Miként írhat történelmet Mkhitaryan?

Csütörtökön, amikor a Vörös Ördögök Spanyolországban lépnek pályára, Henrikh Mkhitaryannak esélye lehet arra, hogy történelmet írjon.


A szurkolók kedvence lett a klub történetének elsõ olyan játékosa, aki egymás után négy európai kupamérkõzésen eredményes tudott lenni - a Zorya Luhansk, a Saint-Etienne, a Rostov és az Anderlecht rovására - és ha a Celta Vigo otthonában is betalálna, úgy újabb területeket hódítana meg.

 

Ugyanis ha gólt szerezne csütörtökön, úgy õ lenne a United történelmének elsõ olyan játékosa, aki egy szezon alatt öt idegenbeli meccsen lenne eredményes európai porondon.

 

David Herd négy gólt szerzett Európában az 1964/65-ös szezon során. A Vásárvárosok Kupájában a Djurgardens, a Borussia Dortmund, az Everton és a Strasbourg otthonában lõtt gólt. Herd a Ferencváros elleni elõdöntõ hazai összecsapásán kétszer volt eredményes, de nem tudott gólt lõni a magyar csapat elleni két, idegenben lejátszott találkozón. Sem az elõdöntõ visszavágóján, sem az eredmény miatti (összesítésben döntetlen lett - a szerk.) rájátszás mérkõzésen sem. 

 

Dwight Yorke is négy idegenbeli összecsapáson szerzett gólt még a triplázással zárult 1998/99-es szezon alatt. A Bajnokok Ligájában betalált a Bayern München, a Bröndby, a Barcelona és a Juventus otthonában, míg Ruud van Nistelrooy  a 2002/03-as szezonban lõtt gól a Leverkusen, a Basel, a Juve és a Real Madrid pályáján.

 

 

Ha a semleges pályán lejátszott döntõket is figyelembe vesszük, úgy további két nevet írhatunk fel a listára. Az egyik Cristiano Ronaldo, aki a moszkvai fináléban gólt fejelt a Chelsea-nek azok után, hogy betalált a Sporting, a Dinamo Kijev és az AS Roma stadionjában. A jelenlegi csapatkapitány, Wayne Rooney pedig a Chelsea, a Rangers és a Schalke otthonában szerzett gólt a 2010/11-es szezonban, majd a Barcelona kapuját vette be a Wembley-ben megrendezett döntõben.

 

Egy szezonon belüli három idegenbeli összecsapáson többen is eredményesek tudtak lenni, egyikük volt Steve Bruce, aki az 1990/91-es, KEK gyõzelemmel zárult szezonban talált be három idegenbeli összecsapáson és nagyon közel járt a negyedikhez is, ugyanis a döntõben egy fejesét a gólvonal elõtt Mark Hughes kotorta a kapuba.

 

Mkhitaryan teljesítménye még figyelemreméltóbb, ha megemlítjük, hogy a Feyenoord elleni, a szezon során elsõ idegenbeli EL-meccsén egyáltalán nem, majd a Fenerbahce otthonában csak 30 percet játszott.

 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!