Smalling: A legjobb helyen vagyok

A Manchester United ifjú védõje, Chris Smalling egy kivételével a csapat összes idei Bajnokok Ligája mérkõzésén pályára lépett. A most következõ interjúban európai kalandjairól, és hogy milyen fejlõdésen ment át elsõ szezonjában a Vörös Ördögöknél...


Ez az elsõ szezonod a Bajnokok Ligájában. Olyan kihívás ez számodra, amilyenre számítottál, és különbözik valamiben számodra a Premier Leaguehez képest?

A legnagyobb különbség a játék sebességében van. A Premier Leagueben minden a támadó futballról szól, de az európai kupaporondon néha egy kicsit türelmesebbnek kell lenned. Még az olyan csapatok, mint a Barcelona, is kivárják a maguk idejét. Láthatjuk, miként tartják meg a labdát, még akkor is, ha vissza kell passzolniuk egészen a kapusig. Kivárják a megfelelõ a pillanatot. Szerintem az a stílus, ahogy a Premier Leagueben szereplõ csapatok játszanak, elõnyt jelenthet az angol csapatok számára, ugyanis nekünk megvan az a képességünk, hogy akár egy pillanat alatt megváltoztassuk a játék ritmusát, ehhez pedig a legtöbb külföldi csapat nincs hozzászokva.

 

A L'Equipe francia sportnapilap 'meglepetésként' jellemezte a Marseille elleni elsõ mérkõzésen nyújtott teljesítményedet - te is elégedett voltál a saját teljesítményeddel?

Az, hogy nem kaptunk gólt, nagy dolog volt számunkra, különösen annak fényében, hogy milyen hangulat övezte a mérkõzést. Természetesen jó érzés ilyen véleményeket hallani, olvasni, és szerintem az a tapasztalat, amelyet még tavaly, a Fulham Európa-liga szereplésébõl szereztem, sokat segített abban, hogy hamar felvegyek a Bajnokok Ligája ritmusát.

 

Ha vissza tekintesz elsõ szezonod eddig eltelt részére, akkor csakis elégedett lehetsz azzal, ahogy a dolgaid alakultak...

Minden nagyszerûen alakult. Azon nem lepõdtem meg, hogy mennyi mérkõzésen juthattam játéklehetõséghez - mindig is reménykedtem benne, hogy megkapom a lehetõségemet - sõt, még többször is léphettem pályára, mint arra korábban számítottam. Tényleg úgy érzem, hogy sokat fejlõdtem, és nagyszerû, hogy érzem a menedzser bizalmát is, aki nem rest bedobni akár a mélyvízbe se, ha arról van szó, hogy végezzem el a rám kiszabott feladatot.

 

 

Mi az ami a legjobban meglepett, mióta a United játékosok életét éled?

Szerintem a leginkább a klub nagysága, és az, hogy a rivaldafény minden pillanatban ránk vetül. De ettõl függetlenül ez egy nagyon családias légkörû klub. Nagy összetartó közösség alakult ki az öltözõben, annak ellenére, hogy játékosonként szinte teljesen más kultúrát képviselünk. A közöttünk lévõ légkör fantasztikus, és ez minden olyan új játékos számára, mint amilyen én voltam, megkönnyíti a beilleszkedést.

 

Sokan téged tartanak Rio Ferdinand hosszútávú utódjának - mennyiben segített téged a pályán, és azon kívül?

Õ egészen egyszerûen fantasztikus, még akkor is, ha csak keveset beszélgettünk itt-ott a formámról, inkább a múltbeli tapasztalatait szokta megosztani bizonyos játékosokkal kapcsolatban, vagy hogy egyes csapatok milyen stílusban fognak játszani. Õ mindig készen áll arra, hogy beszélgessen, legyen szó arról, hogy a mérkõzésen, az edzésen, vagy a félidõben, még akkor is, ha õ nem is játszik. Õ egy erõs egyéniség az öltözõben, és nagyrabecsülöm a felém mutatott támogatását.

 

Mi a legjobb tanács, amit eddig kaptál?

Itt valószínûleg két dolgot említhetnék. Az egyik, hogy kommunikáljak a pályán. Régebben mindig csendes voltam, de az olyanok, mint Rio és Vida, rengeteget beszéltek nekem arról, milyen fontos, hogy többet beszéljünk egymással. A másik pedig az, hogy ha nálad van a labda, akkor legyen elég önbizalmad ahhoz, hogy elõre passzolj. Mick és René minden erejükkel próbálják ezt belénk plántálni az edzéseken, és már egyre jobb vagyok ebben. Szeretnék a játékom minden területén fejlõdni, és nem kérdéses, hogy ebbõl a szempontból a lehetõ legjobb helyen vagyok.

 
 


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!