Beharangozó: Liverpool - Manchester United

Vasárnap délután találkozik egymással a Liverpool és a Manchester United az angol bajnokság 19. fordulójában.


Kiváló időzítéssel következik ez a találkozó a két csapat számára és főleg a szurkolók számára, hiszen a Pool, azaz az aktuális címvédő a 2., míg a rekordbajnok Manchester United pedig a tabella 1. helyéről várja a hétvégi mérkőzést. Solskjaer csapata a héten pótolta az 1. fordulóban elhalasztott Burnley elleni találkozóját, melyet 0-1-re meg tudtak nyerni a norvég fiai és ezzel 3 ponttal vezetik a tabellát a Vörösök előtt, emellett a gólkülönbség is javuló tendenciát mutat, amire szükség is lehet pontegyenlőség esetén. A Pool gólkülönbsége +16, a Vörös Ördögöké pedig +10.

 

Klopp csapata 3 bajnoki óta nyeretlen a PL-ben és csupán 1 gólt tudtak szerezni ezeken a mérkőzéseken, míg a norvég mester irányításával a United legutóbbi 3 bajnoki találkozóját megnyerte 4 gólt szerezve és 1 találatot kapva. A 3 pontos előny is a United malmára hajthatja a vizet, hiszen amellett, hogy a német menedzser csapata hazai pályán szeretné megőrizni hosszú ideje tartó veretlenségét, szeretne visszatérni a győzelem útjára és megvédeni bajnoki címét. Ehhez viszont a Vörösöknek támadniuk kell, ami különösen kedvező lehet a manchesteri alakulat számára.

 

Az Anfielden egyébként legutóbb az Atalanta tudott nyerni Kloppék ellen 2020.11.25-én a Bajnokok Ligájában 0-2-re. A bajnokságban viszont 46 hazai mérkőzés óta veretlen a Pool. László Ágit idézve a vele készült interjúból: "Fantasztikus lenne, ha a Manchester United szakítaná meg a Liverpool maratoni hazai veretlenségét." Nem mellesleg egy vendég győzelem azt is jelentené, hogy a United előnye 6 pontra növekedne az ősi riválissal szemben. Idegenben pedig mint tudjuk, jól megy a Vörös Ördögöknek, hiszen a bajnokságban még veretlenek ezeken a találkozókon.

 

A szezonbeli statisztikát megnézve sincs nagy különbség a két gárda között. Azonos számú mérkőzést játszott mindkét csapat, a Pool 37, a United 34 találatot jegyez ezeken összesen, illetve a kapura lövések számában is csupán 1-el jobb a Vörösök mutatója. 102 kapura lövési kísérlete volt Klopp csapatának, míg Solskjaer játékosai 101 alkalommal próbálkoztak a gólszerzéssel. Emellett mindkét csapat 5 alkalommal tudta megőrizni kapuját a kapott góltól a szezonban lejátszott bajnokikon.

 

 

Akik hiányozhatnak:

 

Pool: Tsimikas, Van Dijk, Jota, Gomez, Keita, Matip

 

United: Jones, Williams

 

 

Érdekességek:

 

A Liverpool legutóbbi két hazai Premier League mérkőzését megnyerte a United ellen, azonban zsinórban 3 hazai PL meccsen legutóbb 2011 márciusában tudtak győzni a Vörös Ördögökkel szemben.

 

A United legutolsó 4 Premier League mérkőzésén nyeretlen maradt a Vörösökkel szemben, 2 döntetlen és 2 vereség a csapat mérlege. Ez a manchesteriek leghosszabb nyeretlenségi sorozata a Pool ellen 2000 márciusa és 2002 januárja óta. Akkor 5 egymást követő találkozójukon maradt nyeretlen a Vörös Ördögök csapata.

 

Klopp csapata legutóbbi 3 bajnokiján nyeretlen, az utolsó két bajnokin pedig gólt sem tudtak szerezni a Vörösök. Legutóbb 2017 februárjában fordult velük elő, hogy négy találkozón sem tudtak győzni, míg az, hogy gólt sem tudtak szerezni 3 egymást követő találkozón 2005 márciusában esett meg velük legutoljára.

