Bruno: Itt otthon érzem magam

Bruno Fernandes miután aláírta szerződéshosszabbítását azt mondta, hogy úgy érzi, a Manchester United az otthona.


Péntek délelőtt jelentették be, hogy a portugál középpályás, aki 2020 januárjában szerződött a Vörös Ördögökhöz a Sportingtól hosszú távú jövőben gondolkozik a klubnál. Ennek értelmében Fernandes új szerződést írt alá a Unitednél, ami 2026 júniusáig szól és tovább i1 évvel meghosszabbítható.

 

A hosszabbítást követően Bruno az MUTV riporterének, Stewart Gardnernek elmondta, hogy többek közt azért is szeretne a Unitednél maradni, mert imádaja a szurkolókat és szeretne számukra trófeákat nyerni a csapattal.

 

Gratulálok az új szerződésedhez, Bruno! Hogy érzed most magad így, hogy a jövődet a Unitednek szenteled?

"Nyilvánvalóan nagyon boldog vagyok, nagyon jól telt az idő, amit a klubnál töltöttem és, ahogy az első napon is mondtam, ez egy valóra vált álom és még most is ebben az álomban élhetek. Ez mindig így lesz, ameddig ennél a klubnál vagyok. Örülök, hogy mégtöbb időt tölthetek majd itt és tovább élhetem az álmom."

 

Nagyszerű hét van a hátad mögött, hiszen előbb Portugáliával kijutottatok a világbajnokságra, most pedig jött a szerződéshosszabbítás.

"Ez nagyon fontos volt számomra és a válogatott számára is, hiszen nagyon különleges dolog a hazádat képviselni. A hosszabbítást már egy héttel korábban is aláírhattuk volna, de szerettem volna a válogatottra koncentrálni, utána pedig volt időnk erre is. Nyilvánvaló, hogy a klub fontos számomra és részükről is remekül megmutatja a belém vetett bizalmat, hogy már most új szerződést kaptam. Ez megmutatja, hogy fontos vagyok a klub számára és növeli az önbizalmam. Tudom, hogy minden alkalommal sokkal jobban kell csinálnom mindent, mint eddig, mert egy ilyen játékosnak, mint én mindig többre, jobbra kell törekednie."

 

Ami ezt a klubot illeti, ez most a 2. otthonod?

"Számomra ez az otthonom. Így érzem. Itt élem meg az álmaimat és előtte is régóta erre vágytam. Szóval most itt vagyok és úgy érzem, hogy otthon vagyok."

 

Mit élveztél eddig a legjobban a Unitednél töltött idő alatt.

"Ismételni fogom magam, de leginkább azt, hogy ez egy valóra vált álom számomra. Gyerekkorom óta arról álmodoztam, hogy a Premier League-ben játszhatok ennél a klubnál és mindkét álmom valósággá vált. Szóval most is az álmomban élek és szeretném tovább álmodni ezt. Rengeteg jó dolgot megéltem itt, voltak rosszabbak is, de az életben sem kaphatsz meg egyből mindent, amit akarsz, de van még időm, hogy elérjem a többi célt is."

 

Remek meccsek vannak a hátad mögött, viszont kíváncsi lennék, hogy van-e olyan, ami különösen emlékezetes volt számodra?

"Úgy gondolom, hogy az első meccsed mindig emlékezetes marad. Itt azonnal éreztem a bizalmat a társak, a személyzet és, ami még fontosabb, a szurkolók részéről is. Fantasztikus volt, hogy alig két napja érkeztem meg és a szurkolók már saját dalt énekeltek nekem. Ez olyan különleges dolog, ami szerintem nem történik meg minden játékossal, de azzal is tisztában kell lenni az álmok megélése közben, hogy várnak is tőlem valamit. Nagyon sok jó dolgot megéltem itt, de az első meccs mindig emlékezetes marad, illetve az első gólom, amit a Watford ellen szereztem. Ez is egy olyan dolog amire vágysz, első gól az új klubodban és, hogy utána hallhattam a szurkolókat, ahogy a nevemet skandálták az is rendkívül különleges dolog."

 

A családod is itt van veled és nyilvánvalóan támogatnak téged. Mit szóltak, hogy meghosszabbodik az itt tartózkodásuk?

"A lányom nagyon boldog, mert itt jár iskolába, vannak barátai és maradhat. Tudja, hogy őt is szeretik, hogy van kivel játszani az iskolába, nagyon boldog, hogy még sokáig itt lesz. Azt gondolom, hogy játékosként nem mindig tudjuk ezt a fajta stabilitást megadni a gyermekeinknek, hogy hosszú ideig maradjanak egy helyen, én viszont ezt a biztonságot szeretném számára nyújtani, ez is oka volt a hosszabbításnak. Ahogy az is, hogy ez egy különleges hely számomra is és a családom számára is tökéletes hely a folytatásra. A legfontosabb számunkra, hogy a gyerekeink boldogok legyenek és ők most boldog gyerekek."

 

Ami a csapatot illeti, mennyire vagytok eltökéltek, hogy a lehető legjobb helyen fejezzétek be a szezont és lökést adjatok a következő idényre?

