The Times: öt tény Ten Hagról

Sikeres heteken van túl a Manchester United és menedzsere, Erik ten Hag, hiszen négy egymást követő Premier League-győzelemmel biztosították a Bajnokok Ligája-kvalifikációt.


Természetesen még hátravan a szombati FA-kupa döntő a Manchester City ellen, de bármi is történik a Wembleyben, a menedzser bíztató első időszakként tekinthet vissza a szezonra.

 

Ten Hag nem túlságosan szeret leülni, hogy megcsodálja a mögötte és csapata mögött álló eredményeket, de napokkal a Chelsea elleni, 4-1-es győzelem után - amely megpecsételte a legjobb négy közé jutást - egy ritka mélyinterjú jelent meg vele az egyik vezető brit országos napilapban, a The Times-ban.

 

Henry Winter írása lenyűgöző betekintést nyújtott a holland majdnem egyéves United-időszakába. A menedzser beszélt a saját neveltetéséről, arról, hogyan indította el a csapat újjáéledését a Brighton és a Brentford elleni súlyos első vereségek után, és ami a legérdekesebb, arról, mi szükséges ahhoz, hogy a csapat újabb ugrást tegyen, és újra a labdarúgás legnagyobb díjaiért küzdjön.

 

A CSALÁD BEFOLYÁSA

Gyakran megjegyzik, hogy Ten Hag sikeres családból származik, szülei Erik fiatalkorában egy jövedelmező vállalkozást építettek. A főnök azonban gyorsan rámutatott, hogy a saját karrierjében megmutatkozó éhség a szülei törekvő hozzáállásának köszönhető, nem pedig a kívülállók által talán kényelmesnek vélt neveltetéssel szembeni ellenállásnak.

 

"Mindkét szülő gazdálkodó családból származik, ugye?" - kezdte Winter.

 

"Apám saját céget alapított, és kétszer-háromszor majdnem csődbe ment, szóval nem volt mindig kényelmes."

 

"De túlélte, küzdött, elszánt volt, és felépített egy több mint 100 alkalmazottat foglalkoztató céget és végül igazán sikeres lett."

 

KAPCSOLATA SIR ALEXSZEL

Az év elején terjedt el egy fotó, amelyen Ten Hag Sir Alex Fergusonnal vacsorázik, és az 53 éves játékos az interjúban bevallja, hogy mindig szívesen fogadja a skót tanácsait - ahelyett, hogy nyomasztólag hatna rá egykori menedzserünk aurája és eredményei.

 

"Rendszeresen beszélek Sir Alexszel. Ő elmondja a véleményét, én pedig örömmel fogadom ezt a véleményt. A sok tapasztalata és az intelligenciája miatt nagyon értékes vele beszélgetni."

 

"Sir Alex-től rengeteget tanulok, mert ő egy legenda. Inspirációt ad nekem, hogyan kell menedzselni."

 

 

HIGGADTSÁG AZ OLDALVONAL MELLETT

Sir Alexszel ellentétben Ten Hag rendszeresen jelen van az oldalvonal mellett a mérkőzések alatt. De Erik nem színészkedik, ahogy egyes menedzserek mutatkoznak. Ehelyett Ten Hag elárulta, hogy minden manír, amit mutat, inkább a hatást szolgálja, mintsem egyszerűen a személyes érzelmeit. "Úgy gondolom, hogy mindig én irányítok” - kezdte.

 

"Az egyik kommunikációs menedzserem egyszer azt mondta nekem: 'A stadionban mindenki lehet a piros zónában, de a menedzser soha. De tudom, hogy menedzserként, manapság, különösen a VAR-ral, nincs akkora befolyásod [a döntésekre]."

 

"Szóval koncentrálj a játékra, koncentrálj a játékosaidra, utasítsd az edzőidet. Amikor úgy tűnik, hogy az érzelmeim előtörnek, akkor azt szándékosan hagyom."

 

WAN-BISSAKA FELEMELKEDÉSE

A menedzser több United-játékos egyéni fejlődéséről is beszélt, nevezetesen a 30 gólos hős Marcus Rashfordról, a javuló Jadon Sanchoról és az Aranykesztyű-győztes David De Geáról.

 

A legérdekesebb eset azonban talán Aaron Wan-Bissaka, Erik pedig azt fejtegette, hogy ő és edzői hogyan segítették a hátvédet a fejlődésben a 2022/23-as nehéz nyitány után.

 

"Igyekeztünk belemenni a karakterébe, kialakítottunk egy kapcsolatot, és onnan kapott motivációt, megkapta a lehetőséget, teljesített. Onnantól kezdve pedig még több hite volt."

 

A WEMBLEY RÓLUNK SZÓL

Az interjún belül elkerülhetetlenül az egyik nagy téma a hétvégi FA-kupa-döntő - a United és a City által vívott első manchesteri döntő. Természetesen ez egy derbi - körülvéve a szokásos klisékkel -, de a holland inkább arra helyezte a hangsúlyt, hogy a Vörös Ördögök mit tudnak elérni Pep Guardiola csapata ellen, mintsem arra, hogy a két klub rivalizálásán belül a mérkőzés kontextusára koncentráljon.

 

"Sok FA-kupa döntőt láttam már. A hagyomány... Nagyon várom már. De nem arról van szó, hogy megállítsuk a Manchester Cityt, hanem arról, hogy megnyerjük az FA-kupát."

 

"Szeretnénk felépíteni a saját örökségünket és korszakunkat."

 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!