Ismerd meg: FC Rostov

Csütörtökön este az FC Rostov vendége lesz a Manchester United az Európa-liga legjobb 16 csapata között, de tulajdonképpen kik is a kevésbé ismert oroszok és mire számíthatnak ellenük a Vörös Ördögök?


Kik õk?

Az 1930-ban alapított FC Rostov Rostov-na-Donu városában, az Olimp-2 Stadiumban, 1872 mérföldre az Old Traffordtól játssza mérkõzéseit. Egyedül a Krasnodar, a másik még harcban lévõ orosz csapat elleni idegenbeli mérkõzés jelentett volna távolabbi úticélt a José Mourinho legénységét elkísérõ 238 manchesteri szimpatizánsnak. Hazai pályán az orosz Premier League-ben 9 mérkõzésen veretlenek ebben a szezonban; a 15.840 nézõ befogadására alkalmas stadionjuk igen kellemetlen hely, hiszen ebben a szezonban csak az Atletico Madrid tudott onnan gyõzelemmel távozni - 1-0 arányban, még októberben. "Nagyon távol van és nehéz lesz" - ismerte el Mourinho a sorsolást követõen.

 

 

Hogyan jutottak el idáig?

A Selmashi (Szüretelõk) a Bajnokok Ligájában indultak, ahol a csoportkörbe jutásért az Anderlechtet és az Ajaxot gyûrték le 4-2-es, illetve 5-2-es összesítéssel a selejtezõkben. A sors nem igazán volt kegyes hozzájuk a sorsoláskor, hiszen a Bayern München, az Atletico Madrid és a PSV Eindhovenen keresztülverekedve kellett volna kivívniuk a továbbjutást, a harmadik helyet azonban így is begyûjtötték - a PSV-t megelõzve - így biztosítva helyüket az Európa-liga kieséses szakaszában, többek között a Bayern München hazai pályán való 3-2-es legyõzésével. Legutóbb, az Európa-liga legjobb 32 csapata között a Sparta Prague-nak parancsoltak megálljt 5-1-es összesítéssel, és jutottak odáig, hogy most a Manchester Uniteddel játszhatnak, nagyban köszönhetõen egy hazai 4-0-s gálázásnak.

 

 

Milyen formában vannak most?

Az orosz bajnokságban három hónapos téli szünet után a múlt hétvégén folytatódtak a küzdelmek, idegenben pedig egy 6-0-s földbegázolással indított a Rostov, amelynek a Tom Tomsk volt a szenvedõalanya. Azt követõen, hogy az elõzõ szezonban egy bajnoki ezüstéremmel vívták ki a Bajnokok Ligájában való indulás lehetõségét, lenyûgözõ hazai formájuk ellenére idén csak ötödikek a tabellán jelenleg.

 

Ki az edzõjük?

A Rostov menedzsere Ivan Daniliants, aki a szeptemberben menesztett Kurben Bendyev másodedzõje volt korábban. Daniliants korábban irányította a Rubin Kazan együttesét és a moldáv válogatottat is, José Mourinho számára pedig nem ismeretlen, miután 2009-ben már találkoztak. "Jól ismerem a menedzserüket" - mondta Mourinho. "Már szembe kerültem vele, amikor õ még a Rubint, én pedig az Intert irányítottam. Az a csapata egy nagyon nehezen átjátszható, rendkívül defenzív és fizikális játékot játszó volt, úgyhogy számunkra ez nem igazán jó sorsolás, de arra koncentrálunk, hogy kivívjuk ellenük a továbbjutást."

 

 

Ki a sztárjátékosuk?

A csatár Sardar Azmoun duplázni tudott a hétvégén, emellett pedig bevette a Bayern és az Atletico hálóját is a Bajnokok Ligája csoportkörében, ahogyan hozzájárult a Sparta 4-0-s kiütéséhez is. A szurkolók által "iráni Messinek" becézett játékos elõször 2015-ben, még kölcsönbe érkezett a Rubin Kazantól, azóta pedig januárban már a Liverpoollal is szóba hozták, miután az elõzõ szezonban kilenc bajnoki gólig jutott.

 

 

Egyéb, amire figyelni érdemes?

Két United játékos találkozhat majd ismerõssel a keretükbõl: Henrikh Mkhitaryan és Marko Devic csapattársak voltak a Shakhtar Donetsknél a 2012/13-as szezonban, míg Antonio Valencia együtt játszott Christian Noboaval Ecuadorban. Van angol kapcsolódás is a Rostovnál, David Bentley, a Blackburn Rovers egykori szélsõje ugyanis hétszer pályára lépett a csapat színeiben a 2012/13-as idényben, amellyel az elsõ angol játékos lett az orosz Premier League-ben. 


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!