Beharangozó: AS Roma - Manchester United

Kényelmes előnnyel várhatja a Róma elleni Európa-liga visszavágót Ole Gunnar Solskjaer csapata, mivel a felek első találkozóján a Manchester United 6-2-re tudott nyerni az olaszok ellen.


A norvég mester csapata hazai pályán magabiztos előnyre tett szert az olasz ellenféllel szemben az Európa-liga elődöntőjének első felvonásában. Bár a Vörös Ördögök rendesen felborzolták a kedélyeket az első játékrészben, miután a korai vezetést követően 2-1-es hátrányba kerültek. A második félidőre azonban hatott az Ole féle hajszárító és végül 6-2-re behúzta a meccset a hazai csapat. Gondolhatnánk azt is, hogy a visszavágó így már csak formaság, de nem is olyan régen az AS Roma a Barcelona ellen már produkált egy fordítást, Solskjaer és csapata pedig valószínűleg nem szeretne egy "Barcelonázásba" belefutni az olaszok részéről. Az emlékezetes esemény a fővárosi csapat részéről 2018-ban történt, az első találkozón 4-1-re nyertek a katalánok, majd Olaszországban 3-0-ra a Róma győzött és végül idegenben lőtt több góllal továbbjutott.

 

A Manchester United bár kényszerből, de kicsit rápihenhetett hétvégén a visszavágóra, mivel a Liverpool elleni bajnokit végül elhalasztották a szurkolói zavargások miatt, aminek egyelőre nem ismert a pótlásra vonatkozó dátuma, de megnézve a Vörös Ördögök meccsnaptárát, valószínűleg a Leicester és a Fulham elleni hazai bajnokik között tarthatják meg május 14-15. környékén. Legalább is ott van egy hét (vagyis lett volna, ha így lesz) pihenője a Unitednek.

 

Az olasz csapat az angolok elleni 6-2-es pofont követően egy újabb maflásba szaladt bele hétvégén a bajnokságban és kikaptak idegenben a Sampdoriától 2-0-ra. Ezzel minden sorozatot figyelembe véve egyébként már zsinórban a 3. vereségüket szenvedték el a Farkasok, összességében pedig a legutóbbi 6 mérkőzésükön nyeretlenek (4 vereség, 2 döntetlen). Hazai pályán legutóbb az Európa-ligában az Ajaxot fogadták és a találkozó 1-1-re végződött, ami akkor a rómaiak továbbjutását eredményezte, most, a United ellen ez az eredmény édeskevés lenne.

 

Az AS Roma eddig 3 alkalommal fogadta nemzetközi mérkőzésen, egészen pontosan a Bajnokok Ligájában a Vörös Ördögöket és kiegyensúlyozott mérleget mutatnak a találkozók. 1 olasz győzelem mellett a United is behúzott 1 mérkőzést és 1 alkalommal ikszeltek a felek egymással. A legutóbbi római vakációt egyébként pont a United nyerte 2-0-ra.

 

 

Akik hiányozhatnak:

 

Róma: Calafiori, El Shaarawy, Lopez, Pedro, Spinazzola, Veretout, Zaniolo

 

United: Jones, Martial, James

 

 

Érdekességek:

 

Az UEFA-kupa/Európa-liga történetében 225 olyan alkalom volt, amikor egyenes kieséses szakaszban az első találkozón egy csapat 4 gólos, vagy nagyobb hátrányba került és ebből csupán két olyan eset volt, amikor ezt le tudták dolgozni és végül továbbjutott az első meccsen vereséget szenvedő fél. Az egyik a Partizan volt az 1984/85-ös szezonban. Idegenben kikaptak a QPR-tól 6-2-re, majd a hazai visszavágót megnyerték 4-0-ra a legjobb 32 csapat között. A másik ilyen eset pedig az 1985/86-os szezonban történt, a két fél pedig a Real Madrid és a Borussia Mönchengladbach volt a legjobb 16 között. Itt az első találkozón a hazai pályán játszó németek 5-1-re verték meg a Királyi gárdát, akik a visszavágón 4-0-ra diadalmaskodtak és továbbjutottak végül.

 

A Rómának a Unitedtől elszenvedett 6-2-es vereség csupán a negyedik olyan alkalom az európai porondon, amikor egy meccsen legalább 6 gólt kaptak. Ebből a négy alkalomból így már kettőt is a United jegyez (7-1 - 2007.04.10.)

