Ole teljes sajtótájékoztatója

A csapathírek és az átigazolási pletykák voltak a fő téma Ole Gunnar Solskjaer mai sajtótájékoztatóján a Real Sociedad elleni visszavágó előtt.


A Vörös Ördögök terveik szerint a múlt hét csütörtökön, idegenben elért 4-0-s sikerre fognak építkezni a visszavágón, amit az Old Traffordon rendeznek február 25-én, magyar idő szerint 21:00-kor.

 

Az Európa-liga találkozó előtt Solskjaer megtartotta szokásos mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját, amit az alábbiakban olvashattok.

 

 

Az első találkozó végeredményének tudatában van esély arra, hogy Amad és Shola, esetleg Hannibal szerepet kapjanak a visszavágón, akár a kezdőcsapatban is?

"Hannibal sajnos megsérült így nagyjából egy hónapig nem számíthatunk rá, pedig pont bekerült közénk. Amad és Shola velünk lesznek, de nem fogom elárulni, hogy kezdeni fognak-e, vagy sem."

 

 

Marcus Rashford 5 évvel ezelőtt debütált a csapatban fiatalon az Akadémiáról felkerülve a felnőttek közé, miként emlékszel erre és hogyan jellemeznéd az eddigi pályafutását?

"Hihetetlen hatása van a pályán és a pályán kívül is. Érett, fiatal férfivá nőtte ki magát, aki tudja, hogy mi kell ahhoz, hogy vérbeli Manchester United játékos legyen a pályán és azon kívül is. Hatalmas felelősséget vállal. Emlékszem, hogy úgy érkezett, mint egy kisfiú, de két gólt is szerzett és ünnepelhetett a csapattársaival és a szurkolókkal. Úgy gondolom, hogy többek között ő az élő bizonyítéka annak, hogyha egy fiatal játékos, legyen az 10, 6, vagy 14 éves, aláír a Manchester Unitedhez, annak az álmai valóra válhatnak. A karrierje pedig még hosszú ideig, akár 10-15 évig is folytatódhat."

 

 

Gondolom, hogy a "Marcus Rashford sztori" előnyt jelent a klub számára, amikor egy fiatal játékost szeretnének szerződtetni? Tisztában lehetnek ők azzal, hogy milyen karriert építhetnek fel?

"Nem hiszem, hogy itt csak Marcust lehet kiemelni. A klub története során számos alkalommal bizonyítottuk és megmutattuk, hogy milyen magas szintű munka folyik az Akadémián, illetve, hogy a fiatal játékosokat milyen remekül tudjuk beépíteni a csapatba. Például amikor a klub leigazolta Wayne Rooney-t, vagy Cristiano Ronaldot, majd ők a világ legjobb játékosaivá váltak. Ebben egyébként Sir Alex volt a legjobb és Sir Matt Busby is hihetetlen érzékkel tudott bánni a fiatalokkal. Természetesen mi is a nyomdokaikban akarunk járni."

 

 

Az elmúlt mérkőzéseken nyilván hiányzott Edinson Cavani, Donny van de Beek és Scott McTominay játéka is. Visszatérhetnek a csütörtöki találkozón?

"Nem, még továbbra sem állnak készen, nem is edzettek még velünk. Nagyjából ugyanabból a keretből válogathatok, akik a Newcastle elleni meccsünk előtt is a rendelkezésemre álltak."

 

 

Kérdezhetek Dean Hendersonról? Nagyon sokszor téma a kiváló teljesítménye, hiszen a Sheffield Unitednél eltöltött szezonja is remekül sikerült, valamint a Unitedben is jól teljesít. Mennyire okoz fejfájást, hogy Dean és David is megkapja a megfelelő mennyiségű játékidőt?

"Sokszor mondtam már, hogy a játékosok dolga, hogy boldoggá tegyék a menedzsert és őszintén szólva nem kellemetlen fejfájás az, hogy van két ilyen nagyszerű kapusunk. Dean rendkívül éretten viselkedett és teljesített egész szezonban. Azt gondolom, hogy talán a múltheti, Real Sociedad elleni teljesítménye volt eddig a legjobb, ami nagy önbizalmat adhat neki."

 

 

A világ jelenleg egyik legjobb játékosa a Te korábbi játékosod, Erling Haaland, aki után úgy tűnik, hogy Európa összes nagy klubja érdeklődik. Mit gondolsz az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményéről? Szívesen dolgoznál vele együtt az Old Traffordon?

"Azt hiszem, hogy minden edző a kezei alatt nevelkedő fiatalokra úgy tekint, mint a gyermekeire és egyértelmű, hogy követem a pályafutását. A mai napig tartjuk a kapcsolatot is és nagyon jó látni, hogy milyen remek játékossá vált. Tudom, hogy folyamatosan azon dolgozik, hogy fejlődjön és a legjobb legyen. Erling jelenleg a Dortmund játékosa és természetesen a legjobbakat kívánjuk neki ottani pályafutásában. Hogy később mit hoz az élet, azt majd még meglátjuk."

 

 

Vasárnap nem a megszokott edzői stáb volt melletted a kispadon a COVID szabályok miatt. Holnap már visszatérhetnek a kispadra, illetve kell-e tartani attól, hogy esetleg játékost is érinthet a karantén?

"Azóta már több tesztelésen is túl vagyunk és minden teszt negatív volt. A megfelelő időben és módon megtettük a szükséges óvintézkedéseket. Viszont a vasárnap karanténban lévő stábtagok még nem lesznek ott velünk csütörtök este a pálya szélén."

