Átigazolási listák: Rendkívüli igazolások

Folytatódik a ManUtd.com által elkezdett átigazolási listák sorozat. Ezúttal olyan igazolásokat elevenítünk fel, melyek valamilyen okból kifolyólag sürgetõek, rendkívüliek voltak és eltértek attól az általános menettõl, mely általában jellemzi a piacot.


A Manchester United hosszú és változatos történelmében volt több szokatlan transzfer is, melyeket akkor kevesbé lehetett nyomonkövetni, nem úgy, mint napjainkban az egyre nagyobb média jelenlét miatt. A "fagylaltárért", vagy épp "teahölgynek adott borravalóért" vásárolt játékosok is találhatók a United figyelemre méltó igazolásai között.

 

1. Albert Pape (1925): Két klub egy nap alatt. A játékos Unitedes pályafutása nem mondható hosszú éltûnek, hisz csupán 18 mérkõzés és 5 gól jutott neki, ám mégis az egyik legfigyelemreméltóbb a csapat történelmében. Átigazolása napjának reggelén még a Clapton Orient játékosa volt, majd miután a két csapat között létrejött a megállapodás a játékos egybõl elhagyta Londont és a nap végén pedig már részt vett a Vörös Ördögök mérkõzésén, melyet a csapat 4-2-re meg is nyert.

 

 

2. Hugh McLenahan (1928): A "jégkrém ember". McLenahan a Stockport Country csapatától érkezett a Unitedhez és miután a transzfer megköttetett, a Vörös Ördögök menedzser asszisztense, Louis Rocca egy nagy adag fagylaltot adományozott a 18 éves játékos klubjának. Az eset azért is érdekes, mivel Rocca anno arról is ismert volt, hogy jégkrémet árult Manchesterben, a Country pedig a piacon eladhatta azokat és bevételhez jutott. A játékos egyébként 116 alkalommal öltötte magára a Vörös mezt és 12 gólt szerzett a csapatban.

 

 

3. Tommy Taylor (1953): A "Tea lady". Mikor Taylor a Barnsley csapatától a Unitedhez igazolt az árát 30000 fontban állapították meg. A United menedzsere, Matt Busby viszont nem kívánt ilyen magas árat fizetni érte, így a transzfer végösszege 29999 font lett. Az elengedett 1 font miatt nevezték õt "Tea ladynek", feltételezhetõen egy csésze tea ára lehetett a fent említett összeg. Az esetet Jimmy Murphy 1968-ban kiadott Önéletrajzában is megemlíti, sõt, ésszerû döntésnek nevezi.

 

"Nagy lépés volt, mert egy olyan félénk alaknak, mint Tommy hatalmas súly szakadt a nyakába. Rendkívül nehéz volt meggyõzni arról, hogy helye van nálunk. Nem akarta elhagyni az otthonát, ahol mindenkit ismert és boldog is volt a Barnsleynál. Végül Matt Busby varázsa megnyerte õt, hisz a menedzser remek kapcsolatot tudott kialakítani a fiatal játékosokkal és végül Tommy is elhitte, hogy számára a határ a csillagos ég."

 

 

4. Stan Crowther (1958): Sürgõsségi igazolás. Mindössze 13 nap telt el a müncheni katasztrófa óta és csupán egy óra volt hátra a Sheffield elleni találkozóig, mikor Stan aláírta szerzõdését, miközben Matt Busby egy német kórházban feküdt és az életéért küzdött. A transzfert az FA hagyta jóvá délelõtt 11-kor és engedélyezte, hogy a játékos már aznap pályára léphessen. 

 

"Amikor aláírtam már vészesen közelgett a mérkõzés kezdetének idõpontja. Mindenki kétségbe volt esve. Néhány percünk volt, hogy a szállodából a stadionhoz érjünk. Az utat rendõri kísérettel tettük meg. Soha nem fogom elfelejteni az utazást. 4 mérföld a városi forgalomban. A rendõrség segítsége nélkül nem sikerült volna, így azonban még épp annyi idõm maradt, hogy bemutatkozzak a csapattársaimnak és átöltözzek."

 

 

5. Lou Macari (1973): United a Liverpool helyett. 1973 januárjában Lou már tárgyalásokat folytatott a Liverpoollal, ám a szerzõdés aláírására nem került sor, mert a játékost elõbb meghívták, hogy tekintse meg a Pool hétközi mérkõzését a Burnley ellen. A sors különös fintora volt, hogy a páholyban Lou mellett Paddy Crerand, a Manchester United menedzser asszisztense ült, aki villámgyorsan meggyõzte a játékost, hogy inkább a Unitedet válassza.

 

"Pat megkérdezte, hogy mit keresek itt. Mondtam, hogy alá fogok írni a Liverpoolhoz. A szünetben felhívta Tommy Dochertyt, majd közölte velem, hogy ne írjak alá semmit, hanem menjek a Unitedhez. A legtöbb Celtic rajongó úgy nõ fel, hogy az egyik kedvenc csapatuk Angliában a Manchester United. Így gyorsan döntöttem és a Unitedhez írtam alá. A Liverpool akkoriban remek formában volt, a United pedig újjászületõben és az edzõnek új játékosokra volt szüksége. Én pedig része akartam lenni a Manchester Unitednek."

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!