Átigazolási listák: Elsõk

Az átigazolási listák sorozat negyedik részeként vessünk néhány pillantást azokra a transzferekre, melyek valamilyen szempontból vízválasztók voltak a Manchester United életében.


Gilbert Godsmark: Az elsõ akiért fizettek. Godsmark csupán kilenc alkalommal szerepelt a Unitedben, vagyis akkor még Newton Heatben, de neve örökre nyomot hagyott a Vörös Ördögök történelmében, mint az elsõ olyan játékos, akiért fizetett a csapat. A játékos az Ashford FC-tõl érkezett 1900 januárjában, az ára pedig 40 font volt. 20 fontot kellett elõre kifizetni, az összeg másik felét pedig a próbaidõ letelte után. Azonban a játékos kevesebb mint egy évvel késõbb életét vesztette betegség következtében, mely betegséget katonai szolgálata alatt szedett össze a 2. búr háború során. Az Ashford késõbb megkapta a fennmaradó 20 fontot is a játékosért.

 

Denis Law: Az elsõ brit rekord. A legendás skót a Manchester Citytõl került Torinóba 1961 nyarán, majd egy évvel késõbb visszatért Angliába, mert csalódott az olasz játékstílusban. Law a Juventushoz is csatlakozhatott volna, ám kitartott elképzelése mellett és végül a Manchester United játékosa lett 115000 font ellenében (ez volt az elsõ hatszámjegyû összeg a briteknél, melyet játékosért fizettek).

 

 

Nikola Jovanovic: Az elsõ külföldi. Dave Sexton hozta a jugoszláv védõt az Álmok Színházába 1980-ban a Red Star Belgrád csapatától 300000 fontért cserébe (a Unitednek volt már külföldi játékosa Carlo Sartori személyében, ám az olasz United nevelés volt). Érkezése elõtt sem titkolta Jovanovic, hogy nagy vágya, hogy a Unitedben játszhasson és még a Bayern München megkeresését is visszautasította azért, hogy Angliában játszhasson.

 

 

Garry Birtles: Az elsõ egymilliós igazolás. Sexton újabb mérföldkõhöz vezette a Unitedet 1980 októberében, amikor a Vörös Ördögök 1,25 millió fontért szerzõdtették Birtlest a Nottingham Forest csapatától. Ezzel õ lett a csapat elsõ igazolása, akiért hétszámjegyû összeget fizetett a csapat. Abban az idõben õ volt Anglia egyik leghatékonyabb támadója. Sexton minden követ megmozgatott, hogy megszerezze a csatárt és jócskán felüllicitálták az addig brit rekordot tartó Aston Villa csapatát, akik 219000 fontot fizettek a Wolves csapatának Andy Gray szerzõdtetéséért cserébe elõzõ évben.

 

 

Viv Anderson: Ferguson elsõ igazolása. Anderson United rajongóként nõtt fel. 1987 nyarán pedig valóra vált álma és a United játékosa lett. Sir Alex Ferguson elsõ igazolásaként költözött az Old Traffordra. A transzfer elõtt még maga Bryan Robson is megkereste, hogy bátorítsa, hogy a Vörös Ördögök játékosa legyen. Miután az Arsenallal pedig lejárt szerzõdése, Anderson igent mondott a Unitednek az Arsenal szurkolók nem kis bánatára. A csapat 250000 fontot fizetett érte.

 

 

Jaap Stam: Az elsõ 10 milliós igazolás. A játékosért kemény küzdelem zajlott, hiszen az Arsenal, az Inter, az Atletico Madrid és a Rangers is le akarta igazolni. A PSV Eindhoven a United elsõ ajánlatát vissza is utasította a játékosért, viszont az 1998-as világbajnokság miatt még annak kezdete elõtt szerettek volna pontot tenni az ügylet végére. A játékos végül lemondott 15%-os jutalékáról, melyet a vételárából kapott volna. Ez a lépés meggyorsította a folyamatot és a United végül 10,75 millió fontért leigazolta a holland védõt.

 

Mark Bosnich: Az elsõ "Bosman" igazolás. Sir Alex Fergusonnak 1999-ben kapust kellett igazolnia a távozó Peter Schmeichel távozása miatt. Ekkor találta meg az ausztrál játékost, aki minden bizonnyal hazája történetének legjobb kapusa volt. A hálóõr szerzõdése az Aston Villával lejárt, így ingyen igazolhatóvá vált. Bosnich egyébként már 10 évvel korábban volt a United játékosa, de munkavállalási engedélye miatt haza kellett költöznie. 1992-ben visszatért Angliába és egészen 1999-ig a Villa játékosa volt. A Unitedben sérülései miatt sajnos nem sok mérkõzésen lépett pályára, ám mégis bajnoknak mondhatja magát, mert a United megnyerte az 1999/2000-es idényt.

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!