A Sport.co.uk találkozott Darron Gibsonnal

Sam Rider készített interjút a fiatal középpályással, aki rengeteg dologra kitért.


A Manchester United középpályása, Darron Gibson nem olyan régen éppen hatalmas gólt lõtt a februári Nemzetek Kupája keretein belül. A walesi kapus, Wayne Hennessey kétségbeesetten nézte, ahogy az ír válogatott játékos védhetetlen lövése a hálóba vágódik. A 23 éves Gibsonnak ez volt elsõ válogatott gólja, mely olyan távoli, halálos pontosságú lövésre sikeredett, amilyet a Manchester United szurkolói megszokhattak tõle a tavalyi idényben és ami szinte a védjegyévé vált.

A mérkõzés után az írek szövetségi kapitánya, Giovanni Trapattoni nem beszélt a bimbózó tehetségrõl, hanem inkább annak adott hangot, pályafutása érdekében el kellene hagynia az Old Traffordot Gibbonak. 2010-ben ez volt a kapitány elsõ megnyilvánulása:

"Többre képes. Nagy potenciállal rendelkezik. A helyében én másik csapathoz mentem volna, ahol mindig játszhatnék" - mondta az olasz szakember.

Gibsontól azonban meglepõen dühös válasz érkezett erre: "Ha õ ezzel azt akarta mondani, hogy próbáljak olyan csapathoz menni, mint például a Stoke City és változtassam a játékomon úgy, hogy gyõztes meccsek helyett nyerte szerelésekben legyen részem, akkor ez nevetséges. A Manchester Unitedtõl távozni számomra értelmetlen."

 




A Manchester Unitednél akarok maradni

Ez év márciusában Gibson válasza nem változott. "A Manchester Unitednél akarok maradni" - mondta Darron egy exkluzív interjúban, melyet a sport.co.uk-nek adott.

"Tudom, mit akar Trapattoni. Ha minden héten játszom, akkor a legjobbat tudja kihozni belõlem Írország színeiben, ám jelenleg nincs semmi ötletem, hova is kellene mennem."

Az észak-írországi születésû United 28-asát 14 éves korában kezdték figyelni, majd 15 évesen Premier League nagy klubjai akarták õt, de megegyezett a Vörös Ördögökkel. Kölcsönbe került a belga Royal Antwerphez, majd a Wolverhampton Wanderershez az angol másodosztályba, késõbb pedig a 2009/10-es szezonban lenyûgözõ teljesítménnyel 23 mérkõzésen 5 gólt szerzett a Unitednek, minek eredménye egy 2012-ig szóló szerzõdés lett.

Annak ellenére, hogy idén a United elsõ csapatába ritkán kerül - 15 mérkõzésen játszott, egy gólt szerzett és 3 gólpasszt adott - nem érzi úgy, hogy túl hosszú idõt töltött volna el az Old Traffordon és váltania kellene.

"Ez olyasmi, amit már akkor gondoltam, mielõtt játszottam volna. Voltak játékosok, akik távoztak, de én mindig bizakodó voltam, hogy be tudok törni a csapatba. Szerencsém is volt, mert nem sokan kapnak ilyen lehetõséget. De megkaptam a lehetõséget, hosszú idõt, hogy felépíthessem magam, ezért továbbra is leszegem a fejem és keményen dolgozom.


Crawley Town - Nem játszottunk jól, de nyertünk

Ez egy olyan felfogás, amelyet néhány United játékosnak is követnie kellene, amikor a carringtoni edzõkomplexumban dolgoznak egy olyan szezon során, ami nem éppen patinás jeleket mutat. Az FA kupa ötödik fordulójában elért 1-0-ás gyõzelem a Crawley Town ellen megingatta az elmét. A mérkõzésre február közepén került sor és a fiatal ír is lehetõséghez jutott, hogy megmutathassa valóban magát a menedzsernek és a szurkolóknak. Ám annak ellenére, hogy néhány remek passzt és Wes Brownnak gólpasszt adott, Gibson és csapattársai teljesítménye nem a legjobb volt. Ez volt Darron utolsó teljes meccse azóta.

"A csapat nem játszott úgy, ahogy szerettünk volna" - mondta Darron. "De nyertünk. Ez a legfontosabb dolog: nem játszunk jól, de nyerünk."

Ám a United így is a bajnokság élén áll, a Bajnokok Ligájában a legjobb 16 közé került, míg az FA kupában a legjobb nyolc csapat között szerepel. Eltekintve most Wayne Rooneytól, a csapat többi játékosa is rengeteg kritikát kapott az elégedetlen szurkolóktól.

"Hatalmas a nyomás, amikor elõször kilépsz, mert minden meccsen nagyot kell alkotni. De ha a dolgok nem a legjobb ütemben mennek, a fiatal játékosok kapják a legnagyobb szemrehányásokat."

A 3 millió fontért a Bordeaux csapatától érkezett Gabriel Obertannak és a portugál születésû Tiago Manuel Dias Correianak, közismertebb nevén a 7,4 millió fontos Bebének különösen kell küzdenie, hogy nyomot hagyjon.