 

A Pool 2021-ben elveszítette az első bajnoki mérkőzését a Southampton ellen 1-0-ra. A Vörösök 1993-ban veszítették el a naptári év első bajnokiját zsinórban kétszer.

 

A Manchester United 2013 januárja óta először találkozik bajnokin úgy a Liverpool csapatával, hogy vezetik a bajnokságot. Mint tudjuk akkor a United Sir Alex Ferguson irányításával megnyerte a bajnokságot.

 

Mióta Solskjaer a United menedzsere a csapat 3 bajnokin találkozott a Vörösökkel és egyet sem tudtak megnyerni. 2 döntetlen és 1 vereség a norvég mester mérlege ellenük. Két olyan menedzsere volt a Vörös Ördögöknek, akik az első négy Pool elleni bajnokijukat nem tudták megnyerni a csapattal. Ők John Chapman (1921-1926) és Tommy Docherty (1973-1976).

 

A Manchester United legutóbbi 12 idegenbeli bajnokijából 11-et megnyert és 1 alkalommal játszott döntetlent.

 

Jürgen Kloppnak ez lesz a 200. Premier League mérkőzése a Vörösök kispadján. Az eddigi 199 mérkőzésből 127-et megnyert a német. Ennél jobb mutatóval az első 200 PL mérkőzésén menedzserként csak Jose Mourinho büszkélkedik, aki 137 találkozót tudott megnyerni. A Liverpool menedzserek sorában a német menedzser egyébként a 10., aki elérte a 200 bajnoki mérkőzést a csapattal és ebből a 10-ből ő rendelkezik a legjobb mutatóval.

 

Marcus Rashford legutóbbi 4 Liverpool elleni bajnokiján 3 gólt tudott szerezni. Ez a 3 találat 4 pontot ért a Vörös Ördögöknek. Csak 3 United játékos tudott ennél többször betalálni a Vörösök kapujába. Ők Wayne Rooney 6, valamint Giggs és Cole 4-4 találattal.

 

 

Egymás elleni statisztika:

 

Örökmérleg: 189 mérkőzés - 74 United győzelem, 53 döntetlen, 62 Pool siker - gólarány 252/238 a United javára

 

Premier League: 56 mérkőzés - 28 United győzelem, 13 döntetlen, 15 Pool siker - gólarány 77/63 a United javára

 

 

A két csapat legutóbbi 5 bajnokijának eredménye:

 

Pool: GY, GY, D, D, V

 

United: GY, D, GY, GY, GY

 

 

A csapatok legutóbbi 5 egymás elleni bajnokijának eredménye:

 

Pool - United 2-0 (2020.01.19.)

United - Pool 1-1 (2019.10.20.)

United - Pool 0-0 (2019.02.24.)

Pool - United 3-1 (2018.12.16.)

United - Pool 2-1 (2018.03.10.)

 

 

A csapatok legjobb góllövői a bajnokságban:

 

Pool: Salah 13 gól, Mané 6 gól, Firmino 5 gól, Jota 5 gól

 

United: Fernandes 11 gól, Rashford 7 gól, Cavani 3 gól, Martial 2 gól, McTominay 2 gól, Pogba 2 gól

 

 

Premier League, 19. forduló

Liverpool - Manchester United

Anfield, 2021.01.17. 17:30

 

A találkozó játékvezetője: Paul Tierney

 

 

Lehetséges kezdőcsapatok:

 

Pool: Alisson - Robertson - Fabinho - Williams - Alexander-Arnold - Wijnaldum - Thiago - Henderson - Mané - Firmino - Salah

 

United: De Gea - Shaw - Maguire - Bailly - Wan-Bissaka - Fred - McTominay - Pogba - Fernandes - Rashford - Cavani

 

 

ManUtdFanatics.hu tipp: 1-1

 

A mérkőzést a Digi Sport 1 élőben közvetíti.


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!