De Geának nem szabad elcserélnie az imádatot a madridi cirkuszra

Scott Patterson, a The Republik of Mancunia alapítójának eszmefuttatása David De Gea jelenlegi helyzetérõl.


Hány klubnak vannak olyan szurkolói, akik minden héten a kapusuk nevét skandálja? David de Gea szinte az egyetlen olyan kapus, akit hõsként éltetnek a szurkolók.

 

Nem mintha újdonság lenne világklasszis hálóõrt látni az Old Traffordon. A Premier League érájában a Manchester United a futball legjobb kapusait tudhatta a magáénak...Peter Schmeichel vagy Edwin van der Sar, a szurkolók mégis eléggé érdektelenül viszonyultak hozzájuk.

 

Mind a ketten megnyerték a Bajnokok Ligáját a Uniteddel, ráadásul Van der Sar kivédte Nicolas Anelka büntetõjét a 2008-as döntõben, amivel megnyerték a végsõ erõpróbát a Chelsea ellen, és mégis...egyikük sem részesült olyan imádatban, mint De Gea. Ez nem azt jelenti, hogy nem voltak hálásak a teljesítményükért, viszont ritkán adtak hangot az elégedettségüknek.

 

Egy kivétel volt ezalól, Van der Sar utolsó évében, amikor 2011 januárjában bejelentette, hogy a következõ szezonban már nem lesz a klubnál. Utolsó mérkõzésén az Old Traffordon 4-2-re nyert a United a Blackpool ellen, majd három héttel késõbb megnyerték a bajnokságot.

 

"Edwin, van der Sar, Edwin, Edwin, Van der Sar" - énekelték a United drukkerek megállás nélkûl, majd így folytatták: "még egy évet, még egy évet, még egy évet."

 

Van der Sar nem tett eleget a kérésüknek, majd miközben a csapatkapitányi karszalagot viselte, érzelmes búcsút vett a szurkolóktól.

 

De Gea élete a Unitednél máshogy kezdõdött, mint Van der Saré vagy Schmeichelé, ráadásul a spanyol játékos nem volt felkészülve a Premier League fizikai részére amikor megérkezett. A rivális szurkolók azt üvöltötték felé, hogy "béna kapus", de minél jobban lehordták, annál jobban megkedvelték a United drukkerek.

 

Beindult egyfajta védekezõ, védelmezõ reakció és befogadták, mintha egy lenne közülük, majd a spanyol lobogóval jelentek meg a meccseken és a nevét énekelték. Tisztán lehetett látni, hogy ennek a kis sovány, 20 éves srácnak remek adottságai vannak, de idõre volt szüksége, hogy alkalmazkodjon a közeghez.

 

Még mindig csak 24 éves, jelenleg a legjobb kapus a bajnokságban, ráadásúl jelölték az Év játékosa és az Év fiatal játékosa díjra is, és már a világon is az egyik legjobbként tartják számon. A United szurkolók kétségbeesetten ragaszkodnak hozzá, ami nagyjából megmagyarázza, hogy miért viszonyulnak hozzá másként, mint az õt megelõzõ kapuslegendákhoz.

 

Schmeichel 27, Van der Sar pedig 34 éves volt amikor a klubhoz érkeztek, ezért senki nem aggódott amiatt, hogy a karrierjük csúcsán, vagy a karrierjük csúcsa miatt elhagynák a csapatot.

 

Mind a ketten nagyon fontos részei voltak a klub folyamatos sikereinek, de a szurkolóknak nem kellett azért könyörögniük, hogy maradjanak. Ez a két játékos a világ legjobbai között szerepelt a maga posztján, a United pedig szinte mindén évben nyert velük valamit. A klub és a játékosok viszonya kiegyensúlyozott volt. Úgy tûnt, hogy semmi oka nem volt a szurkolóknak piedesztálra emelni õket, még akkor sem ha megérdemelték.

 

A United helye az elsõ négy között folyamatosan meg volt kérdõjelezve az idei szezonban. De Gea húzta ki rendre a csapatot a pácból, olyan helyzeteket mentve, amik biztos gólnak tûntek. Az elmúlt két évet nézve a United szerencsésnek mondhatja magát, hogy egy olyan tehetséges kapussal rendelkeznek mint õ, a szurkolók pedig tisztában vannak ezzel.

