Fred véleménye a mentális egészségről és a közösségi médiáról

Sokak számára a nyár a kikapcsolódás és pihenés időszaka, azonban ez nem vonatkozik a Manchester United jó néhány játékosára, akik jelenleg is hazájukat képviselik különböző tornákon.


Mióta a COVID miatt kényszerkihagyást követően visszatért a futballpályákra az élet mondhatjuk, hogy non-stop játszanak a játékosok, ami fizikailag igen megterhelő. Emiatt nagyon sokan nehezebben is tudnak a korábban megszokott szinten teljesíteni és lelkileg is eléggé kimerítő az a fajta megterhelés, ami most a vállakat nyomja.

 

Gyakran kell azért küzdeni, hogy az ő helyzetüket is átérezzék, hiszen nem csak arról szól ez az egész, hogy "de jó nekik, utazgatnak a világban és trófeákat nyernek". Való igaz, hogy a játékosok kiváltságos helyzetben vannak, de sokan elfelejtik, hogy mennyi munka áll emögött és hajlamosak az emberek az egészet magától értetődőnek venni.

 

Hajlamosak vagyunk elfelejteni azt is, hogy mennyire nehéz a helyzeteket kezelni a modern sportban. A Manchester United középpályása, Fred is jól ismeri már a reflektorfény csillogását, ami minden egyes alkalommal megvilágítja őt és játékostársait, amikor kilépnek a gyepre a meccseken. Jelenleg pedig még a brazil válogatottal is a kamerák kereszttüzében van a Copa America tornán.

 

Egy beszélgetés során, melyben főleg az volt a téma, hogy az elit szinten játszó játékosok miként vélekednek, miként figyelnek a mentális egészségükre a brazil azt mondta, hogy a nyomást a játék részének kell tekinteni, viszont szükséges a megfelelő lelkierő ahhoz, hogy az esetleges negatívumokat magad mögé utasítsd.

 

"A világ legnagyobb klubjában játszom és a Manchester United mellett még a brazil válogatottnak is tagja vagyok. A világ egyik, ha nem a legnagyobb nemzetének válogatottjában játszhattam a világbajnokságon is. Az emberek és maga a futball is nagyon nagy elvárásokat támaszt feléd. Ezt megkapod a szurkolóktól és a sajtótól is nap, mint nap."

 

"Nagyon ott kell lenni fejben és tudni kell a különböző helyzeteket kezelni. Sajnos vannak olyan emberek is, akik becsmérelni próbálnak és a bukásodat akarják. Ezek kizárásához erős elmével kell rendelkezned. Én olyan ember vagyok, aki megpróbálja a rossz nyelveket kizárni és csak a saját és családja mentális egészségére és jólétére koncentrál. Higgadtan kezelem a szituációkat."

 

 

Természetesnek vehető, hogy ha valaki a reflektorfényben csinál valamit, akkor annak kritikája is lesz, ami normálisnak tekinthető, viszont vannak bizonyos határok, amiket sokan képesek átlépni. Fredet például 2019-ben támadták különböző rasszista kántálásokkal egy manchesteri derbin, illetve a közösségi médiában is megtalálták a brazilt.

 

Fred mellett Marcus Rashford és Axel Tuanzebe is kapott már több alkalommal is undorító üzeneteket. El kell fogadni, hogy napjainkban a közösségi média nagy úr, de meg kell próbálni nyomást gyakorolni akár a Twitterre, akár a Facebookra a középpályás szerint, hogy változtassanak a dolgokon és felelősségre vonják azokat, akik másokat verbálisan bántalmaznak.

 

Ameddig erre nem kerül sor Fred saját módszert talált ki arra, hogy a különböző helyekről érkező támadásokkal megküzdjön és megpróbálja teljesen elkülöníteni az online világot az otthonitól.

 

"Olyan társadalomban élünk, ahol a közösségi média beszőtte a mindennapokat és ezen keresztül bárki eljuthat bárkihez és akár bántalmazhatja is. Gyakoriak sajnos a különböző rasszista, homofób, vagy bigott megnyilvánulások."

 

"Sok mindent látok én is, de megpróbálom ezeket kizárni és nem engedem közel őket magamhoz. Ott hagyom őket a közösségi médiában. Látom őket, de kizárom. Nagyon fontos, hogy ezeket a dolgokat soha nem viszem haza, hiszen ha hagynám, hogy eluralkodjanak rajtam, az befolyással lenne az egészségemre is."

 

Természetesen ezt a fajta viselkedést nem lehet figyelmen kívül hagyni, illetve a szőnyeg alá söpörni, a válogatott középpályás szerint mindenki számára jobb hely lenne a világ, ha megtanulnánk néha kikapcsolni.

 

"A fiatalok számára azt tanácsolnám, hogy csökkentsék azt az időt, amit a közösségi médiában töltenek. Amikor otthon vagyok a gyermekemmel, akkor arra törekszem, hogy minél kevesebb időt töltsek a telefonom társaságában, vagy hogy bármilyen eszközön is netezzek. Igyekszem még a híreket is elkerülni, mert sajnos mostanában azok sem valami jók."

 

"A telefonok sok időt vesznek el tőlünk, ezért mindenkinek azt mondanám, hogy töltsön több időt a családjával, a telefontól távol. Lépjetek ki gyakrabban a közösségi médiából és legyetek boldogok."


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!