A játékosok játékosa, Michael Carrick

Michael Carrick további egy évre elkötelezte magát a Manchester Uniteddel, lássuk a futball nagyjainak véleményét a középpályásról.


Kevés játékos osztja meg annyira az embereket a modern fociban, mint Michael Carrick, a középpálya mestere, akit a válogatott sokszor figyelmen kívül hagyott - annak ellenére, hogy az Old Trafford egyik sarokköveként illusztris 10 szezonja alatt eddig 9 jelentõsebb trófeát gyûjtött.

Csapattársai kedvelik és nagyon sok ellenfele tiszteli õt, a wallsendi játékos egy kultikus hõs azok számára, akik a játék minden apró részletét szeretik kiélvezni. Azonban van egy sor angol válogatott edzõ, többek között Roy Hodgson, akik figyelmen kívül hagyták a passzmester kvalitásait, ami elgondolkodtató, ha belegondolunk, a 'Háromoroszlánosok' az agresszívan letámadó, technikailag impozáns ellenfelekkel szemben nem tudják uralni a játékot.

Míg a United szurkolók kiállnak a játékos mellett, nem csak õk figyelnek oda Carrick esetére. Az egyik éles támogatója a volt Liverpool és Real Madrid középpályás Xabi Alonso, aki sokak szerint az egyik legjobb irányító a Barcelona ikonjai, Xavi és Andreas Iniesta, valamint természetesen a United legendája, Paul Scholes mellett.

 


A világbajnok játékos diplomatikusan válaszolva semleges maradt ebben a vitában. Szerinte Anglia egyik hibája a nemzetközi színtéren, hogy túl nagy teherrel jár, ha nincs kellõ tapasztalat a csapatban.

"Az angol középpályáról számomra egy olyan játékos hiányzik, mint Carrick, olyasvalaki, aki jókor jó helyen tud lenni" - mondta a jelenleg Bayern Münchenben szereplõ játékos egy pár éve. "Sokat profitálhatsz egy olyan játékossal a középpályán, mint Carrick."

Szerencsére Anglia vereségei mellett a United nyereségeket könyvelhetett el Carrick 2006-os érkezése óta, azonnal megörökölve a 16-os mezt korábbi viselõjétõl, Roy Keane-tõl. De mit gondol maga a játékos a kritikákról? Vajon dühös az elismerés hiányától, ahogy Anglia kezelte õt, vagy talán az bosszantja a legjobban, ahogy az angol válogatott edzõk bántak vele?

"Hogy õszinte legyek, nem igazán zavar" - válaszolt Carrick mosolyogva 2013 májusában. "Bárkit megkérdezhetsz, aki ismer engem, nem az a fajta vagyok, aki kiáll és elkezd kiabálni vagy magát reklámozni. Csak játszom a saját játékom és felmérem a formám magam és a menedzser által. Nem felelhetsz meg mindenkinek, ez lehetetlen. Mint focista, ha sikeres szeretnél lenni, de közben arra figyelsz, hogy mások mit szeretnének vagy várnak el tõled, nem leszel sikeres."

 


Carrick elismeri, hogy egy csendes, hatékony teljesítmény a védelem elõtt csak ritkán ér meccs embere díjat, hiszen 90 percig magas szinten kell játszani a Premier League-ben, amit 10 perc zavar könnyen romba dönthet. Ha a teljesítményed nem láthatod a nemzeti tv-ben, nem nagyon várhatsz dicséretet. De ahelyett, hogy Carrick egy olyan pillanatra várna, amit az egész ország a szobában ülve ámulva kísér figyelemmel, õ inkább csak a munkáját szeretné végezni.

"Ez az, amit az emberek szeretnének látni, gólokat és kialakított helyzeteket, errõl szólnak a mérkõzések összefoglalói" - magyarázta. "Azonban erre nem mindenki képes. Pozíciókat kell felvenned, mindenkinek megvan a maga helye a csapatban. Sok játékosunk van, akik képesek gólt szerezni és csodát mûvelni. Örülök, hogy ennek elõkészítõje lehetek."

Carrick korábbi menedzsere, Sir Alex Ferguson a Tottenham Hotspurtól igazolta õt és a 2012/13-as szezonban pulzáló teljesítményt nyújtott hosszútávú középpályás partnerével, Paul Scholes-szal.

"Michael nem az a srác, aki keresi a nyilvánosságot" - magyarázta Ferguson. "Õ egy csendes fiú. Az életét Scholes-hoz hasonlóan alakítja. Ez nem azt jelenti, hogy mi nem vesszük észre õt. Vannak ilyen játékosok. Denis Irwin is ugyanilyen volt. Nem az a fajta volt, aki az eredményeivel kérkedett volna. Nagyon üdítõ érzés a modern játékban, hogy vannak olyan játékosaink, akik bízhatnak saját képességeikben és nem azáltal ilyenek, hogy reklámozzák magukat. Michael mentálisan is erõs. A személyisége a legtöbb játékosétól eltérõ. Ezt nagyon sok ember rosszul értelmezheti és arra gondol, hogy folyton bátorításra van szüksége. Nem ez a helyzet."

 


Még az Arsenal menedzsere, Arsene Wenger is beszélt arról, mennyire csodálja a játékost, akit sokszor nem vesznek észre az emberek. "Carrick egy minõségi passzoló, és a Barcelonában is játszhatna, tökéletesen illeszkedne a játékukba" - nyilatkozta a francia 2013-ban. "Úgy gondolom Carrick egy alulértékelt játékos, sokszor nem a gólszerzõket kellene éltetni, hanem az igazán küzdõ focistákat a játék szívében."

Míg Carricket a válogatottnál alulértékelték és figyelmen kívül hagyták, a United drukkerei elismerték igazi értékét, amint sûrûn énekelték a "Nehéz elhinni, hogy õ nem Scholes" kezdetû dalukat, ami valóban nagy elismerés, ha figyelembe vesszük a már visszavonult vörös géniusz tehetségét.

Csakúgy mint Scholes, Carrick is magabiztos maradt végig és elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy Sir Alex csapata a 2000-es évek végén Anglia, Európa, majd a világ trónjára is felülhetett, amivel világszinten is bizonyította minõségi játékát, ezzel kivívva a korábbi angol kapitány figyelmét.

 


"A játékosok szempontjából Michael nagyon fontos számunkra" - nyilatkozta Vidic távozása elõtt. "Talán nem a legattraktívabb futballista, nem sûrûn csinál látványos cseleket, de számunkra, a csapat számára kulcsszerepe van. Egy top játékos, aki szenvedélyt visz a fociba."

Mióta Sir Alex 2013-ban visszavonult, egy csomó tapasztalat játékos követte a távozás útján, így Carrick nélkülözhetetlen figurává lépett elõ az öltözõben, mint kapitány helyettes és egy remek mentora a klub fiataljainak. Tapasztalata nagyon fontos volt a 2015/16-os szezonban. 42 mérkõzésen szerepelt, mielõtt végre elhódíthatta az FA-kupát a Wembleyben, az egyetlen hiányzó trófeát gyûjteményébõl.

Carrick jövõje így már José Mourinho kezeiben van, aki az egy éves szerzõdéshosszabbítással határozottan kinyilatkoztatta szándékát az örökzöld játékossal kapcsolatban mindössze második hetén a Unitedben. Ez egy kifejezetten okos lépés volt tõle, a szurkolók pedig várhatják, hogy újabb egy évig láthassák elegáns teljesítményét a játékosok játékosának.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!