 

Ezalatt az idõ alatt De Geát rendszeresen szóba hozták a Real Madriddal, a kapus pedig még mindig nem hosszabbította meg a jelenlegi szerzõdését a Uniteddel. Ha nem írja alá az új szerzõdését az Old Traffordon akkor joga lesz más klubokkal tárgyalni következõ januártól, azzal a kilátással, hogy a következõ nyáron ingyen távozhatna hozzájuk.

 

 

De vajon jobban menne neki Spanyolországban? Amíg a Real Madrid sztárjait, Gareth Bale-t és Cristiano Ronaldót lehurrogják és a kocsijukig üldözik a meccsek után, addig De Geát istenként tisztelik a Unitednél.

 

Minden egyes védés után skandálják a nevét. Minden egyes meccs elõtt a Stretford End felállva tapsolja, amint elfoglalja a helyét a kapuban. A "Dave véd" és az "Akárhova mész, vidd magaddal De Geát" feliratú molinók ki vannak rakva. Kizárt dolog, hogy hasonló módon támogatnák a Bernabeuban.

 

A szurkolók imádják, a családja bátorítja, a barátai támogatják, de akkor mégis mi tarthatja vissza De Geát a hosszabbítástól? A Bajnokok Ligája.

 

A United helye az elsõ négyben viszonylag biztosnak tûnik, de még mindig nem garantált. Miután egy évet ki kellett hagynia Európa elit versenyébõl, teljesen érthetõ ha nem akarja elkötelezni magát egy olyan klubhoz, amely nem tudja támogatni a törekvéseiben.

 

Kizárt dolog, hogy egy olyan képességû játékos mint õ, két évig Bajnokok Ligája futball nélkûl akarna maradni, fõleg úgy, hogy számos klub biztosítani tudná ezt a számára.

 

A legtöbb csapattársa hosszú évekig játszott ebben a kiírásban, ezt viszont nem lehet elmondani De Geáról. Az Európa Liga dicsõségét már megtapasztalta az Atlético Madriddal, viszont csak egy meccsen szerepelt velük a BL-ben.

 

Mióta a Unitedhez igazolt csak 21 alkalommal lépett pályára a sorozatban. Összehasonlítás miatt, Wayne Rooney már 49 meccsen volt túl, amikor ugyanannyi idõs volt, mint most De Gea.

 

Amint be lesz betonozva a United helye az elsõ négyben, akkor remélhetõleg De Gea le fog ülni a klub vezetõivel és aláírja az új szerzõdését.

 

A Real Madrid edzõje, Carlo Ancelotti a héten erõsítette meg, hogy Iker Casillas maradni akar és a klub is szívesen látja, ez pedig talán eloszlatja azokat a pletykákat, hogy De Gea a megüresedett posztra érkezne.

 

Akár ott lesz Casillas, akár nem, De Gea remélhetõleg a United játékosa lesz a következõ szezonban is, egy friss szerzõdéssel, hacsak nem csaliként akarja használni a klub annak érdekében, hogy megszerezzék Bale-t vagy Ronaldót.

 

Azután, hogy a Unitednek problémát jelentett egy normális helyettest találni Schmeichel után, és amilyen türelemmel követték végig a szurkolók, ahogy a vézna De Geából a világ egyik legjobbja lesz, bolondság lenne a klub részérõl ha kiengedné a kezei közül ezt a tehetséget.

 

"Büszke vagyok, hogy Vörös Ördög lehetek, büszke vagyok ezekre a szurkolókra" - írta De Gea a Twitteren a múlt heti 4-2-es, City elleni gyõzelem után. De vajon elég büszke-e ahhoz, hogy a klub kezeibe helyezze a jövõjét? Reméljük.

 

Ha õ fog állni a kapuban, akkor a United jövõre a bajnoki címért fog harcolni, a szurkolók pedig továbbra is imádni fogják - és ez az egyik olyan dolog, amit a Real Madrid nem tud biztosítani a számára.


espn

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!