Strudwick: Készen állunk a harcra

Tony Strudwick, a Manchester United fitneszedzõje beszélt a MUTV-nek a Vörös Ördögöknél végzett munkájáról.


Elõször is elmesélnéd nekünk, hogy mi is a fitneszedzõ szerepe a Manchester Unitednél?

 
Az én feladatom, hogy a játékosok készen álljanak az edzésekre, fizikailag jó formában legyenek. Kapcsolatban állok az orvosi stábbal és a trénerekkel, így tervezzük meg a játékosok edzésprogramját napról-napra.

Milyen különleges feladatok vannak egy mérkõzés elõtt?
 
A mérkõzés alatt  az én feladatom körülbelül annyi, mint a vízhordó srácoknak.  A meccsnap elõtt és után, viszont én vagyok a felelõs azért, hogy jó kondícióban legyenek a játékosok. Ahogy vége a mérkõzésnek másnap kezdõdik minden elölrõl. Nincs pihenõ, folyamatosan erõsítenünk kell, ha jól akarunk szerepelni. A munka sosem áll le a szezon alatt.
 
Mennyiben különbözik az edzés, ha el kell utaznotok külföldre?
 
Az utazó stáb feladata egy kicsit más, mint otthon, ilyenkor extra személyzet áll a fiúk rendelkezésére, hogy segítsük kezelni az utazással kapcsolatos feszültségeket. Én jobban szeretem, ha nem kell több napot eltöltenünk a mérkõzés helyszínén és nem kell hosszan utaznunk, mint például amikor Amszterdamba mentünk, mindössze 45 perc volt az út. Ez a játékosokat sem viseli meg, és az edzés terven sem kell sokat változtatnunk, ellentétben azzal, ha több napot kell tartózkodnunk külföldön, az sok erõt kivesz a srácokból.
 
Hogyan befolyásolja a munkát, ha valamelyik játékos nemzetközi kötelezettségei miatt van távol? 
 
Carringtonban mindent ellenõrzés alatt tudunk tartani, viszont ha valamelyik játékosunk, a válogatottban is szerepel akkor meg kell beszélnünk az adott ország csapatának a trénereivel is az edzés programot. Bár ez inkább csak tájékoztató jellegû, mert ott már nem nagyon van beleszólásunk az edzés folyamatába. De történt már olyan is, hogy például Ji-sung Parkkal kiutaztam, hogy figyelemmel tudjam kísérni a válogatottban végzett munkáját, nem-e tér el nagyon attól amit a Unitedben végzünk.
 
 
 
Hogyan zajlik azoknak a fitnesz edzése, akik nem tagjai országuk nemzeti csapatának? 
 
Nekik sokkal könnyebb beállítanunk az edzések intenzitását, hisz nap mint nap figyelemmel tudjuk kísérni a pillanatnyi formájukat, így például egy meghatározott menetrend szerint edz Ryan Giggs és Dimitar Berbatov is. De a fõnöknek és Mick Phelannek nagyon magas elvárásaik vannak és az edzésintenzitás gyakran emelkedik.
 
Apropó Giggsy, milyen formában van a 900. játék után?
 
Ryan meghazudtolja a sporttudományi elméleteket. Hihetetlenül jó formában van. Még mindig fantasztikus teljesítménymutatókkal rendelkezik. Õ más, mint a többi játékos, nem csak a kötelezõ feladatokat végzi el, hanem igénybe veszi az egész stábot, és maximálisan kihasználja a Carrington nyújtotta lehetõségeket. Ryan agyban is felkészül a mérkõzésekre, ahogy vége a találkozónak, már a következõre gondol és ahhoz próbál készülni. Fantasztikus akaraterõvel rendelkezik.
 
A vasárnapi játék különbözik a többi hétköznapi mérkõzésektõl?
 
Mivel a szezon alatt a top 4 csapat 40-60 meccset is játszik, így azt hiszem semmilyen jelentõséggel nem bír, hogy a hét melyik napján játszunk. Inkább akkor nehéz, ha hétközben is van mérkõzés, ilyenkor nem csak fizikailag, hanem mentálisan is nehezebb regenerálódni, mondjuk egy vesztes mérkõzés után.
 
És végül, a játékosok milyen formában vannak a bajnokság hajrájában?
 
Szerencsére a hajrára minden helyre állt. Visszajött és felépült több sérült játékosunk. Így bõ kerettel rendelkezünk ahhoz, hogy a Premier League-ben és az Európa-ligában is meg tudjunk felelni. Ashley Young is hamarabb felépült a vártnál és visszanyerte remek formáját. A sérültek nagy része visszatért, a keret készen áll az elõttünk álló mérkõzésekre, nagyon jó formában vannak a srácok a hajrára, és ennek nagyon örülünk mindannyian.
 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!