerint nézett ki...

 

 

... amelyből láthatjuk, hogy az olyan kulcsfontosságú páros tagjai, mint Paul Pogba (6) és McTominay (39) gyakorlatilag egymás sarkán lépkedve próbálták ugyanazt csinálni, míg a védelem tengelyében Harry Maguire (5) és Lindelöf (2) gyakran túl távol helyezkedtek egymástól és nem tudták kisegíteni egymást. A futball azon korszakában, ahol a gólok szerzése a szabad terület kihasználásán, a góllövés megakadályozása pedig a terület menedzsmenten múlik, túlzottan sok United játékos tűnt úgy, mint aki nem tudja, hol kell lennie.

 

Azt viszont el kell ismerni, hogy Solskjaer legalább próbálkozik; Mason Greenwood félidei becserélése James helyére azt mutatja, hogy felismerte a támadószekció problémáját és az a taktikai húzás, hogy a saját nevelésű tinédzsert áthozta a bal szélre, ahol Shaw remek védekezésbeli képességei megfelelően tudták támogatni Greenwood előrejátékát, szintén elismerendő. Bizonyította, hogy képes változásokat eszközölni a gólszerzés elősegítése érdekében, nem megfeledkezve a csapat egyensúlyának figyelembe vételéről. A norvég emellett arról is tanúbizonyságot tett, hogy kiválóan kezeli az irányítása alatt dolgozókat, ugyanis számtalan játékos önbizalma és tehetsége kapott szárnyra az ő edzősködése alatt. Azonban ha a finomhangolást és a keret fejlesztését első sorban új játékosok beépítésével tudja csak elképzelni, akkor azzal leszabályozza mindazt, ameddig képesek lehetnek elérni.

 

Éveken keresztül a klub azért tudta uralni a Premier League mezőnyét, mert ők terveztek a legokosabban és csak nagy ritkán döntöttek rosszul vagy ütköztek olyan útakadályba, amelyet olyan nehezen tudtak csak kikerülni, hogy a pénztárcájukhoz kellett nyúlni. Ha az útakadályt most egy olyan klub jelenti a United számára, amely az előző szezonban a 14. helyen végzett és 19 idegenbeli meccséből csak ötöt tudott megnyerni, akkor mire számíthatunk ettől a jelenlegi csapattól?

 

Solskjaer elismerte, hogy csapatának javulnia kell, nem csak várnia az erősítéseket.

"Sokkal jobban tudunk játszani, mint tettük azt a mai napon. Ha megnézzük a pályán, a kispadon lévő és a hiányzó játékosainkat akkor egyértelmű, hogy ennél sokkal jobban kell teljesítenünk."

 

"De mi mindig figyelemmel követjük annak a lehetőségét, hogy ha megfelelő értékért cserébe erősíteni tudunk valahol. Mi mindig erősebbé akarunk válni. De helyette mindannyiunknak a tükörbe kell néznünk most."

 

Vannak azért pozitívumok is a United jelenlegi kerete kapcsán. Olyan fürge lábú támadótriójuk van, akik ellenállhatatlanok amikor csúcsformában vannak és az összjátékuk csak még jobban fejlődni fog azzal, hogy egyre több mérkőzésen szerepelnek együtt. Mögöttük a Pogba, Van de Beek és Bruno Fernandes hármasból legalább egy játékos képes szokott lenni olyan helyzeteket kidolgozni számukra, amelyekkel a United felülmúlhatja a legtöbb csapatot.

 

Amikor a United magabiztos, akkor jól játszanak, Solskjaer pedig képes javítani a hangulatot a csapaton belül. Még közel sincsen minden veszve, különösen egy meccs után, de a nagy költekezés helyett inkább az együtt töltött idő, a taktika, a tehetség és a megfelelő igazolások szorzata hozhatja el újra a reneszánsz időszakát az Old Traffordon.

 

Az átgondolatlan pénzköltés nagyban felelős azért, hogy a United most ilyen helyzetben van. És valószínűtlen, hogy pont ugyanezzel tudna kikerülni belőle.


The Athletic

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!