Cleverley: Jobb késõbb, mint soha

Kissé megkésettnek tûnhetett Tom Cleverley berobbanása a Vörös Ördögök felnõtt csapatába, ám az elõzõ szezonokat kölcsönben töltõ középpályás jobb játékos lett, és kivár a saját lehetõségét illetõen.


Szerinted az elõzõ kölcsönben töltött szezonod [Wigan] során fejlõdtél játékosként, és ha igen, akkor miben?

Rengeteg tapasztalatot szereztem. A Premier Leagueben játszani hétrõl hétre nagyszerû tapasztalat, különösen, ha világklasszis játékosok ellen kell pályára lépned. Ez elhetõséget nyújt számodra, hogy bizonyíts magadnak a legmagasabb szinten, és amikor jól játszol, az hatalmas önbizalmat adhat egy olyan szezon elõtt, mint amilyen elõtt a Manchester Uniteddel állok.

 

Melyik klubodnál érzed úgy, hogy a legtöbbet fejlõdtél kölcsönben - Leicester, Watford vagy Wigan?

Ez egy nehéz kérdés. Szerintem mindhárom klubnál más szempontból fejlõdtem. A Leicester egy kicsit sokkoló hatással volt rám - tömegeket elõtt játszottunk, és megtanultam, hogy mennyire fontos a három pontot megszerezni egy tartalékbajnokihoz képest. A Watfordnál nagyon sokat fejlõdtek a képességeim, míg a Wigannél egy nagyon jó menedzser irányítása alatt sajátíthattam el a taktikai tudnivalókat. Különbözõ módon, de nagyon sokat profitáltam ennél a három klubnál.

 

Melyik poszton szeretsz játszani a legjobban, a szélen, vagy középen? A passzaid, és a cseleid alapján mindkét helyen megállnád a helyed...

Az elõzõ szezonban többnyire a szélen játszottam, és ha ott kell játszanom, akkor inkább a baloldalt preferálom, és onnan török befelé. De valószínûleg jobban szeretek középen játszani, ott is inkább támadóbb felfogásban. De amíg a pályán vagyok, addig nem különösebben érdekel, hol játszok.

 

 

Vannak mérkõzés elõtti rituáléid?

Igen, vannak. Minden meccs elõtt, amikor az öltözõbe megyünk, ugyanazt az italt iszom, ugyanazt a protein szeletet eszem, ugyanazt a nyújtógyakorlatot végzem. Aztán egy kicsit foglalkozok a pontrúgásokkal, majd kimegyek bemelegíteni. 

 

Ha más klubokhoz, amelyekben játszottál, kellene hasonlítanod a Unitedet; mi lenne a legszembetûnõbb különbség?

A Unitednél felnõve rájössz, hogy miként kezelik a fiatalokat. A szellemiség, az erkölcs, az ahogyan emberként felnõsz... ez mind különbözik a többi klubtól. Aztán ott van a pályán lévõ tehetség. Kevés más klubhoz lehetne ezt hasonlítani. Tetõtõl talpig profi klub a United.

 

Késznek érzed magad arra, hogy játsz a Bajnokok Ligájában, ha megkapod a lehetõséget?

Igen, teljesen. Mióta 18 éves vagyok, a harmadosztálytól, a Championshipen át a Premier Leaguehez szükséges szintre fejlõdtem. Remélhetõleg feltudom venni a Bajnokok Ligája iramát is. Chris Smalling nagyszerûen teljesített tavaly, és számos európai kupamérkõzésen játszott. Nincs kétségem afelõl, hogy én is képes vagyok erre.

 

Ki van rád a legnagyobb hatással a futballban?

A családomat nem számítvan Paul McGuinnesst, a United U-18-as edzõjét mondanám. Õ edzett engem 12 éves koromtóm 18 éves koromig. Fizikailag nagyon kicsi voltam, amikor még fiatalabb voltam, és õ segített abban, hogy fejlõdjek más területeken. Nagyon nagy hatással volt a karrieremre.

 

 

Mi az a képesség, amely szerinted a legmeghatározóbb ahhoz, hogy valaki jó középsõ középpályás legyen?

Szerintem a tudatosság nagyon fontos egy középsõ középpályásnál. Csak nézzük meg Scholesyt, Lampardot, Xavit... a fejük állandóan forog. Tudják, merre vannak a társaik, és hol vannak az ellenfelek. Mindig tudják, hogy mi fog következni. Emellett nagyon fontos az is, hogy jó passzokat adj, és manapság már az is elég ritka képesség, ha valaki képes gólokat is rúgni középsõ középpályásként.

 

Ki az a játékos, aki ellen a legjobban utálsz edzésen játszani?

Jonny Evans mindig tartogat számdora egy rúgást, de akár kettõt is! De ugyanez igaz Vidára is. Nagyon utáltam még Scholesy ellen is játszani, mert mindig a bokámra akart rúgni, de emellett nem is nagyon tudtam tõle elvenni a labdát!

 

Szerinted miben kell elõre lépned ahhoz, hogy állandó lehetõséget harcolj ki magadnak a kezdõcsapatban?

Mindig azon vagyok, hogy jobb, és jobb legyen - gyorsabb, és erõsebb akarok lenni. Szeretném fejleszteni a jobb lábamat, és a fejelési képességemet is. Szeretném egy kicsit jobban irányítani a mérkõzéseket, és megtanulni azt is, hogy miként tudom lassítani a játékot, ahelyett, hogy állandóan csak loholjunk.

 

Ha egy lakatlan szigetre kerülnél, melyik az a könyv, film, vagy CD, amit magaddal vinnél?

Soha nem olvasok könyveket, úgyhogy egy újságot vinnék magammal, talán a United hivatalos magazinját! A filmet illetõen a Számkivetettre gondolok, nagyon jó! De talán A remény rabjait, vagy az Ocean's Elevent. Szeretem az értelmes filmeket. Cd-nek pedig Drake albumát vinném.

 

 

Melyik volt a legnagyobb akadály, amelyet lekellett gyõznöd ahhoz, hogy mára profi futballistává válj?

Amikor fiatalabb voltam, a fizikumom eléggé elkeserített. Soha nem hittem benne, hogy majd akkorára növök, mint a többi játékos. A másik nehéz dolog az volt, hogy fel kellett áldoznom dolgokat ezért - nem láthattam a családomat, a barátaimat, olyan gyakran, ahogy szerettem volna. Ezek voltak a legnehezebb dolgok.

 

Hogyan képzeled el magadat, öt év múlva?

Remélhetõleg megszilárdítottam a helyemet ennél a klubnál. Már közel 10 éve játszom itt, és az idei nagyon nagy szezonnak ígérkezik számomra. Remélhetõleg számos mérkõzésen játszhatok idén, és így megszilárdíthatom a pozíciómat. A nemzetközi színtéren is szeretnék tovább lépni, és bemutatkozni a válogatottban.


Inside United

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!