 

 

Juan Mataról szeretnék kérdezni. Egyes források szerint olasz klubok érdeklődnek iránta és hamarosan le is jár a szerződése. Van esélye arra, hogy a klubnál maradjon és hosszabbítson?

"Nem csodálkozom azon, hogy más klubok érdeklődnek iránta. Nagyszerű labdarúgó és fantasztikus ember. Az is természetes, hogyha egy ilyen játékos szerződése lejáróban van akkor még jobban elkezdenek iránta érdeklődni. Biztos, hogy a szezon végére még inkább keresni fogják és majd beszél velük, ha akar. Egyébként folyamatosan tartom vele a kapcsolatot és remek beszélgetéseink vannak."

 

 

Korábban utaltál arra, hogy Rashford akár még 10-15 évig is játszhat. Nyilván ezzel együtt jár az is, hogy példát kell mutatnia a pályán és a magánéletben is a többi játékos számára.

"Azt hiszem, hogy amit mint sportoló és mint magánember is csinál, ahhoz nagyon alaposnak és szorgalmasnak kellett lennie és ilyennek kell maradnia, hogy hosszú ideig az élen járhasson. A legjobb példa talán erre Cristiano elmúlt 20 éve. Megérkezett és nem lehetett nem észrevenni. Jelentősen fejlődött az egész pályafutása során és mindig vigyázott magára. Marcusnak is ezt kell tennie és nem terelheti el semmi a figyelmét. Ha 35 éves koráig még játszhat, akkor utána is bármit megtehet még."

 

 

Egyike vagy azon menedzsereknek, aki a világ jelenleg legjobb 5-6 fiatal támadójából hárommal is együtt dolgozhattál, illetve dolgozol is. Erling, Marcus és Greenwood. Milyen érzés ilyen játékosokkal együtt dolgoznia egy olyan menedzsernek, aki szintén csatár volt, össze lehet őket hasonlítani egymással?

"Nos, abban biztos voltam, hogy a Manchester Unitednél fantasztikus tehetségekkel fogok együtt dolgozni. Erling a Molde csapatánál volt a játékosom és természetesen ott is megpróbáltam neki segíteni. Az edzők feladata, hogy segítsék ezeket a játékosokat. Megpróbálod jobbá tenni őket, hogy minél jobb játékos és ember váljon belőlük. Itt van például mellettem Dan, ő is éhes a sikerre. Ezekre a játékosokra különös figyelmet fordítasz, aminek minden ilyen játékos a részese."

 

 

Ole, a Real Sociedad estében a fizikai képességek, vagy a technikai tudás jelenti-e a különbséget a két klub között? A spanyol csapatok az elmúlt években rendkívül sikeresek voltak nemzetközi szinten, viszont az elmúlt héten négy La Liga csapat is vereséget szenvedett az európai kupákban. Mit gondolsz, elmozdul a világ labdarúgása egy másik irányba, vagy szimplán gazdasági okai vannak a gyengébb szereplésnek?

"Számomra minél fittebb vagy, annál többre vagy képes. A legjobb csapatoknál a fizikai és technikai képzettség egyaránt meg kell legyen, ahogy a megfelelő mentalitás is. Marcus kivételes játékos és Dan is az többek között a gyorsasága miatt. Meg kellett találni számukra a megfelelő helyet, de ők technikailag is nagyon jók. Ha David Silva a pályán van, akkor folyamatosan koncentrálnod kell, nem lankadhat a figyelem."

 

 

Adnan Januzaj az első mérkőzés előtt elmondta, hogy kicsit úgy érzi, hogy a klub akkori menedzserének az áldozata lett. Gondolod, hogy az Akadémia fiataljainak, vagy az olyan srácoknak, mint Dan most több és nagyobb lehetőségei vannak, mint korábban?

"Természetesen sok múlik azon, hogy az egyes menedzserek milyenek, hogy hogyan gondolkodnak. Én hiszek az ifjúságban. Úgy gondolom, hogy a fiataloknak meg kell kapniuk az esélyt arra, hogy fejlődhessenek, bizonyíthassanak és meglephessenek. Ez része ennek a klubnak és nekem is. Mindig szerettem fiatal, sikerre éhes, megfelelő hozzáállású fiatal játékosokkal dolgozni. Ha megvan részükről az akarat, akkor esélyt kapnak, ha nem, akkor nem."

 

 

Csak egy gyors kérdés még Erling Haalandról. Egy évvel ezelőtt, amikor Bruno is érkezett, állítólag közel állt a klub Erling leigazolásához is. Végül ő nem érkezett meg, de mit gondolsz, az a hajó már elúszott, vagy van még esély arra, hogy United mezben láthassuk őt?

"Nem beszélhetek Erlingről, hiszen ő most a Borussia Dortmund játékosa és tiszteletlenség lenne erről túl sokat beszélni. Mint magánember beszélek vele és tartjuk a kapcsolatot. Illetve egy évvel ezelőtt ki ne akarta volna a csapatában tudni őt? Mindenki a világ legjobb játékosait szeretné a csapatában tudni és ő az egyik legjobb. Itt az élő példa is, Bruno, valamint azt gondolom, hogy amióta én vagyok a klub menedzsere, az igazolásaim mind-mind javítottak a csapat játékán. Ez is része a folyamatnak, amit csinálunk és büszke vagyok arra, amit csinálunk."


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!