Ole tisztán látna kezezés ügyben

Ole Gunnar Solskjaer szerint tiszta vizet kell önteni a pohárba a Premier League menedzserei számára az új kezezési szabályt illetően.


A 2020/21-es szezonból eddig csak 28 mérkőzést játszottak le, de a Premier League-ben már így is 20 büntetőt ítéltek meg a játékvezetők - amelyekből 3 a Manchester United eddigi két mérkőzésén született.

 

Bár nem mindegyik alkalommal kezezés miatt mutattak a bírók a tizenegyespontra, a szabálykönyvben történt változtatások folyamatosan beszédtémát szolgáltattak az utóbbi hetekben, különösen a Vörös Ördögök szempontjából, miután Victor Lindelöf is belefutott egy vitás esetbe a Crystal Palace elleni szezonnyitón.

 

A Palace menedzsere, Roy Hodgson változásra szólított fel, miután csapata is az új szabály egyik szenvedőalanyává vált szombaton az Everton ellen, míg Steve Bruce annak ellenére kritizálta az újítást, hogy a Newcastle a Tottenham elleni döntetlenje alkalmával profitált belőle Eric Dier kárára.

 

Most Solskjaer elismerte, ő bizonytalan azt illetően, hogy mi számít kezezésnek és mi nem, a futball szabályairól döntő testület, az IFAB változtatásainak ezek pedig komoly kritikái.

 

"Igen, szerintem a futball megváltozott. Nincsenek szurkolók, már ettől is teljesen más egy mérkőzés" - kezdte Ole, amikor a ManUtd.com arról kérdezte, miért láthatunk ennyire sok gólt az angol első osztály eddigi mérkőzésein.

 

"Az egyes csapatok különböző időpontokban tartják a felkészülési szezonjukat, új kezezési szabály... soha nem lehet tudni, hogy mi fog történni."

 

"Erről akár egy egész álló napon keresztül lehetne beszélni, de nekünk szükségünk van arra, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba azt illetően, hogy mi a szabálytalan és ér büntetőt. Jelen pillanatban ugyanis úgy tűnik, hogy ha a labda csak egy picit is érinti a védő kezét, mint ahogyan történt az Victor [Lindelöf] esetében a Palace ellen, akkor az tizenegyest jelent az ellenfélnek."

 

"És ott van a Tottenham meccsén történt fejes, amikor Diernek fogalma sem volt róla, hogy a labda eltalálta. Aztán láthattuk a West Brom ellen utolsó pillanatban szerzett gólt is, amit meg nem fújtak be kezezésnek [Kai Havertz részéről Tammy Abraham egyenlítőgólja előtt]?"

 

 

Az "új" kezezési szabály egyébként már az előző szezon kezdete óta van érvényben Európában, de a Premier League-ben csak idéntől vették át.

 

Mivel a VAR minden olyan eseményről tájékoztatja a játékvezetőt, amely esetleg elkerülte a figyelmét, így azok a játékosok is büntethetőek kezezésért, akiknek a karja egyértelműen távol helyezkedik el a testüktől és a játékos a karjával egyértelműen elállja a labda útját.

 

A támadó és a védőjátékos közötti távolságot is figyelembe vehetik a játékvezetők - de Ole úgy látja, hogy a lehetséges esetek permutációja igencsak zavartkeltő.

 

"Tisztázásra van szükségünk" - tette hozzá.

 

"Egy egész spektruma áll rendelkezésre azoknak a dolgoknak, amelyek nem normálisak."

 

"Rengeteg nagyobb és akár csak nüansznyi változtatás történt különböző szabályokban. A régebbi időkben minden sokkal egyszerűbb volt."


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!