A-tól Z-ig: Manchester United vs. Chelsea 2. rész

Ma a Vörös Ördögök Londonba látogatnak, hogy a Stamford Bridgen farkasszemet nézzenek a regnáló bajnok Chelseavel. Nézzük az összecsapás ABC-jének második részét....


Guard of honour (díszsorfal): Ez már tradíciónak nevezhetõ, ami kialakult a két klub között a tisztelgést illetõen: elõször a United tette meg ezt 1955-ben, a Chelsea elsõ bajnoki címe alkalmával, majd õk viszonozták a szivességet 2005-ben, de a Roy Keane vezette 2000-es bajnokcsapat is részesült hasonlóban. Nagyszerû érzés az ünnepeltnek, kellemetlenebb a másik félnek.

 

Harris: A Chelsea ikonja emlékezetes csatározásokat vívott George Besttel, nem utolsó sorban 1970-ben, az Old Traffordon, amikor a 'Chopper' becenévre hallgató londoni játékos úgy elkaszálta a kapura törõ Bestie-t, hogy az észak-ír világsztár azt se tudta, hol van a térde. Bár Best térde megsínylette az esetet, állóképességének, és kitartásának köszönhetõen nem esett el, és Peter Bonetti (Anglia akkori elsõ számú kapusa) se tudta megállítani abban, hogy gólt szerezzen.

 

 

Irwin: A United színeiben 529 mérkõzésen pályáralépõ, kõkemény stílusáról ismert ír védõ nem játszott többször egyetlen egy csapat ellen se, mint a Chelsea ellen pályafutása során. Az ellenük vívott 25 mérkõzésébõl kiemelkedik egy 1991-es, Stamford Bridgen aratott 3-1-es gyõzelem, amikor gólt is szerzett, a 4-0-s parádés gyõzelem az FA kupa döntõjében 1994-ben, és amikor a Triplázás évében az FA kupa negyeddöntõjébõl verték ki a Kékeket az õ hathatós közremûködésével.

 

Ji-sung: Park szerezte a Vörös Ördögök legutóbbi gólját a Stamford Bridgen, a Premier Leagueben, 2008. szeptember 21-én - amely egyben a két csapat elsõ találkozása is volt a moszkvai BL-döntõt követõen. A vendégek több, mint egy órán keresztül kezükben tartották a vezetést, ám 10 perccel lefújás elõtt Salomon Kalou egalizált, és állította be a végeredményt. 

 

 

Kenyon: Amíg az Old Traffordon tevékenykedett ügyvezetõ-igazgatóként, Kenyon egészen egyszerûen "élethosszig tartót Manchester United szurkolónak" titulálta magát; majd lelépett Chelseahez, ahol már azt állította, hogy a fõvárosiak lesznek "a világ legnagyobb klubja 2016-ra". Azért az, hogy pont egykori csapata ellen kellett végigszenvednie, ahogy a Chelsea csak az ezüstérmet veheti át a 2008-as moszkvai BL-döntõben, biztos fájhatott.

 

Luzsnyiki Stadion: Az orosz fõváros legnagyobb befogadóképességû arénája volt a színhelye a Manchester United emlékezetes Chelsea elleni BL-döntõbeli gyõzelmének. A Luzsnyiki név nyers fordításban annyit tesz, "pocsolyák helye", ami utalás arra, hogy a stadion ingoványos talajszerkezetre épült - és pontosan ez okozta a Kékek vesztét a a tizenegyespárbajban, amely után nem õk örülhettek.

 

 

Mourinho: Amikor Jose leült a Kékek kispadjára, ezt mondta a sajtónak: "Kérem, ne gondoljanak arrogánsnak, de most nyertem meg az elõzõ klubommal a Bajnokok Ligáját, és én vagyok a Special One. Hullámvölgyekkel teli kapcsolatot ápolt Sir Alex Fergusonnal londoni tartózkodása során, de mára jó barátokká lettek.

 


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!