Ifjú Titánok: Will Keane

There’s only one Keano, azaz csak egy Keano van! – énekelték a Manchester United szurkolói. De vajon ez így is marad? Ifjú Titánok rovatunk idei elsõ fõszereplõje: William Keane.


Nyilván a legtöbb United szurkoló, ha meghallja a Keane nevet, nem egybõl Willre, hanem inkább Royra, az egykori csapatkapitányra gondol, akik sokak szívébe belopta magát hihetetlen kisugárzásával, vas akaratával és küzdeni tudásával. Soha nem gondolkozott azon, hogy belemenjen-e egy kemény ütközésbe, soha nem volt kérdés számára, hogy kockáztassa-e saját testi épségét 1-1 labda megszerzésének érdekében. Ezért is szólt a dal, „Csak egy Keaneo van” – de most nem csak egy, hanem egyenesen 2 Keane csatlakozott a Manchester United keretéhez.
 

A stockporti születésû ikrekrõl, Will és Michael Keanerõl van szó, akik 2009 márciusában csatlakoztak ösztöndíjasként a Manchester United akadémiájához. A védõként szereplõ Michael bíztatóan, egyenletesen fejlõdik, de csatárként szereplõ testvére Will már az elsõ idényében az Akadémiai csapat egyik sztárja lett.

 


 

Bemutatkozása kissé döcögõsen kezdõdött, de Will hamar magára talált és gazdag gólözönnel árasztotta el az ellenfelek kapuját. Egy alkalommal klasszikus mesterhármast szerzett a Manchester City elleni 3-0 gyõzelem alkalmával, amivel véget vetett a United már-már hagyományos gyenge szereplésének (8 mérkõzésbõl 6 vereség) a városi rivális ellen. Ezt követõen betalált a Boltonnak, majd a következõ mérkõzésen 2 gólt szerzett az õsi rivális Liverpool ellen.

 

 

A fiatal játékos olyan gyakorisággal talált a kapuba, hogy folyamatos veszélyt jelentõ játékstílusa miatt Ole Gunnar Solskjaerhoz és Teddy Sheringhamhez kezdték hasonlítani.
 

Az ifik között szerzett 11 gólja hamar a Solskjaer irányította tartalék csapata közelébe sodorta, és ott sem okozott csalódást, amikor a norvég mester behívta, hiszen gyõztes gólt szerzett a Stockport ellen egy Manchesteri tartalékcsapatoknak szánt kupán, illetve sarkazott egy szemtelen gólt a City tartalékok ellen 2-2-re végzõdött mérkõzésen.

 

Will Keane egy kreatív és halálos csatár, aki mind az elõkészítésben, mind a gólszerzésben kiválóan jeleskedik. Posztját tekintve visszavont csatárként a középpálya és a támadósor között mozog, általában John Cofie ékpárjaként riogatja az ellenfelek védõsorát. Remekül lát a pályán és mérnöki pontosságú passzokat ad, szereti bevonni társait is a játékba, gyakran az elõkészítõ szerepét tölti be, de ez nem akadályozza meg õt a gólszerzésben, gólpasszai mellett elképesztõ gyakorisággal talál a kapuba. Továbbá sokat dicsérik intelligens, türelmes játékáért.
 

2009 nyarán tagja volt a Milk Cup elnevezésû ifjúsági kupát nyert Manchester United Akadémiai csapatának, és késõbb a 20092010-es évad során 13 gólt szerezett 23 mérkõzésen, és egész éves ragyogó teljesítményével megszerezte a Jimmy Murphy Young Player of the Year díjat, vagyis az Év Utánpótlás Játékosa Díjat. A díj névadója, Jimmy Murphy Sir Matt Busby legendás segédje volt, aki rendkívül elkötelezett volt a klub Akadémiája iránt és óriási szerepet játszott a klub utánpótlás nevelésének kialakításában és fejlesztésében.
 

Keane az átadáskor kissé ideges, de nagyon boldog volt.

 

 

„Ez egy hatalmas eredmény számomra, egész életemben a Manchester Unitednek drukkoltam. Óriási megtiszteltetés, nagyon boldog vagyok!” – mondta Keane.

 

„Will nagyon simán beilleszkedett az elsõ évében. Fantasztikus teljesítményt nyújtott, számos elkápráztató gólt szerzett, de a csapatjátékból is kivette a részét és mindemellett példás magatartást és hozzáállást mutatott a pályán.” – nyilatkozta Paul McGuiness, az akadémiai csapat irányítója a MUTV-nek.
 

Tavaly januárban miután betöltötte 17. életévét profi szerzõdést írt alá a klubbal, ahol nagyon fényes jövõt jósolnak neki, ha így folytatja a gólgyártást és a jó szereplést, akkor hamarabb bemutatkozhat a felnõtt csapatban, mint azt bárki várta volna.
 

Will a korosztályos válogatottakban is szerepel, testvérével ellentétben õ Anglia U17-es és U19-es csapatait választotta, míg Michael Írország színeit szokta képviselni a pályán. Kulcsszerepet játszott abban, hogy John Peacock korosztályos U17-es angol válogatottja Európa-bajnoki címet ért el.
 

 

Will Keane összes gólja a 2009/10-es szezonból

 

 


sok

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!