Zlatan Ibrahimovic útja a Unitedbe

Egy erõs akaratú és rendkívül képzett csatár, Zlatan Ibrahimovic a futball világának egyik legkarizmatikusabb alakja.


Horvát és bosnyák szülõk gyermekeként a svéd nemzeti csapatban nemzeti idol lett, miután Malmöben született, és az ország egyik legnépszerûbb sportolójává nõtte ki magát. Svédországban sorozatban kilenc alkalommal választották az 'Év sportolójának'.

A siker úgy tûnt nagyon könnyen jött Ibrahimovic számára, aki a Malmöben megmutatta potenciálját együttesében, mielõtt 2001-ben csatlakozott az Ajaxhoz és elképesztõ sebességgel gyûjtötte a trófeákat. Az Arsenal ajánlatát visszautasítva csatlakozott a hollandokhoz és amikor Ronald Koeman átvette a klub irányítását, a svéd kulcsszereplõ lett abban, hogy 2002-ben megnyerték az Eredevisie-t (holland bajnokság).

Egy ével késõbb már minden második mérkõzésén gólt szerzett (42 találkozón 21 gól), de a PSV Eindhoven egy ponttal megnyerte a kiírást. Utolsó holland szezonjában bajnoki címet nyertek, Ibra pedig akkor még talált helyet trófeaszekrényében. 2004-ben a Juventusba igazolva képes volt egy szinttel feljebb lépni és valósággal betörni a Serie A-ba - egy olyan ligába, ahol a gólszerzõknek nehéz lenyûgözõ statisztikát produkálni.

35 mérkõzésen 16 góllal járult hozzá a Juventus bajnoki címéhez, amit a 2005/06-os szezonban is meg tudtak ismételni, még ha késõbb mindkét elsõséget el is vették a Calcipoli botrány miatt a klubtól és kizárták õket a másodosztályba. A Serie B-be való lefokozást követõen Ibra az Interbe igazolt, ahol az olasz futball egy új dominanciáját érték el.

 

 

 


Három egymást követõ Scudettot gyûjtött be az Interrel, amint az Inter mindent besöpört, ami elé került és Roberto Mancinit José Mourinho váltotta, akivel a 2008/09-es kiírásban 10 pontos elõnnyel nyerték meg a ligát. Zlatan nagyszerûen szerepelt Mourinho irányítása alatt, és végül a szezon játékosa mellett gólkirály is lett, amint védelmeket terrorizálta erõs és nyugodt stílusával. Talán amiatt, hogy Olaszországban mindent elért, 2009 júniusában új kihívások elé nézett, és csatlakozott a Barcelonához, amivel a szerzõdés részeként Samuel Eto'o az Interhez került.

Annak ellenére, hogy a Barcelona szurkolói nagyszerû fogadtatásban részesítették és elsõ öt mérkõzésén gólt szerzett, nem igazán volt élvezetes tapasztalat Zlatan számára a katalán fõvárosban. A trófeák továbbra is jöttek - La Liga, Klubvilágbajnokság, UEFA Szuperkupa, két Spanyol Szuperkupa, kapcsolata megromlott Guardiolával.

Egy kölcsönszerzõdés keretében visszaigazolt Olaszországba, de ekkor már nem az Interbe, hanem városi riválisukhoz, az AC Milanhoz 2010 augusztusában. 29 meccsen 14 gólt szerezve véget vetettek az Inter öt éven át tartó sikerszériájának a bajnokságban, Massimiliano Allegri együttese behúzta a kiírást.

Noha a Juvenetus a 2011/12-es szezonban elhódította a bajnoki címet, ez Ibrahimovic személyes sikereit nem homályosíthatja le, ugyanis 28 góllal az elsõ helyen zárt, a második az Interes Diego Milito volt 24 találattal, azonban nagyszerû sorozata ezzel megszakadt, ebben az idényben bajnoki cím nélkül volt kénytelen zárni. Talán emiatt a rövidzárlat miatt újra útnak indult és meg sem állt Párizsig, ahol a PSG játékosa lett 2012 júliusában és a különbözõ záradékok miatt a világ legdrágább játékosává vált.

 

 

 


Úgy tûnt, nagyon könnyen illeszkedett be új klubjába, hiszen Franciaországban 34 mérkõzésen 30 gólt szerzett és a Ligue 1 top gólszerzõjévé lépett elõ. Elsõ szezonjában 12 ponttal elõzték meg a második helyezett Marseille-t. Második idényében a Bajnokok Ligája küzdelmeiben 8 találkozón 10 alkalommal keserítette a kapusokat, és az Anderlecht ellen a sorozat leggyorsabb mesterhármasát, a bajnoki cím mellé pedig ismét francia gólkirályi címet szerzett.

A következõ szezonban bizonyította, hogy a kor nincs rossz hatással a teljesítményére, amint klubjával triplázni tudott és az elmúlt szezonban 38 gólt szerzett 31 összecsapáson, köztük egymást követõ kilenc mérkõzésen is betalálva, a PSG pedig rekordot döntve sorozatban második triplázását érte el.

Svédországban 116 alkalommal lépett pályára, és rekord 62 alkalommal terhelte az ellenfelek hálóját. A 2016-os Európa-bajnokság selejtezõin 11 gólt szerzett, amitõl jobbat csak a lengyel Robert Lewandowski volt képes produkálni és pár nagyszerû élménye volt a sárga mezben, köztük az angolok elleni négy gólos meccs, ahol Puskás-díjat ért el nagyszerû, messzirõl elvállalt ollózós góljával, amit Joe Hart, a City kapusa kapott. A 2016-os Európa-bajnokságon miután kiestek Svédországgal, bejelentette, visszavonul a válogatottságtól.

Egy tûzrõl pattant csatár, aki szeret a középpontban lenni és az egyik legkitüntettebb játékos, egy igazi gyõztes a szó minden értelmében. Lehet, hogy voltak vitái csapattársakkal, edzõkkel, ellenféllel vagy a bíróval, tehetségét azonban nem vonhatjuk kétségbe. Nagyon egyszerû kitalálni, miért hasonlítják össze annyian õt Eric Cantonával.

Párizsban 180 mérkõzésen 156 gólt szerzett és úgy döntött, itt az ideje elhagyni a francia fõvárost, a szíve Angliába vezérelte. Amikor a United és korábbi mentora, José Mourinho hívta, csak egyetlen válasz jöhetett. Készüljünk a tûzijátékra... 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!