Manchester United 2017 harmadik negyedév jelentés

2017. május 16-án közzétették a január-február-március idõszakra vonatkozó pénzügyi adatokat.


 

A meccsnapi bevétel a negyedévben fél millióval kevesebb, eggyel kevesebb PL meccs esett az idei Q3-ra, amit kompenzált némileg a plusz kupameccs és a Ligakupa döntõ jegybevétel részesedés. A média bevétel terén szintén ugye eggyel kevesebb meccs hatása, mégis 3,6 millióval nõtt az új PL szerzõdésnek köszönhetõen. A kereskedelmi bevétel gyakorlatilag hasonló negyedéves szinten, itt a szponzori növekedést megette az új digitális stratégia miatt csökkenõ hagyományos telekom üzletek elmaradása. 9 hónapot nézve már látszik azért a szponzori növekedés.

 

A teljes bevétel 3 és 6%-kal nõtt. A bérek a sztárigazolások miatt természetesen jelentõsen emelkedtek, 10 millióval úgyis Depay, Schneiderlin és Schweinsteiger távoztak a negyedév során. A játékosok regisztrációjának amortizációs költsége is értelemszerûen emelkedett az igazolások miatt. Kivételes tétel nem volt a negyedévben, illetve mégis a 9 havi összesítésnél látszik egy 4,8 milliós összeg, ez amikor Schweinsteiger visszakerült a keretbe, így a könyvelésben is visszarakták a korábbi leírást. A nettó pénzügyi költség a dollár erõsödése miatt több, de csak papíron. Ez a nem realizált Brexit árfolyamveszteség. Dollár adósság után dollárban fizet kamatot a klub, csak itt fontban kifejezve drágább, valós értéken nincs probléma. Ugyanerrõl van szó az adósság sornál is, csak fontban nézve Brexit árfolyam miatt látszik így, a tényleges dollár adósság változatlan. 2016 március végén a dollár-font árfolyam 1,4332 volt, 2017 március végén 1,2520.


Az EBITDA (kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció elõtti eredmény) 30%-kal kevesebb a megnövekedett bér és mûködési költségek miatt. A negyedévben a módosított veszteség 6,3 millió, 9 hónapot nézve a profit 12 millió.

 

A teljes 2017-es üzleti évre pozitív irányba változtattak az eddigi várakozáson az EL szereplés és a távozók bére miatt, a bevételt 530-540 millió sáv helyett már 560-570 millió körül várják, EBITDA eredményt pedig 170-180 millió helyett 185-195 millió körül.

 

Cash flow táblázatnál amit említeni kell, hogy januárban 11,8 millió font osztalékot fizettek a részvényeseknek. A következõ osztalékfizetés júniusban lesz.

 

 

Konferenciahívás

 

Ed Woodward: „Ez az elsõ szezonunk José Mourinhoval és úgy gondolom jelentõs fejlõdést tett a csapat. Sûrû szezon volt 64 meccsel, közte 9 áprilisban. A klub történelmének második legsûrûbb szezonja. A bajnokságban új rekordot értünk el, egy szezonon belül 25 meccsen volt veretlen a csapat, a Szuperkupa mellé megnyertük a Ligakupát és bejutottunk az Európa Liga döntõjébe, ahol az Ajax lesz az ellenfél Stockholmban. Ez az egyetlen trófea, amelyet a klub még soha nem nyert meg. A pályán kívül örömmel jelenthetem a teljes évre szóló elõrejelzést emeljük a jobb eredmények miatt: bevétel 560-570 millió font és EBITDA 185-195 millió font.”

 

Két új globális szponzor, az Uber és az Aladdin Street. A Megastore eladások rekordot értek el negyedévet és 9 hónapot is nézve, 25%-kal nõtt az értékesítés. A növekedést húzta a mono- és dual-brand termékek népszerûsége, mint a Columbia, New Era, TAG Heuer és természetesen a hagyományos replika mezek. Az Adidas eladási számok növekedése iparági normákat ír felül, hiszen tipikusan gyártó váltás után szokott kiugró eredmény születni, de a United-Adidas adatok a második évben is tovább nõttek. Az új idegenbeli mezt május 10-én mutatták be. Az internetes vásárlások terén 10% növekedés, ezt segítette az USA-ban a Fanatics által üzemeltetett külön oldal, a céggel 2018 májusáig hosszabbított a klub. Európában Franciaország és a skandináv országok vannak a lista elején.

