Hivatalos: Ratcliffe kisebbségi tulajdonos lett

Sir Jim Ratcliffe kisebbségi (27.7%) tulajdonszerzésének folyamata lezárult a Manchester Unitednél, így mostantól hivatalosan is az általa irányított INEOS felel a klub futball szakmai irányításáért.


Az INEOS alapítója, tulajdonosa és ügyvezető igazgatója 25-25 százalékot szerzettt meg a klub A- és B-osztályú részvényeiből.

 

A teljes egészében Ratcliffe által tulajdonolt Trawlers Ltd. befektetése a múlt héten zöld lámpát kapott a Premier League-től és az Angol Labdarúgó Szövetségtől (FA) is.

 

"Nagy megtiszteltetés a Manchester United társtulajdonosává válni, amely egyben nagy felelősséget is jelent" - kezdte Ratcliffe.

 

"Ez most a tranzakció végét jelenti, de egyben csak az út kezdete ahhoz, hogy a Manchester Unitedet az angol, az európai majd a világ futball élére juttassuk vissza, miközben világszínvonalú létesítmények állank a szurkolóink rendelkezésére."

 

"A mai naptól megkezdődik a munka ezen célok eléréséhez."

 

 

Ratcliffe 26 fontos (33 USD) egységárat fizetett az A-osztályú részvények negyedéért és ugyanilyen áron fizetett a Glazer családnak a B-osztályú részvényekért is. A B-osztályú részvények tízszeres szavazati jogot jelentenek az A-osztályúakhoz képest.

 

Az ügylet lezárásaként Ratcliffe 158.5 millió fontos (200 millió USD) tőkebefektetést is végrehajtott, amely ellentételezéseként további részvények kerültek kibocsátásra számára. December 31-ig Ratcliffe további 79.2 millió fontos (100 millió USD) tőkebefektetést fog majd eszközölni, amelynek köszönhetően a tulajdoni hányada 28.9 százalékosra fog növekedni.

 

"Szeretném köszönteni Sir Jim Ratcliffe-et, mint társtulajdonost és már nagyon várom, hogy egyre szorosabban együtt dolgozhassunk vele, illetve az Ineos Sporttal annak érdekében, hogy a Manchster United fényes jövő előtt álljon" - mondta a United társelnöke, Joel Glazer.

 

Az ügylet lezárásval egy 2022 novembere óta húzódó ügy végére került pont, ugyanis a Glazer család akkor jelentette be, hogy stratégiai felülvizsgálatba fognak kezdeni, amelynek része lesz a klub potenciális eladásának vizsgálata is.

 

Ratcliffe, a katari Jassim sejkkel karöltve, voltak a legesélyesebbek arra, hogy a klub teljes tulajdonrészét megszerezzék, de erre vonatkozó ajánlatát utóbbi tavaly októberben végül visszavonta.

 

Ezt követően változott meg Ratcliffe fókusza arra, hogy kisebbségi, de meghatározó tulajdonrészt szerezzen a klubban, amely végre teljesült.


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!