"Ez most a legfontosabb számunkra. A lehető legjobb helyen kell zárnunk a szezont és meg kell értenünk, hogy nem volt elég az, amit idén tettünk. Nekünk ennél jóval többet kell adnunk, ezzel pedig tisztában is vagyunk. Sajnos már nem tehetünk semmit azon kívül, hogy amennyi meccset csak lehet megnyerünk. Megmutatjuk a szurkolóknak, hogy még mindig harcolunk ezért a klubért és a legjobbat akarjuk. Bár nem emelhetünk fel trófeát ebben a a szezonban, de tudniuk kell, hogy akkor is küzdeni fogunk.

 

Mi a véleménye a többieknek a Bajnokok Ligája kvalifikáció fontosságáról?

"A Bajnokok Ligája szereplés fontos számunkra. Mindenki a részese akar lenni ennek a versenynek és tudjuk, hogy maximálisan jó teljesítményt kell nyújtanunk ahhoz, hogy elérjük ezt. Már a Leicester elleni találkozóra koncentrálunk, ami nagyon kemény lesz, de nekünk most csak a saját mérkőzéseinkre szabad koncentrálni, hogy nyerjünk és ezzel el tudjuk végezni a dolgunkat és hiszem, hogy oda érhetünk. Ha végül nem is sikerül, fontos, hogy megtegyünk mindent. Tudni fogjuk, hogy a sikertelenség abból fakadt, hogy szezon közben nem tettünk meg mindent és ezért vagyunk ilyen helyzetben. Amit most tehetünk az, hogy nyerünk minden meccsen, egészen a szezon végéig."

 

 

Ahogy mondtad is, 9 meccs van még hátra, kezdve a Leicester ellenivel. Hiszel abban, hogy sikerül odaérni a 4. helyre?

"Azóta hiszek ebben, mióta a klubhoz érkeztem. Ilyen a mentalitásom, hogy még akkor is hiszek, ha már matematikailag is csekély az esély. Mindent megteszek, hogy segítsem a csapatot, hogy megszerezze a szükséges pozíciót. Tudjuk, hogy nem nyerhetjük már meg a bajnokságot, de a célunk, hogy a BL-ben szerepelhessünk még elérhető, így erre koncentrálunk."

 

Mivel nem a saját kezünkben van a sorsunk teljesen, mi a kulcs? Nyomásgyakorlással lehet hatni a többi csapatra?

"Számunkra az a fontos, hogy megnyerjük a meccseinket. Tudjuk azt is, hogy a többieknek pontokat kell veszíteniük, de nincs értelme erre külön figyelni. A saját meccseinkre kell koncentrálni, mert nehéz meccsek várnak ránk, szóval nyerni kell és meglátjuk a végén mi lesz.

 

Mennyire segített a szurkolók támogatása az elmúlt két évben abban, hogy aláírd a szerződéshosszabbítást?

"Mint mondtam, két nappal a megérkezésemet követően már saját dalt írtak nekem és azt énekelték a stadionban. Egyből éreztem, hogy ez egy különleges hely számomra. Tudjuk, hogy a szurkolók akkor a legboldogabbak, ha nyerünk, de sajnos a futball néha ilyen. Mi sem örülünk játékosként annak, ha veszítünk. Meg kell érteni a csalódottságukat is, de ettől függetlenül érzem a támogatásukat megérkezésem óta folyamatosan. Előfordulhat, hogy időnként dühösek mert nem jön a gól, vagy a gólpassz, esetleg rosszul is megy a játék, de ezt meg lehet érteni. Ez normális reakció és tanulni kell belőle. Ők minden meccsen támogatnak minket, akár jó, akár rossz meccsed volt. Ők ott lesznek a következőn is és szurkolni fognak és ennek örülni kell és érezni azt, hogy ez egy különleges hely."

 

Jelenleg 27 éves vagy, így nagy eséllyel itt töltöd majd karriered legjobb éveit. Úgy érzed, hogy még mindig képes vagy folyamatosan fejlődni?

"Karrierem végéig fejlődni fogok. Szerintem csak úgy lehet jobb az ember, ha tanul. Még akkor is, ha néha úgy érzem, hogy nem megy tovább, akkor is azt kell észben tartanom, hogy mindig van hová. Az én mentalitásom ilyen a futballban és a hétköznapi életben is. Igaz két külön dolog, de ezzel mindkettő jobbá válik."

 

Segít a fejlődésben a többiekkel való edzésmunka és játék?

"Igen, hiszen mindannyian különböző tulajdonságokkal rendelkezünk, mindenkitől tanulok valamit még akkor is, ha más pozícióban játszik és ez különleges dolog. Mindenki ismeri Juant, akivel nagyon jó a kapcsolatom. Ő az egyik olyan játékos, akitől rengeteget tanultam, mióta megérkeztem. Technikai és mentális szempontokból is sokat tanulok a mai napig tőle. Anthony Elanga is tud újat mutatni számomra, pedig ő jóval fiatalabb, mint Juan. Úgy gondolom, hogy egyensúlyt kell teremteni e kettő között és mindenkitől tanulni kell valamit."

