Ki vagy, Juan Mata?

A Manchester United lenyûgözõ igazolással erõsítette csapatát, megszerezte a Chelsea-tõl Juan Matát.


 Született: 1988.04.28 Burgos, Spanyolország

 

A háttér: Miután a Chelsea-nél azonnal éreztette hatását, a Premier League egyik legnagyobb sztárjává nõtte ki magát. a világszínvonalú cselszövõ 12 gólt szerzett bemutatkozó szezonjában, a 2011/12-es szezonban, ami után csak a bajnokságban 11 gólig jutott. Egykoron a Real MAdrid B csapatában játszott, majd a Valenciában tündökölt és a La Liga egyik legjobbjává vált. Végül 2011-ben a Chelsea nyerte meg a versenyt és a londoniak igazolták le Juant annak ellenére, hogy az Arsenal is érdeklõdött iránta, Mata pedig kiváló teljesítmények sorával fizette meg, hogy hittek benne. Nem volt meglepõ tehát, hogy a két teljes szezonjában is õt választották meg a Chelsea legjobbjának, miközben FA-kupa, Bajnokok Ligája és Európa Liga éremmel gazdagodott. Nemzetközi szinten még lenyûgözõbb sikereket ért el. Spanyolországgal világ- és Európa-bajnok, bár a 2010-es világbajnokságon csupán egyszer léphetett pályára, akkor is csupán csereként, a 2012-es EB döntõjében pedig gólt lõtt az olaszoknak. A 25 éves játékos korábban kontinensbajnok lett a spanyol U21-es válogatottal, melynek õ volt a csapatkapitánya, valamint képviselte hazáját a 2012-es londoni olimpián is.

 

Hol szokott játszani? Leginkább a 10-es poszton érzi magát otthon, de a bal szélen is tud játszani, kreativitásával a pálya bármely részén képes gondot okozni a védelemnek. A Chelsea hivatalos honlapjának korábban ezt nyilatkozta: "Nem vagyok csatár, de természetesen minél több gólt tudok szerezni, annál jobb a csapatnak. Az elõzõ szezonban kissé változott a posztom, többet játszottam központi szerepben, ami jobb számomra abból a szempontból, hogy többször tudok a tizenhatoson belülre kerülni és gólt szerezni. Javultam annak megítélésében, mikor kell érkezni a tizenhatosra, mint gólpasszok tekintetében is elõrelépés volt, nagyon fontos volt számomra az is, hogy gólokat szerezzek." Kreativitása megkülönbözteti õt másoktól - csupán két játékos van az egész Premier League-ben, akik jobb perc/gólpassz mutatókkal rendelkeznek azóta, hogy Mata Angliába igazolt. Csak David Silva és Wayne Rooney készített elõ több gólt nála.

 

 

Már történelme van a Uniteddel: Mata három különbözõ mérkõzésen is betalált a United kapujába, köztük a 2012 februárjában játszott 3-3 alatt is, amikor csak honfitársa, David de Gea kiváló védése miatt nem lõtt gyõztes gólt szabadrúgásból. 2012 októberében pontrúgásból talált a manchesteri kapuba, tavaly májusban pedig õ lõtte az egyetlen találatot az Old Traffordon, köszönhetõen annak, hogy lövése megpattant Phil Jones-on. Mielõtt Angliába igazolt, a Valenciával kétszer játszott a Vörös Ördögök ellen, még 2010-ben Bajnokok Ligája mérkõzéseken. Az Old Traffordon csereként beállva szerepelt az 1-1-re végzõdõ összecsapáson, miután a Mestalla-ban kezdõ volt, mikor otthon 1-0-ra kikapott csapatával.

 

 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!