Rooney: Szezonról szezonra

Az Old Traffordon eltöltött 13 szezon alatt Wayne Rooney számos gólt, elismerést és trófeát szerzett a Manchester Uniteddel. Tekintsük át, hogy az Evertontól igazolt forrófejû fiatal hogyan fejlõdött szezonról szezonra és vált a Vörös Ördögök kapitányává.


2004/05
Pályára lépés/Gól: 37(6)/17
Sikerek: FA-kupa döntõ, Az év fiatal angol labdarúgója (PFA)
Áttekintés: Csak egy lehetõség van jó elsõ benyomást kelteni és Wayne elég hamar megadta az alaphangot, mikor a United történetében valaha volt második játékosaként mesterhármassal debütált a csapatnál. Ruud van Nistelrooy tökéletes kiegészítõjeként Rooney cselekvõ, dühöngõ stílusa megadta a lökést a Vörös Ördögöknek, akik ekkor jelentõs fejlõdésen mentek át, miközben Sir Alex Ferguson a következõ sikercsapatát építette.
Róla mondták: „Wayne már most egy nagyszerû játékos, de még jobbá fog válni.” Sir Alex Ferguson

 


 

 

2005/06
Pályára lépés/Gól: 44(4)/19
Sikerek: Ligakupa, Az év fiatal angol labdarúgója (PFA)
Áttekintés: Rooney fejlõdése töretlenül folytatódott, a szezon során sorra zsebelte be a Meccs Embere díjakat, ami azt eredményezte, hogy a szezon végére van Nistelrooy helyett õ lett Ferguson elsõ számú csatára. A United ekkor sérülésekkel teli idõszakot élt, aminek következtében egy csúfos, csoportkörbeli Bajnokok Ligája búcsú érte a csapatot, de Rooney központi szereplõvé vált a szezon megmentésében, és ez a csatár elsõ trófeájában tetõzött: a Ligakupa megnyerésében. Rooney vezérletével a csapat magabiztosan gyõzte le a Wigant, ahol a csatár két gólt szerzett és ragyogóan játszott.
Róla mondták: „Rooney képes lenne betalálni 60 yardról is egy kosárlabda gyûrûbe.” The Guardian
 

 

2006/07
Pályára lépés/Gól: 51(4)/23
Sikerek: Premier League, FA-kupa döntõ
Áttekintés: Az elõzõ szezonban aratott Ligakupa gyõzelem ugródeszkaként szolgált Rooneynak és társainak, akik stílusosan kezdték a szezont – Wayne kulcsszereplõ volt a Fulham 5-1-es kiütésében – és meg sem álltak a bajnoki címig. A menetelés középpontjában Rooney és Cristiano Ronaldo álltak, akik félelmetes párost alkottak az egész sorozatban. Wayne elsõ ízben megérezhette, hogy milyen a Manchester United csapatkapitányának lenni, egy héttel a 21. születésnapja elõtt õ vezette pályára a Vörös Ördögöket a Köbenhavn elleni Bajnokok Ligája gyõzelem során. A szezon végére 23 gólt szerzett - egyéni legjobb szezonját futva ezzel – és angol bajnoknak mondhatta magát.
Róla mondták: „Azok az emberek, akik megkérdõjelezték Wayne-t, semmit sem tudnak a labdarúgásról. Mi egyszer sem kételkedtünk benne.” Louis Saha
 

 

2007/08
Pályára lépés/Gól: 39(4)/18
Sikerek: Premier League, Bajnokok Ligája, Community Shield
Áttekintés: A szezon elõtt az eddig viselt 8-as mezszámot a 10-esre cserélte, azonban nem indult jól Wayne szezonja, a bajnoki nyitányon lábközépcsont törést szenvedett. Ennek ellenére nagyon hamar összekovácsolódott Carlos Tevezzel és szemkápráztató duót alkottak és bár karácsony elõtt bokaszalag szakadást szenvedett, egy újabb termékeny sorozatba kezdett. Bár általában Ronaldo került a címlapokra az elképesztõ góllövõ sorozatával, vitathatatlanul Rooney maradt a Vörös Ördögök legbefolyásosabb játékosa, aki képes volt inspirálni a társakat, és kulcsszerepe lett a bajnoki címvédésben és a Chelsea legyõzésével elért Bajnokok Ligája sikerben.
Róla mondták: „Minden képessége megvan ahhoz, hogy a jövõ kapitánya legyen. Ugyanolyan, mint Robson és Keane: gyõztes, eltökélt típusok, akik sosem adják fel.” Sir Alex Ferguson

 


 

 