 

Említetted Elangat, aki a jövőkép szempontjából nagyon izgalmas jelenség a csapatnál, ahogy például Jadon Sancho is, mit gondolsz róluk?

"Fontos, hogy minden fiatal megértse, hogy lehet szép jövője itt, még akkor is, ha nehéz bekerülni a felnőtt csapatba. Nem szabad kapkodni, főleg, ha még csak 18 éves vagy és nem szabad elvárni azt sem, hogy rögtön kiugróan teljesítsenek, ha bekerülnek felnőttek közé. Időt és teret kell nekik adni, hogy felkészüljenek. Néhányan már készen állnak arra, hogy megmutassák magukat és nem is érzik olyan nagynak a nyomást. A klubnak és a szurkolóknak is olyan elvárásokat kell támasztani a játékosokkal szemben, amik reálisak és jót tesznek az adott játékosnak. Türelmesnek kell lenni velük, még akkor is, ha nem megy egyből jól a játék. Jadon remek példa erre. Nehezen indult a szezon eleje neki, de most kirobbanó formában van, viszont én azt gondolom, hogy ennél még sokkal jobb lesz. Fontos, hogy nyugodtan kezeljük a helyzetet, megértsük őt, illetve minden játékost, hogy van egy folyamat, amin át kell menniük és ez mindenkinél más. Nem mindenki fogja rögtön berúgni az ajtót, lesz, akinek fejlesztésre és időre lesz szüksége. Ehhez pedig itt minden lehetőség adott és támogatni fogjuk őket, így mindenkiből a legjobb verziót tudjuk majd kihozni."

 

Mennyiben más az a Bruno Fernadnes, aki 2020 januárjában a klubhoz érkezett és az, aki most vagy?

"Nem gondolom, hogy túl nagy különbség lenne. Maximum egy kicsi. Talán kicsit érettebb vagyok, hozzászoktam az itteni légkörhöz és megérttettem az itteni kultúrát. Alapvetően viszont ugyan az a srác vagyok, ugyanaz a mentalitás, ugyan az a sikeréhség. Mondjuk ebben annyi változott, hogy mégjobban vágyom a sikerekre ezzel a klubbal. Ahogy már említettem, érzem a bizalmat amit kapok mindenkitől ennél a klubnál és szeretném viszonozni, hiszen ezek az emberek minden nap ott vannak az életemben és rengeteg energiát kapok tőlük. Remélem, hogy mostantól minden csak egyre jobb lesz a klubnál ezután."

 

A pandémia miatt még nem tapasztalhattad meg a United globális vonzerejét a szezon előtti túrákon, most azonban bejelentették, hogy a nyáron Ausztráliában és Thaiföldön fogtok játszani. Várod már ezt az időszakot?

"Egy ilyen klubnál körbejárod a világot és így fogod igazán megérteni, hogy milyen hatalmas is ez a klub. Ez szintén egy olyan dolog, amit meg szeretnék élni, szeretnék látni és megtapasztalni. Rengeteg helyre eljutsz, akár olyanokra is, ahogy kevesebbet beszélnek a fociról, vagy esetleg más sportágakat favorizálnak. Viszont fantasztikus látni, hogy mekkora őrület van a szó jó értelmében, amikor egy ilyen klub odamegy. Megtapasztalhatjuk, hogy mennyien támogatnak minket, mert ezzel tisztában kell lennünk. Az emberek látni akarnak minket, aláírást gyűjtenek, fotókat kérnek és nekünk ki kell szolgálnunk őket. Boldoggá tehetjük őket, azokat, akik több szezont vártak erre a járvány miatt. Nagyon várom a felkészülési szezont és biztosan nagyon fogom élvezni."

 

Végezetül, biztos vagyok benne, hogy számodra a trófeák megnyerése a legfőbb ambíció. Az, hogy hosszú távra tervezel a klubnál azt is jelenti, hogy szerinted ezt a célodat itt el tudod majd érni?

"Hiszem, hogy a klub visszatér oda, ahol lennie kell, ezért is írtam alá az új szerződést. Erről a megállapodásról már régóta beszélünk a klubbal, de az egyik szempontom az volt, hogy a klub keressen meg engem, ne nekem kelljen a klubhoz mennem. Az, hogy megkerestek büszkévé tesz. Ezek alapján úgy gondolom, hogy a klub véleménye az, hogy jól csinálom a dolgom. Hálás vagyok nekik, hogy bíznak bennem és tudom, hogy a munkának meg lesz a gyümölcse. A tárgyalások legnagyobb részét nem a bérem megvitatása, hanem a tervezett jövőkép tette ki, mert ennek a részese leszek, ha maradok. Tudom, hogy a klub nyerni akar és felépíteni valami nagyszerűt. Abból amit nekem mondtak azt gondolom, hogy visszatérünk a csúcsra. Nem a következő szezon lesz ez valószínűleg, de lépésről lépésre haladva úgy gondolom, hogy elérjük a célunkat és visszatérnek a dicsőséges napok."


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!