Blind remekel a balhátvéd posztján

A szezon során folyamatosan kétely és bizonytalanság övezte a csapat összeállítását, stílusát és játékrendszerét, azonban úgy tûnik, hogy Louis van Gaal végül megtalálta a szórakoztató, mégis nyerõ formulát.


A 4-3-3-as rendszerre való átállás eredményeképp a United legyõzte a Tottenhamet, megszerezte a Liverpool vendégeként a három pontot, valamint szombaton a kiesés szélére sodorta az Aston Villa csapatát, így a bajnokság döntõ szakaszához érkezve a Vörös Ördögök magabiztosan várhatják a Manchester City és a Chelsea elleni találkozókat.

 

A fõ tényezõi a jelenlegi felfelé ívelõ teljesítménynek Wayne Rooney csatárposzton való szerepeltetése, valamint a mögötte elhelyezkedõ labdabiztos játékosokból álló középpálya. Juan Mata fortélya és Ander Herrera energiája kiegészítve Marouane Fellaini fizikumával valamint Michael Carrick higgadtságával egy remek sort alkotnak.

 

 

Mikor Carrick bevethetõ volt a szezonban, van Gaal mindig a kezdõbe nevezte. Kulcsfigurává vált a pálya közepén és remek munkát végzett az ellenfél támadásainak elfojtásában valamint mélységbõl nagyszerûen irányította a csapatot. Sokan úgy gondolják, hogy ez ment Daley Blind rovására, aki szintén dicsérnivaló teljesítményt produkált mikor a középpályán játszott.

 

Azonban az új rendszerben Blind balhátvéd pozícióban szerepel, mely eltér eddigi szerepkörétõl és nagyobb fizikai igénybevétellel is jár, így átmeneti megoldásnak tûnik Luke Shaw visszatéréséig. A holland játékosnál már megszokottá vált, hogy karrierje során több poszton is megfordult ami jól mutatja, hogy sokoldalúságának nincs határa. Ez a tény, hogy Blind számos pozícióra alkalmas kétségtelenül a legnagyobb erõssége. Talán nem egy született balhátvéd, de nagyszerû munkát végzett és úgy tûnik, hogy kiérdemelte a helyét a csapatban.

 

Sokan azt gondolják, hogy egy szélsõ hátvédnek gyorsnak kell lennie. Nos, Blind az elmúlt hetekben megcáfolta ezt az elképzelést, remekül helyezkedett, megfelelõ állóképességgel rendelkezik és megfelelõen ismerte a taktikát ahhoz, hogy kitûnjön. A 25 éves játékos remek technikával bír, és ami ennél fontosabb, gondolkodik a pályán, ami lehetõvé teszi számára, hogy olvassa a játékot és tudja, hogy mikor érdemes támadnia.

 

A Villa ellen Blind számos oldalát megmutatta mikor Younggal és Fellainivel bejátszották a pálya bal oldalát. Remekül megértik egymást a bal szélen, így az új rendszerben egy háromszöget alkotva folyamatos veszélyt jelentenek az ellenfél számára és ez szombaton sem volt másként.

 

Blind állandóan fellépett a támadásokkal ezzel számos lehetõséget biztosítva Tim Sherwood játékosai ellen, akik igyekeztek kiszabadulni a United szorításából. Az Ajax korábbi kiválósága következetesen tartalék volt, fõleg az elsõ félidõben, mikor a szélrõl való beadás volt a feladata. A hõtérkép is mutatja, hogy mennyire fent játszott, így nem meglepõ, hogy a hazaiaknak mindig volt egy extra emberük a bal oldalon.

 

 

Számos alkalommal fellépett a támadó harmadig ezzel lekötve egy védõt a büntetõterületrõl. Három beadása volt és habár egyik sem találta meg a címzettet, mindegyik jelzés volt a vendégjátékosoknak, akik szépen levédekezték és jó helyre tisztáztak. Egy gyors szögletet követõen a büntetõterületen belül üresen vehette át a labdát, középre tette Rooneynak azonban a védõk kétszer is hõsiesen blokkoltak.

 

Összességében Blind három helyzetet alakított ki a mérkõzésen és jelentõs veszélyt jelentett az elõre jövetele.

 

 

Blind megkapta jutalmát a kitartásáért. Mikor Young mellett fellépett a szélen és már beadásra alkalmas helyzetben volt, de ahelyett, hogy középre ívelte volna a labdát, helyén volt az esze, ami a kellõ higgadtsággal párosult, így egy remek labdát adott a mélységbõl érkezõ Herreranak aki hidegvérrel gólra váltotta a passzt. Ez a gólpassz is remekül mutatja kiváló technikáját és határozottságát.

 

 

Blind középpályán szerzett tapasztalata elõnyére vált balhátvédként. Van Gaal labdatartó taktikája tökéletes illik hozzá, emiatt nem válik hátránnyá, hogy nem egy gyors játékos, ellenben a megbízhatóságával, hogy visszajátssza a labdát a középpályásoknak és a szélsõknek döntõ fontosságú. Szombaton nagyon közel járt a tökéletes mutatóhoz, 96%-os pontossággal passzolt a társakhoz, mellyel a szezonbeli mutatóját is feltornázta 89%-ra.

 

 

Ahogy látható, egyáltalán nem volt negatív hatással a labdabirtoklásra. Blind mindig keresi az elõrejáték lehetõségét, mindig ajánlja magát, minél kevesebbszer passzolja hátra a labdát. Õ egy olyan játékos, aki labdával és labda nélkül is képes jó döntéseket hozni és nagyszerû 90 percet játszott a Villa ellen.

 

Blindnél (75) a Unitedbõl egyedül a két gólt szerzõ Herrera (91) kapott magasabb pontszámot a Squawka értékelésén ebben a fordulóban. Nem csak kiválóan játszott elõre, hanem biztos pont volt a védelemben és elvégzett minden feladatot, amit erre a mérkõzésre kapott. Blind 100%-os szerelési mutatóval zárta a találkozót,a levegõben is megnyerte az összes párharcát emellett pedig három labdaszerzése is volt. Megelõzte a veszélyt és kiválóan olvasta a játékot.

 

 

Az Ajaxnál eltöltött éveknek köszönhetõen nyugodt, képzett játékos valamint képes különbözõ posztokon helytállni így bármely csapatnak elõnyére válhat.

 

A döntés, hogy balhátvédet játszik nem csak elõnyére vált a csapatnak, a Younggal és Fellainivel való összeszokottság következtében Carrick tud játszani a pálya közepén. Van Gaal minden játékrendszerben bízok Blindben és a filozófiájának köszönhetõen a holland játékos alapemberré vált az Old Traffordon.


Squawka News

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!