"Õk nagyon jó játékosok. Az edzéseken megmutatják a tulajdonságaikat. De fiatal játékosként belépve nehéz azt tenni, amit csinál Nani vagy Giggsy. Nagyon kemény ez, fõleg külföldiként, akik a nyelvet sem beszélik jól, így még nehezebb. A menedzser tudja, hogy jó játékosok, különben nem hozta volna õket a klubhoz. Csupán kicsit több tapasztalat kell nekik és lenyûgözõek lesznek."

"Gabby egy nagyszerû srác. Régebb óta itt van, mint Bebe és jól beszél angolul. Bebe angolja nem igazán jó még, de tud kommunikálni velünk. Mindketten kedves srácok."


Darren Fletcher - Szeretném azt tenni, amit õ tett

Saját fellépésein könyörtelen.

"Elég boldog vagyok, nem panaszkodom. Szerettem volna több gólt szerezni, de remélhetõleg a maradék mérkõzéseken meg tudom ezt tenni, így boldog vagyok" - folytatta Gibson.

Azok számára, akik áttörést szeretnének elérni a United elsõ csapatához, Darren Fletcher lehet az, aki példáját követni kell.

"Fletch rengeteg dolgon túl jutott és azóta tündököl. Szinte azt lehet mondani, õ az elsõ minden meccs elõtt, aki a kezdõbe kerül. Szeretném azt tenni, amit õ tett."

Egy korábbi interjúban Ryan Giggs beszélt arról, mennyire legyõzhetetlennek érezte magát a csapat, amikor Bryan Robson a keret tagja volt, majd távozása után Roy Keane vette át ezt a szerepet. A United hivatalos honlapján ez szerepel: Gibson gyerekkori hõse Keane volt, a fiatal ír játékos még nem indított õszinte kritikákat csapattársaival szemben, mint példaképe?

"Még nem, de biztos vagyok benne, a jövõben talán megpróbálom" - mondta Gibbo. "Viszont a csapatkapitányunktól, Nemanja Vidictõl nem idegen az ilyen megnyilvánulás. Õ egy jó kapitány. Mindenki jóban van vele és egy kiváló vezetõ. Õ egy kedves ember, de ha nagyon akarja, le tud hordani bárkit."

Annak ellenére, hogy a szezon során Gary Neville visszavonult és az idén végén Edwin Van der Sar is így tesz majd, ha Gibson körbenéz az öltözõben, biztos abban, hogy látja azokat, akik Robson, Keane, Giggs helyét át tudják venni.

"Azt hiszem, fiatal játékosok nagy csoportja van itt, akik a jövõ részét képezik. Többet kell még tanulnunk a játékról és több tapasztalatot kell szereznünk, de azt hiszem vannak itt olyan fiatal játékosok, akik elõ tudnak lépni és átvenni az idõsebbek szerepét, amikor õk majd visszavonulnak."


United középpályája - Jobban szeretem, ha két belsõ középpályás van

A Vörös Ördögök középpályásai között több variálási lehetõség van. Fletcher, Paul Scholes, Michael Carrick és Anderson is más játékot képviselnek.

"Én legtöbbször Fletcherrel és Scholesszal játszom együtt" - mondta Darron.

Ahelyett, hogy neheztelne a csapatba kerülési verseny miatt, Gibson élvezi azt, ahogy a középpályán éppen aktuális társához, társaihoz kell igazítania játékát.

"Jó, hogy különbözõ játékosokkal játszhatok. Amikor Scholesyval játszol, mivel õ kicsit hátrébb szerepel és onnan passzol, neked elõrébb kell lenned és segítened kell a csatárokat és szélsõket. Fletcher egy box-to-box középpályás inkább, akivel meg meg kell osztani a feladatokat és mindkettõnknek rengeteget kell futni. Anderson szintén más. Õ szereti vezetni a labdát és elõre játszani, így olyankor neked mélyebben kell szerepelned és passzolni neki.

"Már elég sokszor játszottam úgy, hogy hárman voltunk a középpálya közepén, de jobban szeretem amikor ketten vagyunk. Sokoldalú középpályásnak gondolom magam. Nem kifjezetten védekezõ és nem kifejezetten támadó."

Érdekes, hogy Carrickkel való szereplését nem részletezte Gibson. Egyesek szerint a két középpályás nagyon hasonló játékot képvisel, ám az angol formája nem igazán kiegyensúlyozott, az ír középpályás pedig még nem mutatta meg igazi potenciálját.

"Hatalmas nyomás van rajtam, mert be kell bizonyítanom, hogy helyem van és minden héten képes vagyok játszani. Amikor lehetõséget kapok, nem szabad megengednem magamnak, hogy rosszul teljesítsek. Nagy a nyomás, hogy mély benyomást tegyek."


United középpályának rossz közérzete

Az utóbbi idõben szokatlan karácsony utáni formát mutatott a Manchester United. Elõször a Stamford Bridgen kaptak ki a Chelsea csapatától 2-1 arányban, majd 4 nappal késõbb a Liverpool hazai pályáján is vereséget szenvedtek, annak a mérkõzésnek 3-1 lett a vége.

