Így készült Mourinho az EL-döntõre

Jose Mourinho pár hete Lisszabonban tartott elõadást, amin kifejtette, hogyan készült az Európa-liga döntõre.


"Nyolc Ajax meccset néztem meg. Angliában általában csak 2-3 mérkõzést szoktam megnézni, mert nagyjából már ismerem az ellenfelet, de más a helyzet Európában. Számomra kulcsfontosságú az ellenfél elemzése, mert ez befolyásolja a felkészülést és a játék képét is."

 

"Bizonytalanságot akartunk kelteni az ellenfélben. Engedtük, hogy hátulról építkezzenek, amíg De Ligtot, a jobb oldali középhátvédjüket nyomás alá helyeztük, így kénytelenek voltak Davinson Sanchezt megjátszani, aki kevésbé volt labdabiztos."

 

Tükrözve az Ajax háromszögét a középpályán (Pogba és Herrera párban, a duó elõtt pedig Fellaini), azt eredményezte, hogy a holland csapat nem tudott labdabirtoklással elõre törni, építkezni, ezért Sanchez kénytelen volt hosszan megjátszani a labdát. Mourinho ezt akarta elérni - "magasabbak és dominánsabbak voltunk a középpályán."

 

 

Továbbá a portugál menedzser úgy döntött, hogy Pogbának nem kell követnie Klaassen mozgását a zónáján kívül, amikor az Ajax oldalt váltott.
"A hátvédjeink remekül lezárták a középsõ területet, ha pedig a labda a pálya szélére került, amit az ellenfél szélsõje megtámadhatott, akkor a hátvédünk lezárta az elõtte lévõ területet, Herrera pedig a középpályán keletkezett üres területet tartotta kontroll alatt. A legfontosabb viszont az, hogy a játékosaim megértsék, senki sem kételkedhet - a védelemben csak akkor lehet kreatívnak lenni, ha vészhelyzet van."

 

"Sokkal jobban fel tudunk készülni egy meccsre, ha tisztában vagyunk a gyenge pontjainkkal. Mindenki azt mondta, hogy az Ajax gyönyörû focit játszik, és a játék szépsége számít, bla, bla, bla. Azt mondtam a játékosaimnak, hogy szerintem a gyönyörû játékkal nem fogja elérni az ellenfelünk azt, amit akarnak. Még vicceltem is, és azt mondtam Smallingnak, hogy a te lábaiddal biztos, hogy nem fogunk hátulról építkezni!"

 

"Ezzel nyertük meg a meccset. Az építkezés kezdeti fázisában a középhátvédjeink soha nem játszottak össze a középpályásainkkal, ugyanis az Ajax remekül szerzi vissza a labdát azzal, hogy már a hátvédekre is nyomást helyeznek. A mi középpályánkon egyszer sem szerezték vissza a labdát. Ha nincs ott a labda, akkor mit fognak nyomás alá helyezni?"

 

Angol fordítás:

Tiago Estevao


tribunaexpresso

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!