2008/09
Pályára lépés/Gól: 39(10)/20
Sikerek: Premier League, Klubvilágbajnokság, Community Shield, Bajnokok Ligája döntõ
Áttekintés: Dimitar Berbatov érkezésével és Ronaldo csatárrá fejlõdésével Fergusonnak meggyûlt a baja a csapat összeállításával, hiszen minden kétség nélkül Rooneynak helye volt a United alapkezdõjében. Csak sérülések miatt maradt ki a csapatból, és annak ellenére, hogy hat hétig nem állt rendelkezésre térdsérülés miatt, továbbra is a támadósor szíve maradt, és az õsz folyamán hét meccsen kilenc gólt szerzett. Emellett az LDU Quito elleni gólja a Klubvilágbajnoki cím elhódítását jelentette és kulcsszerepet vállalt a zsinórban harmadik bajnok cím elhódításában és Bajnokok Ligája döntõbe jutásban.
Róla mondták: „Wayne egy világklasszis játékossá érett.” Ryan Giggs
 

 

2009/10
Pályára lépés/Gól: 42(2)/34
Sikerek: Ligakupa
Áttekintés: Ronaldo eligazolásának köszönhetõen Rooney visszakerült a támadó posztra. Gyorsan összeszokott az új társával, Antonio Valenciaval és a Vörös Ördögök 10-ese gyõztes gólt szerzett a szezonnyitányon a Birmingham ellen. Rooney élete formájában volt – beleértve a 2010 elején szerzett góljait -, gyõztes gólt szerzett az Aston Villa elleni Ligakupa döntõben, négyszer talált be az AC Milan elleni BL párharc során, valamint ugyanennyit szerzett az Hull City elleni bajnokin. Szezonbeli 34. gólja a Bayern ellen az utolsónak bizonyult köszönhetõen a bokasérülésének, azonban teljesítményével elnyerte mind az Angol Sportújságírok Szövetségétõl (FWA), mind a Professzionális Labdarúgók Szervezetétõl (PFA) az év labdarúgója elismerést.
Róla mondták: „Rooney a pályán és azon kívül is klasszis.” OIiver Holt, Daily Mirror
 

 

2010/11
Pályára lépés/Gól:  36(4)/16
Sikerek: Premier League, Bajnokok Ligája döntõ
Áttekintés: A gyenge szezonkezdet tovább tetõzött Rooney edzésen elszenvedett bokasérülésével, a szezonja csak akkor vett lendületet, mikor újév napján a West Brom ellen megszerezte elsõ akciógólját. A manchesteri derbyn szerzett káprázatos ollózós gólja viszont már életre keltette szezonját, és kiváló teljesítménnyel rukkolt elõ, amikor igazán számított. Gólt szerzett a Bajnokok Ligája negyeddöntõjében, elõdöntõjében és döntõjében is – noha ez is kevésnek bizonyult a Barcelona ellen -, megmutatva, hogy továbbra is sikerre éhes, így helyénvaló volt, hogy a Blackburn ellen az õ góljával harcolja ki a klub a rekordot jelentõ 19. bajnoki címet.
Róla mondták: „Nem emlékszem nagyobb gólra [mint Rooney ollózós találata] az Old Traffordon. Soha nem láttam ehhez foghatót, az biztos.” Sir Alex Ferguson

 

 

2011/12
Pályára lépés/Gól: 41(2)/34
Sikerek: Community Shield
Áttekintés: A mai napig legtermékenyebb bajnoki szezonja szikrázó módon kezdõdött, az elsõ hat találkozón kilenc gólt jegyzett, melynek során mesterhármast szerzett az Arsenal és a Bolton ellen is. A Vörös Ördögök támadójátékának fókuszpontjaként Rooney megállíthatatlan volt. Igazi vadászterületévé vált az Old Trafford, február közepe és április vége között hét egymást követõ hazai bajnokin is betalált, mellyel klubrekordot döntött, azonban ez is kevés volt a bajnoki címhez, amit a városi rivális hódított el az utolsó forduló ráadásában. Mindazonáltal egy fiatal, fejlõdõ csapat fõszereplõjeként Rooney bebizonyította, hogy készen áll a United fényes jövõjében rá váró feladatokra.
Róla mondták: „Vannak olyan idõszakok, amikor megállíthatatlan.” Patrice Evra
 

 

