Nyugi, ez csak egy rémálom volt!

A Manchester United szurkolóinak jelenlegi generációja eddig nem tapasztalhatta, milyen érzés a csalódást követõ remény, majd újra a csalódás és újra a remény közt vergõdni.


A dicsõséghez szokva, az igencsak elkényeztetett rajongók nem tudták, milyen érzés egyetlen gyõzelemnek is úgy örülni, mint a döntõk diadalának. Nos, Sir Alex távozását követõen õk is átestek a tûzkeresztségen. Ezen ciklikus változást a legtöbb nagy klub átélhette már, de a United szurkolók számára igencsak szokatlan érzés, és talán nem csoda, hogy néhányan pánikba estek, és rendkívül pesszimistán látják a jövõt.

 
De valahogy a kívülállóknak nem tûnik olyan zordnak a helyzet. A logika valahol azt sugallja a 2013-14-es rémálmot követõen, hogy a Manchester United, az angol futball óriása és a világ legnépszerûbb klubja nem fog tartós mélyrepülésbe kezdeni.
 
Hogy miért?  
 
Nem múlik el úgy nap Angliában, hogy a hatalmas Old Trafford gyepén ne totyogjon végig egy-két transzferkacsa. Nap mint nap újabb és újabb játékosokkal hozza összefüggésbe a sajtó a Vörös Ördögöket. Tegyük fel, hogy jövõre is David Moyes lesz a menedzser, és a nyáron valóban elkölthet egy halom pénzt. A pontos összeget nem tudjuk, de 100 és 200 millió font között szól a fáma. A legtöbb hiteles forrás szerint valahol a kettõ közötti lesz az az összeg, ami Moyes rendelkezésére áll majd. A United a világ legnagyobb szurkolótáborával rendelkezve akár pénzügyi nagyhatalomnak is tekinthetõ és nyugodtan megengedheti magának, hogy az elmúlt évek spórolása után, egy szélvihar szerû  transzfer sorozattal rukkoljon elõ - akár megdöntve a Manchester City és a Chelsea által felállított rekordokat. 
 
A United jelen pillanatban a Bajnokok Ligája negyeddöntõjében a Bayern München ellen készülõdik. Érdekes és szokatlan érzéssel állnak a szurkolók a mérkõzés elé. Sir Alex idejében elképzelhetetlen volt, hogy egy ilyen rangos esemény elõtt ne egyhangúan a továbbjutásban reménykedjen a Vörös Ördögök szurkolótábora. Persze a legfanatikusabbak még mindig hisznek a csodákban és nem adják fel a reményt, bíznak abban, hogy egycsapásról a másikra visszaáll a természet rendje és a United ott lehet az európai címért folyó végsõ csatában.
 
Nos, kitudja? A változás már eljött, de korántsem állt meg. A nyár szele új idõket hoz. Az Old Trafford leveti régi gúnyáját és új ruhába öltözve hatalmas átalakuláson megy keresztül.
 
Búcsúzni fognak olyan nagy és meghatározó játékosai a Vörös Ördögöknek, mint Rio Ferdinand, Ryan Giggs, Nemanja Vidic, talán Patrice Evra és meglehet, hogy búcsút int Javier Hernandez, Nani, Anders Lindegaard és talán még néhány más játékos is. Mindenesetre a hírek szerint a fél csapat is távozhat, és akár nyolc új játékos is érkezhet. A United vezetése nem titkolja, hogy szándékában áll kezelni a nyilvánvalóan gyenge pontokat. Ebbe pedig beletartozik csaknem a teljes védelmi vonal, a középpálya közepe és talán a szélek is.
 
Persze sokat hallott szlogen, hogy a pénz nem garantálja a sikert, de az biztos, hogy sokat segít a célok megvalósításában. A United pedig képes nagy összegeket és magas béreket fizetni. A pénz a siker motorjában az egyik legfontosabb adalékanyag és Moyes a nyáron képes lesz jól beolajozni a gépezetet. Sokan mondják, hogy a United már nem lesz olyan csábító, mint Sir Alex idejében volt. Én ebben nem hiszek. Anglia legnagyobb bajnoka idén nyáron is hasonlóan édes lesz a sikerre éhes játékosok számára. Ezen felül remek kapcsolatrendszert építettek ki az elmúlt évek során az ügynökök és közvetítõk hálózatával, és nem elhanyagolható tény, hogy a United a legnépszerûbb klub a világon. Mi más is doppingolhat jobban egy sztárt, minthogy minél többen imádják?  
 
Semmi mást nem kell tenni Moyesnak a nyáron, csak jól kell elköltenie a rendelkezésére álló összeget, és az õ munkamoráljával és tapasztalatával a United már a következõ szezonban újra a csúcson lehet. 
 
Hogy mi lesz, ha jövõre nem szerepelhetnek a Bajnokok Ligájában? Semmi. Majd ott lesznek azután, meg azután, meg azután... Vagy van aki attól fél, hogy anyagilag a padlóra kerülnek egy sikertelen szezont követõen és egy nagyobb nyári bevásárlás után? Nem hiszem. Glazerék szótárából úgy tûnik, hogy hiányzik a "veszteség" szó. Máris elkezdett a klub gondoskodni az esetleges bevételkiesés pótlásáról. Vagy az történhet, amitõl a legjobban retteg minden United szurkoló: a Liverpool visszaveszi a hatalmat? Nos nagyon szoros az élen a küzdelem, viszont esélyesebb a City vagy a Chelsea idén a koronára, de ha ne adj' isten mégis beütne a mennykõ, még mindig csak a United mögött állnának a sorban.
 
Mindenesetre egy biztos: a következõ jó néhány évben hatalmas csaták várhatóak az élen és bármi megtörténhet, de ez a szép az angol futballban. Hatalmas izgalmak, óriási tragédiák, mérhetetlen dicsõség mind, mind ott van a pakliban, és semmi sem borítékolható.


goal.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!