Harmadik leggazdagabb klub a United

Visszacsúszott a Deloitte Football Money League összesítésében a harmadik helyre a Manchester United, jövõre azonban már átveheti az elsõ helyet is.


Harmadik helyre, a Real Madrid és a Barcelona mögé csúszott a Deloitte leggazdagabb klubokat számbavevõ listáján a Manchester United, azonban a könyvvizsgáló cég szerint több mint egy évtized után a következõ évben átveheti az elsõ helyet is.

 

A United bevétele 519.5 millió € (395.2 millió £) volt a 2014/15-ös szezonban, ezzel már sorozatban másodszorra lépte át a félmilliárd eurós lélektani határt. Egyébként globális hatásként megfigyelhetõ az egész Premier League erõsödése, ugyanis a lista elsõ 20 helyezettjébõl rekordszámú, 9 klub az angol pontvadászatot erõsíti, 3 milliárd € bevételt generálva, új belépõként pedig megjelent a West Ham United is.

 

Zsinórban tizenegyedik éve a Real Madrid szerezte meg a lista elsõ helyét 577 millió €-val, így ha a pályán nem is, a pénzügyeket tekintve sikerült felülkerekedniük az õsi rivális Barcelona felett, akik egyeduralkodásukkal 560.8 millió €-t kasszíroztak. Negyedik helyre kúszott fel a Paris Saint-Germain 480.4 millió €-val, amellyel megelõzték a most ötödik helyet megszerzõ Bayern Münchent (474 millió €). A következõ négy helyet sorrendben a Manchester City, Arsenal, Chelsea, Liverpool angol négyesfogat foglalja el. A Newcastle szemben pocsék formájukkal, két helyet felkapaszkodva, ezzel az Internazionalet megelõzve, a 17. lett.

 

 

A TOP10 szereplõi közül egyedül a Manchester United nem szerepelt a vizsgált idõszakban a Bajnokok Ligája kiírásában, amely további képet ad a klub pénzügyi erõsségérõl.

 

"A tény, hogy a Manchester United a pénzügyi liga legjobb három csapata között tudott maradni, hûen leképezi a klub üzleti modelljének hihetetlen erejét. Az, hogy ebben a szezonban visszatérhettek a Bajnokok Ligájába, emellett pedig számos, nagy értékû szponzori szerzõdésük is életbe lépett, csak erõsíteni fogja az üzleti teljesítményüket a 2015/16-os szezonban" - kezdte a Deloitte részérõl Tim Bridge.

 

"Ezt szem elõtt tartva, nem lenne meglepõ, ha a jövõ évi listát 12 év után elõször a Manchester United vezetné, elõrejelzések szerint ugyanis bevételi oldalon 500 millió £ (650 millió €) várható."

 

A beszámolót szerkesztõ Dan Jones az alábbiakat tette még hozzá:

"A Football Money League történetében elõször a TOP3 klubnak sikerült átlépnie az 500 millió €-s bevételi határt. A Real Madrid ismételten erõteljes pénzügyi teljesítményt nyújtott, leginkább kereskedelmi bevételeiket növelve. A Santiago Bernabeu tervezett átépítése segítheti növekedésük stabilizálódását a meccsnapi bevételek emelkedésének köszönhetõen."

 

"A Barcelona 2014/15-ös szezonban pályán elért sikerei pénzügyi oldalon is megjelentek. A Bajnokok Ligája gyõztese feljött a második helyre a Manchester United kárára, bevételeik ugyanis minden egyes vizsgált szektorban növekedtek - legyen szó meccsnapi, közvetítési vagy kereskedelmi bevételekrõl."


Guardian

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!