 

A közösségi médiában a Facebook, Instagram, Twitter követõk száma meghaladta a 140 milliót. A negyedév során a 20 PL csapat 510 millió interakciót generált (like, retweet, kommentek, megosztások) és ebbõl 250 millió a Unitedhez tartozik. MUTV app elindítása után folytatják az elõfizetõk elérését a nyári USA túra meccseinek jogát megtartva. USA, Kanada, India, Ausztrália, Japán jelenleg a legsikeresebb piacok. Az elõfizetõk harmada amerikai, 75%-uk a reklám szempontból legjobb 34 év alatti korosztályhoz tartozik és 2/3 Apple iOS eszközön éri el a tartalmakat. Az év során a következõ lépés az új weboldal lesz a HCL fejlesztésében. A digitális média további fejlõdésének érdekében a média részleghez új igazgatót nevezett ki a klub februárban, Phil Lynch korábban a Sony Pictures-nél és a Yahoo-nál dolgozott.

 

A stadion bevétele kapcsán két rekord: több mint 180 ezer tagságit adtak el, ez 27%-os növekedés éves szinten és egy 14 éves rekord dõlt meg, akkor 155 ezer tagsági fogyott. A másik rekord a céges vendéglátás 20%-kal nõtt és a bevétel 15%-kal több az eddigi rekord 2012-2013 szezonnál. A következõ szezonra a bérletek már május 7-én elkeltek és a céges helyek is mind elkeltek.

 

Az Aon nyári túra során Amerikában a legjobb létesítményekben készülhet a csapat és két MLS csapat mellett a Manchester City, Real Madrid, Barcelona is ellenfél lesz. Pár éve a Real Madrid ellen 109 ezer nézõvel rekord amerikai nézettséget produkált a csapat, akár ez is megdõlhet idén. A 2015 USA túra 4 meccsel 9,5 millió font direkt bevételt jelentett. A tavalyi balul sikerült kínai túra után tehát ismét jó bevételre lehet számítani. Az amerikai meccsek után további nyári program: július 30-án Norvégiában Osloban a Valerenga ellen, és augusztus 2-án Írországban Dublinban a Sampdoria ellen.

 

Kérdések:

 

Adidas záradék hatása, (ha két egymást követõ szezon Bajnokok Ligája nélkül) ha nem sikerül kiharcolni a BL szereplést?

 

30%-os csökkenés a normál 70 milliós összegnél, azaz kb. 21 millió fonttal kevesebbet kapna a klub. Viszont a tényleges negatív hatás pénzügyileg nem lenne jelentõs azonnal, mivel a büntetés elosztva lenne a szerzõdés idõtartamára. Tehát a záradék alapján 4 millió font mínusz ebben a pénzügyi évben és további 2,1 millió a hátralévõ nyolc során, így jön ki a kb. 21 milliós veszteség.

 

BL és EL különbség a bevétel, költségek terén?

 

A klub EBITDA hatásnál egyszámjegyû tartományban megúszta a BL hiányát, hiszen a szerzõdések felépítése olyan nem kell bónuszt fizetni. Az idei EL menetelés a döntõig és hogy a West Ham, Southampton és a Tottenham rosszul szerepeltek, azt jelenti a United nagy részt kap az angol market poolból. Ez egy normál 15-20 milliós EL szezonhoz 7-8 millió pluszt jelent, emiatt is változtattak a teljes év elõrejelzésen. Magán a döntõn 6,5 millió eurót kap a gyõztes, 3,5 milliót a vesztes. Az egész idei EL egyébként 400 millió eurót jelent, az UEFA a csapatok közt 240 milliót oszt szét szereplésért, 160 milliót pedig market pool révén.

 

Egyéb hírek

 

Michael Carrick tiszteletmeccse június 4-én lesz, a bevételt a frissen létrehozott alapítványa kapja, amely Manchesterben és Newcastle-ben fog fiatalokat támogatni. A Unitedet 11 éve szolgáló Carrick a 2008-as BL gyõztes csapatot hozza össze, aki részt tud venni. A menedzser természetesen Fergie lesz, Van der Sar, Neville, Ferdinand, Scholes, Giggs, Vidic, Rooney többek közt a Unitedben. A neveket folyamatosan erõsítik meg. Az ellenfél All Star csapatot Harry Redknapp vezeti és többek közt Gerrard, Lampard, Owen, Carragher szerepelnek majd, illetve a gyerekként United szurkoló, a moszkvai BL gyõzelemben kulcsszerepet játszó John Terry is. Haha. Hahaha. HAHAHA.

 

A United pályamunkásai kapták a ligától a szezon legjobb dolgozói díjat. Woodward is megköszönte munkájukat: „30 futball és egy rögbi meccs is az Old Traffordon ebben a szezonban, egy másik csapatnak sem kellett ennyit dolgoznia. Mindenki büszke rájuk a klubnál, a menedzser és a játékosok különösen értékelték kemény munkájukat. Gratulálok Tony Sinclair csapatának a díjhoz.”