"Az elsõ félidõben nagyon jól játszottunk, a másodikban kiegyenlítettebb volt, nem volt szerencsénk és kikaptunk. Nem érdemeltünk vereséget Londonban. Így utólag visszatekintve talán a középpályát jobban megerõsíthettük volna úgy, hogy hárman vagyunk bent."

Ezen eredmények következtében a United ahelyett, hogy hét pontra távolodott volna az Arsenaltól, felengedte maga mögé három pontnyira az Ágyúsokat, hát pontra a Manchester Cityt és kilencre a Chelseat úgy, hogy a két londoni csapatnak egy mérkõzéseel kevesebb lejátszott találkozója van.

James Lawton, a The Independent szakértõje szerint: "A United bajban van. Bármi is történik mostantól a szezon végéig, újra fel kell építeni a középpályát. Nagy a visszaesés ott. Azonnal el kell kezdeni a helyreállítást, amit már a szombati Arsenal elleni FA kupa negyeddöntõvel meg kell kezdeni."


Arsenal az FA kupában - túl fûszerezve

"Kicsit túl fûszerezett összecsapás lesz" - jelezte Gibson. "Ha mi nyerünk, azt hiszem kicsit bajba sodorjuk õket, mert ütést mérünk az önbizalmukra."

Az önbizalom olyan dolog, amibõl mostanában egyik csapat sem bõvelkedik. A United az Anfielden és a Stamford Bridgen kapott ki, mellyel megtépázódtak, az Arsenal pedig a Carling Caup döntõjét buta el a Birmingham City ellenében érdekes körülmények között.

"Nagyon örültem. Õszintén mondom, a Birmingham megérdemelte a gyõzelmet."

Az Arsenal idõközben a Sunderland elleni bajnokiját sem volt képes hazai pályán megnyerni, csupán egy gól nélküli döntetlent sikerült élrniük, kedden pedig kiestek a Bajnokok Ligájából a Barccelona otthonában, pedig az elsõ mérkõzést megnyerték, és a Camp Nouban is sokáig továbbjutásra álltak.


Keserédes európai emlékek

Hamarosan jön az Olympique Marseille elleni visszavágó a Bajnokok Ligája nyolcaddöntõjében. A kiábrándító marseillei 0-0 azt eredményezte, Sir Alex Ferguson csapatának nem sikerült megszerezni az idegenben lõtt gólt, ami megnyugtathatta volna a csapatot. Ennek ellenére Gibson - aki 72 percet játszott a Stade Vélodromeban - elvárja, hogy hazai pályán túljussanak Didier Deschampes csapatán.

"Nem szereztünk idegenbeli gólt. Túl védekezõek voltak, de azt hiszem, az Old Traffordon más történet várható. Nem ülhetnek a babárjaikon, támadniuk kell nekik is, ami segíthet bennünket. A hazai pálya is a mi elõnyünk lesz, mindezek a kezünkre játszhatják a mérkõzést."

Gibson egyetlen gólt szerzett európai kupa találkozón, tavaly a Bayern München elleni 3-2-re megnyert negyeddöntõn volt eredményes. A gyõzelem ellenére a United búcsúzott, mivel a bajorok idegenben több gólt szereztek. "Nagy csalódás volt. Örültem, hogy gólt szereztem és jól játszottunk, de végül csalódtunk."

"Vegyes érzelmekkel teli éjszaka volt az. Mindazonáltal egy nagy mérkõzés vár ránk a Marseille ellen, ahol nem engedhetjük meg magunknak, hogy megtörténjen hasonló, mint a München ellen, így készen fogunk állni. Sõt, máris készen állunk a gyõzelemre."


Kopogás Fergie ajtaján

Talán a pimasz magabiztosság miatti, 30 yardnál távolabbi kemény és pontos lövései után a menedzser felismerte, mi is Gibson legértékesebb eszköze.

Visszatérve a már említett Giggs interjúra, a csapat idõsebb játékosai rávették a walesit, hogy belemenjen egy tréfába még mikor olyan fiatal volt, mint most Darron. Meggyõzték õt, kérjen egy klub autót Fergusontól. Mondanom sem kell, a kérés elvetésre került.

Ellenben Gibsonnak sikerült elkerülnie a bajokat a döntéshozókkal. "Azt hiszem, tõl félénk vagyok ahhoz, hogy tréfálni merjek velük. És különben is, még Ferguson ajtajához sem megyek közel."

Pedig lett volna rá oka. 2008/09-es szezonban bajnok lett a United, de Gibsonnak nem volt elég mérkõzése ahhoz, hogy érmet kaphasson. Egyetlen mérkõzésre volt attól, hogy meg legyen a limit, mi után neki is járt volna érem, amennyiben bajnok a United. Vajon a szelíd modorú Gibson nyaggatta a fõnökét, hogy kapjon lehetõséget?

"Nem" - válaszolta Gibson. "De ha három mérkõzéssel a szezon vége elõtt kilenc találkozóval állok, mindenképp határozottan kell kopogtatnom Ferguson ajtaján."


 


sport.co.uk

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!