2012/13
Pályára lépés/Gól: 31(6)/16
Sikerek: Premier League
Áttekintés: Ismét egy korai sérülés hátráltatta Wayne-t, mikor egy horrorisztikus comb seb partvonalon kívülre szorította szeptember végéig, közben térd, ágyék és bokaproblémákkal is meg kellett küzdenie. Robin van Persie és Shinji Kagawa érkezésével komoly versenytársakkal kellett szembenéznie, de kiharcolta a helyét Fergusonnál és felbecsülhetetlen értékûnek bizonyult. Fontos szerepe volt a címvédõ elleni Etihad Stadionban aratott 3-2-es gyõzelem során – a siker indította el a csapatot a bajnoki cím felé -, és számos kulcsfontosságú gólt szerzett, amivel hozzájárult a 20. bajnoki címhez, mely az õ pályafutásában az ötödik.
Róla mondták: „Ha felajánlod nekem a Premier League összes top játékosát, az összes top külföldi importot, Rooneyt akkor is eléjük sorolom.” Alan Hansen, Daily Telegraph
 

 

2013/14
Pályára lépés/Gól: 37(3)/19
Sikerek: -
Áttekintés: Rooney újra együtt dolgozhatott David Moyes-szal, és egy edzésen szerzett fejsérülés ellenére is szikrázó formában kezdte a szezont, a Bayer Leverkusen elleni szeptemberi gyõzelem során megszerezte 200. gólját a Vörös Ördögök színeiben. Bár Sir Alex Ferguson visszavonulását követõen a United csak kereste önmagát, Rooney példamutatóan vezette a csapatot, és megmutatta mindazt, ami fiatal korában jellemzõ volt rá, végül 2014 februárjában új, hosszú távú szerzõdést kötött a klubbal. A szezon végén egy év után Moyes távozott, Rooney pedig átlagosan minden második mérkõzésén betalált.
Róla mondták: „Nem csak magáért dolgozik, hanem a csapatért is. Teljes körû csapatjátékossá vált, aki technikailag is tehetséges.” David Moyes
 

 

2014/15
Pályára lépés/Gól: 37/14
Sikerek: -
Áttekintés: Egy újabb edzõváltással kezdõdõ szezon várt a klubra, és Wayne kemény munkával hamar meggyõzte Louis van Gaalt, hogy õ a megfelelõ ember, hogy Nemanja Vidic után a következõ csapatkapitány legyen. Rooney csatárként kezdte a szezont, majd középpályán szerepelt, végül a szezon második felében visszakerült eredeti posztjára, mely elõsegítette azt, hogy góljaival tovább üldözze Sir Bobby Charlton klubrekordját. A Bajnokok Ligájába való visszajutás nagymértékben köszönhetõ Rooney kihasználásának, aki zsinórban másodszor, összesen hatodszor lett a házi gólkirály.
Róla mondták: „Bárhol játszatod, maximális teljesítményt nyújt, még ha a kapuba is állítod. Egyik legjobb játékos, aki valaha a Unitedben és a válogatottban játszott.” Ole Gunnar Solksjaer
 

 

2015/16
Pályára lépés/Gól: 38(3)/15
Sikerek: FA-kupa
Áttekintés: Az Old Traffordon elért sikereit egy eddig hiányzó trófeával gyarapította: az FA-kupával. Juan Mata egyenlítésével és Jesse Lingard gyönyörû találatával elért siker egy jelentõs szezont eredményezett Rooneynak. A válogatott EB-selejtezõi során a Háromoroszlánosok történetének legeredményesebb játékosa lett, ismét váltakozott a szerepe csatár és középpályás poszton, 15 gólt szerzett és rutinos játékosként õ lett az, akitõl a fiatal csapattársak, Anthony Martial, Marcus Rashford és Memphis tanulhattak.
Róla mondták: „Túlteljesíti az elvárásaimat. Nagyon boldog vagyok, és büszke vagyok rá. Játékosként példakép lehet mindenkinek, mentálisan nagyon magas szintet képvisel.” Louis van Gaal

 


 

 

2016/17
Pályára lépés/Gól: 25(14)/8
Sikerek: Community Shield, Ligakupa, Európa-liga
Áttekintés: Rooney három trófeát is felemelhetett utolsó manchesteri szezonjában – befejezve ezzel hiányos gyûjteményét-, mégis kiemelkedõ eredménye Sir Bobby Charlton régóta fennálló gólrekordjának megdöntése volt. Január 21-én, a Stoke City elleni 1-1 alkalmával egy lenyûgözõ szabadrúgással szerezte meg 250. United gólját. Bár Jose Mourinho irányítása alatt kevesebb játéklehetõséget kapott, így döntve az Evertonhoz való visszatérés mellett, Rooney az Old Traffordon töltött ideje alatt megérdemelten írta be magát a történelemkönyvekbe. 
Róla mondták: „Igazán nagyszerû és megérdemelten õ a United és Anglia gólrekordere. Csodálatos minden héten látni õt, mióta az Old Traffordra érkezett.” Sir Bobby Charlton

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!