Ole: Új játékstílusunk van kialakulóban

Ole Gunnar Solskjaer úgy hiszi, hogy lehetséges, hogy változtatásokat kell eszközölni a Manchester United játékában.


A szakértők elmondásai szerint a Vörös Ördögök együttese képes a labdabirtoklás mellett kontratámadásokból is veszélyes lenni, amiről a csapat egyértelműen megismerhető. A presszing azonban igen komoly fegyverré vált a modern futballban, így tartani lehetett attól, hogy a Southampton - akik mindig ezt a taktikát alkalmazzák Ralph Hasenhuttl alatt - problémát okozhatnak ezzel a fellépéssel a St. Mary's-ben.

 

A United hátrányból nyerte meg a mérkőzést 3-2-re, miután két rögzített szituációból kapott gólt, a statisztikák pedig azt mutatják, hogy Ole csapata jóval erősebben presszingelt a Szentek ellen, kétségtelenül legyőzve ezzel őket a saját játékunkban.

 

 

Nem csak Fred gyakorolta a legnagyobb nyomást (35 alkalommal az FBREF.com szerint), hanem Bruno Fernandes és Donny van de Beek is, felülmúlva ezzel a hazaiak legeredményesebben presszingelő játékosát, Oriol Romeut is.

 

Ole kiemelte Edinson Cavani védekezésből kivett szerepét is, ahogy az első vonaltól indulva képes nyomás alá helyezni az ellenfél védelmét, ami szemmel látható volt, amint pályára lépett a második félidőben, azonban az olyan kreatív középpályások, mint Bruno és Van de Beek is pazar labda nélküli mozgást végeztek, amivel biztosan elégedett az edzői stáb is. Fernandes részéről ez nem újdonság, hiszen Fred mellett ő támadott le a legtöbbet a United színeiben a 2020/21-es szezonban.

 

"Csak rá kell nézned a letámadási statisztikáinkra" - mondta Ole a Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája mérkőzést megelőző este. "Nagyon sokat beszélnek rólunk úgy, mint egy olyan csapat, aki sokat birtokolja a labdát és arról, hogy mit is akarunk kezdeni a labdával."

 

"Nem sokat beszélek erről, de ezen keményen dolgozunk az edzéseken. Az edzői stáb elképesztő eltökéltséget, energiát, és részletezettséget rak ebbe, aztán a Southampton elleni mérkőzést megelőzően láttam egy diagramot arról, ami azt mutatta, hogy a Leeds és a Southampton volt a két legjobban presszingelő csapat ebben a szezonban, mi pedig rögtön utánuk következtünk."

 

"Minél közelebb szerzed vissza a kapuhoz a labdát, az annál közelebb van a gólhoz. Ez olyasvalami, amin már dolgozunk egy ideje."

 

A nyomást gyakorló játékstílus természetesen nem fog minden mérkőzéshez igazodni, a PSG elleni azonban egy olyan meccs lehet, ahol az ellenfélnek hamar túl kell jutnia a saját térfelén.

 

 

Az FBREF.com felmérései szerint Ole fiai nyomásgyakorlásban is felülmúlták a PSG együttesét 178-115 arányban a 2-1-es Parc des Princes-ben aratott győzelem során, ahol öt Vörös Ördög (Fred, Fernandes, Scott McTominay, Aaron Wan-Bissaka és Marcus Rashford) is több presszinget jegyzett a neve mellett, mint a PSG első helyén álló játékos.

 

Előfordulhat, hogy a mostani egy másfajta taktikai csata lesz az Old Traffordon, Fred azonban magasan kiemelkedik a Bajnokok Ligájában a presszingjei nyomán, a mostani forduló statisztikái nélkül nyolcadik helyet elfoglalva az egész mezőnyben. A tabella vezetője Enoch Mwepu az RB Salzburgból, őt követi a korábbi szurkolói kedvenc Rafael az Istanbul Basaksehirből.

 

A menedzser már a kezdetektől fogva arról beszél, hogy azt akarja, játékosai többet dolgozzanak a pályán, mint az ellenfél együttese, és megmutassák az erejüket a labda nélküli mozgás során is, aminek akkor is előnyét látják, ha ők birtokolják a labdát.

 

A presszing egy hasznos taktikai fegyverré vált, az ellenfél saját térfélen történő letámadása pedig egyértelmű előnyöket tartogat magában.

 

Ole ugyanakkor egy olyan mérkőzés előtt áll, ahol egy pont is elegendő a halálcsoportból történő továbbjutáshoz, az Aon Edzőközpontban végbemenő aprólékos tervezés pedig remélhetőleg megfelelően felkészíti a csapatot az előző kiírás finalistái ellen.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!