 

19 millió fontot fizetett ki a klub az ügynököknek.

 

Az utolsó bajnokin Rooney lecserélése után a 16 éves Gomes beállásával a klub történetének legfiatalabb átlagéletkorú csapata volt a pályán. (22 év)

 

A gálavacsorán kiosztott díjak:

  • Jimmy Murphy trófea: Angel Gomes
  • A szezon gólja: Henrikh Mkhitaryan
  • Csapattársak szerint év játékosa: Antonio Valencia
  • Fiataloknál az év játékosa (Denzil Haroun trófea): Axel Tuanzebe
  • Sir Matt Busby év játékosa díj: Ander Herrera

A liga menedzsereinek szövetsége (LMA) úgy döntött ezentúl az év menedzsere díj neve Sir Alex Ferguson Trophy.

 

Társadalmi együttmûködés a Stonewall LGBT szervezettel, elsõ klubként a United tette meg ezt a lépést. A másik együttmûködés a Find A Better Way alapítvánnyal történik, amelyet Sir Bobby Charlton hozott létre 2011-ben miután meglátogatta a kambodzsai aknamezõket. Együtt szeretnék felhívni a figyelmet az aknamentesítésre, világszerte 110 millió aktív akna öl és csonkít meg embereket.

 

A BT Sport meghosszabbította a UK közvetítési jogokat a BL-re és EL-re is 2021-ig. A szerzõdés értéke 1,2 milliárd font az eddigi 897 millió után. Elõfizetéses csatornaként exkluzív jogok minden élõ meccsre és összefoglalókra, tehát az országos ITV nem mutathat már összefoglalókat. Cserébe a BT közösségi médiában ingyen mutat összefoglalókat és a döntõket is.

 

Következõ szezonban a PL engedélyezi a mezek jobb ujjára a szponzor logót, ahogy például a spanyol ligában látni. A bal oldal marad a PL jelvénynek. Becslések szerint a reklámfelület évi 10 milliót is érhet. Woodward és Arnold gondolkozhatnak rajta, talán egy meglévõ partnert is érdekelheti az új felület, például Aon, DHL, Aeroflot, TAG Heuer.

 

Csak formaság: május 8-án szavaztak Washingtonban a részvényesek az éves gyûlésen a Manchester United plc "új" igazgatótanácsáról. Ezt évente el kell játszani, természetesen a meglévõ igazgatók önmagukat jelölik és mint többségi tulajdonosok Glazerék megszavazzák. Tehát a board: hat Glazer testvér, Woodward és Arnold, valamint három független igazgató. (ez a céges board, nem keverendõ a klub igazgatótanácsával amiben Fergie, Gill, Sir Bobby igazgatók, nekik nincs tényleges hatalmuk)

 

Összefoglalást nehéz írni úgy, hogy a szezon legfontosabb meccse még hátra van, de Woodward elégedett Mourinhoval, a vegyes veretlenségi-nyeretlenségi sorozatot a bajnokságban ha sikerül elbillenteni jó irányba, tényleg bajnoki címért harcolhatna a csapat. Fergie is keserédesen nyilatkozta ha csak hat döntetlen helyett gyõzelem… mivel játékban van fejlõdés tavalyhoz képest és a BL szereplés elérhetõ még, így Mourinho helyzete más mint Van Gaal helyzete. Woodward szavai alapján készülhetnek együtt a nyári igazolásokra. És a nyári felkészülésre, az amerikai túra után is szerveztek plusz két meccset, mivel a 4. hely ezáltal a BL selejtezõ nem sikerült logikus lépés. Ha sikerül a hiányzó EL trófea, akkor úgyis BL fõtábla a jutalom. Amikor a teljes üzleti év jelentés kijön õsszel, lehet már egy még újabb csapatot látunk. Hiszen Carrick és Rooney révén valószínûleg egy korszak vége, Ibrahimovic kérdõjel visszatér-e, sérülten egyelõre nem hosszabbít. Vajon Januzaj megpróbálja belopni magát Mourinho kegyei közé, a sérülékeny Smalling és Jones vajon Evans és Rafael sorsára jutnak-e, kik érkeznek stb. Annyi biztos üzletileg remek a helyzet, a Q2 jelentésben említett Deloitte lista kapcsán érdekes lesz látni az idei bevétellel is BL nélkül, Brexit ellenére sikerül megõrizni az elsõ helyet a bevétel listán a BL döntõt játszó Real elõtt? Ha nem lenne Brexit, szinte biztosra mondanám, így várjuk ki mi lesz.

 

(forrás: hivatalos beszámoló)

 


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!