 

A Manchester United legutóbbi 6 Róma elleni európai kupameccséből 5-öt megnyert és emellett még 1 döntetlen született, ami 2007 decemberében volt.

 

Ole Gunnar Solskjaer vezetésével a United először juthat be egy kupasorozat döntőjébe, pedig a norvég menedzsernek ez már az 5. alkalom, hogy elődöntőbe vezette csapatát. A korábbi négy elődöntője alkalmával mindig kiestek a Vörös Ördögök (kétszer a Ligakupában, egyszer-egyszer az FA-kupában és az Európa-ligában).

 

Az AS Roma legutóbb a 2015/16-os Bajnokok Ligája szezon óta nem veszítette el egy oda- visszavágós párharc mindkét találkozóját. Akkor a legjobb 16 között a Real Madridtól kaptak ki mindkét meccsen. A második számú európai kupasorozatban pedig a 2009/10-es szezonban a Panathinaikos tudta az első és második mérkőzésen is legyőzni őket, szintén a legjobb 16 között.

 

A Manchester United legutóbbi 4 Európa-liga mérkőzését megnyerte. Legutóbb 5 európai kupameccset akkor tudtak zsinórban megnyerni a Vörös Ördögök, amikor 2011 májusában bejutottak a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol viszont már kikaptak a Barcelonától.

 

Edin Dzeko legutóbbi 6 Európa-liga találkozóján 5-ön is gólt tudott szerezni. Ezzel a teljesítménnyel összesítve nézve az európai sorozatokban a támadónak 31 találata van, ami minimum 3 góllal több, mint a rómaiak bármely játékosának a történelmük során. Francesco Tottinak, a Róma legendájának például 28 gólja van az európai kupákban.

 

Bruno Fernandes manchesteri debütálása óta az európai kupákban 30 találatból vette ki részét valamilyen formában. A portugál játékmester 19 gólt lőtt és 11 gólpasszt osztott ki társainak. Ez a mutató legalább 7 találattal jobb, mint bármely más játékosé.

 

A visszavágó játékvezetője a német Felix Brych lesz, aki az AC Milan elleni visszavágóját is vezette a Unitednek a San Siroban. A mérkőzést pedig a Vörös Ördögök 1-0-ra megnyerték.

 

 

Egymás elleni statisztika:

 

Bajnokok Ligája: 6 mérkőzés - 4 United győzelem, 1 döntetlen, 1 Róma siker - gólarány 13-4 a United javára

 

Európa-liga: 1 mérkőzés - 1 United győzelem - gólarány 6-2 a United javára

 

 

A csapatok legutóbbi 5 mérkőzésének eredménye minden sorozatot figyelembe véve:

 

Róma: V, D, V, V, V

 

United: GY, GY, GY, D, GY

 

 

A két csapat egymás elleni találkozóinak végeredménye ebben a felállásban:

 

Róma - United 0-2 (2008.04.01.)

Róma - United 1-1 (2007.12.12.)

Róma - United 2-1 (2007.04.04.)

 

 

A csapatok góllövői az Európa-liga kieséses szakaszában:

 

Róma: Mayoral 4 gól, Dzeko 4 gól, Pellegrini 3 gól, Perez 1 gól, El Shaarawy 1 gól, Mancini 1 gól, Ibanez 1 gól

 

United: Fernandes 5 gól, Cavani 3 gól, Pogba 2 gól, Rashford 2 gól, James 1 gól, Diallo 1 gól, Greenwood 1 gól

 

 

Európa-liga, negyeddöntő

AS Roma - Manchester United

Stadio Olimpico, 2021.05.06. 21:00

 

A találkozó játékvezetője: Felix Brych (GER)

 

 

Lehetséges kezdőcsapatok:

 

Róma: Mirante - Ibanez - Smalling - Mancini - Karsdorp - Cristante - Diawara - Peres - Pellegrini - Mkhitaryan - Dzeko

 

United: De Gea - Wan-Bissaka - Bailly - Maguire - Telles - McTominay - Matic - Pogba - Fernandes - Greenwood - Cavani

 

 

ManUtdFanatics.hu tipp: 1-1

 

A mérkőzést a Digi Sport 1 élőben közvetíti.


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!