Az ötödik körös FA-kupa győzelmek klasszikusai

A szombati Huddersfield elleni túra előtt elevenítsük fel a Manchester United legemlékezetesebb ötödik körös FA-kupa küzdelmeit.


Hét mérkőzés van a listában, kezdve a klub illusztris történetének egyik legemlékezetesebbjével, az 1958-as 3-0-s Sheffield Wednesday elleni meccsel és végezetül a 2008-as Ágyúsok megsemmisítésével.

 

1958. február 19. - United 3-0 Sheffield Wednesday

 

Egy érzelmeket felkavaró este volt a klubnak, amikor a Vörös Ördögök lejátszották első meccsüket a müncheni légikatasztrófa után, a Baglyok ellen az Old Traffordon. A mérkőzés előtt még nem volt ismeretes a megtizedelt csapat összeállítása. Shay Brennan két gólt szerzet a másik debütálóval, Alex Dawsonnal együtt, ami kicsi megkönnyebbülést hozott öt perccel a vége előtt.

 

1966. március 6. - Wolves 2-4 United

 

Egy hihetetlen molineux-i játéknap alakult ki, miután Terry Wharton összehozott két büntetőt 9 perc után, Paddy Crerand és Bill Foulkes közreműködésével. Crerand tartóztatta fel az ellenfelét szabálytalanul, miután Denis Law nem tudott keresztezni. De a 73. percben George Best szerezte meg a vezetést és az észak-ír géniusz, David Herd zárta le a meccset egy kései, szélről lőtt góllal.

 

1969. február 24. - United 6-2 Birmingham

 

A későbbi Vörös Ördög, Jimmy Greenhoff szerezte meg a korai vezetést a Kékek számára, a 2-2-es st. andrew's-i döntetlen után. Law egalizált büntetőből, majd mesterhármast szerzett, Crerand és Brian Kidd egy-egy gólja mellett. Még ha Phil Summerill tiszteletét is tette 10 perccel a vége előtt, így is maradt idő Willie Morgannek, hogy eldöntse a mérkőzést Sir Matt Busby fiai számára.

 

1970. február 7. - Northampton 2-8 United

 

A Vörös Ördögök 8 gólt lőttek idegenben, történetükben először, miután Best elképesztő dupla mesterhármast szerzett. Versenyben vele, Harold Halse hat gólja van az 1911-es Charity Shieldről, a szélső meggyötörte a Cipészek védelmét, és különösen Kim Book kapust, aki négy meccses padozás után tért vissza. A sáros County Ground pályán Best vitte a műsort a negyedik vonalas ellenfél ellen, mellette Kidd szerzett még két gólt. Dixie McNail és Frank Large talált be a hálóba a másik oldalon és kihagytak egy büntetőt.

 

 

1994. február 20. - Wimbledon 0-3 United

 

Néhányan úgy hiszik, hogy a kétszeres győztes csapat a valaha volt legjobb akik ezt elérték. Az első félidő végén Eric Cantona egy gyönyörű kapáslövéssel szerezte meg a vezetést Hans Segers fölött és Paul Ince fejelte a másodikat. A harmadik egy újabb szépségdíjas találat volt, miután Denis Irwin cselezve tört be és szerzett csodálatos gólt.

 

2004. február 14. - United 4-2 Manchester City

 

Igaz, ez a mérkőzés arról marad emlékezetes, hogy Gary Neville lefejelte Steve McManamant, a derbi tele volt drámai pillanatokkal. Paul Scholes gólt szerzett, majd a házigazdák tíz emberre csökkentek Neville piros lapja után, de Ruud van Nistelrooy gyors duplája és Cristiano Ronaldo gólja elintézte az ellenfelet. Michael Tarnat egyel csökkentette a hátrányt, de Nistelrooy visszaállította a különbséget, így Robbie Fowler kései hajrá gólja már nem számított. Egy ember lement, de a Vörös Ördögök még így is túl erősnek bizonyultak a szomszédaik számára.

 

2008. február 16. - United 4-0 Arsenal

 

 

Az észak-londoniakat felőrölve hozott egy oldalas mérkőzést Wayne Rooney, Darren Fletcher és Nani góljai. A győzelem már az első félidőben eldőlt, amikor a fent említett hármasból mindenki betalált és Emmanuel Eboué piros lapja, amit Evra elleni szabálytalanságáért kapta még könnyebbé tette ezt. Fletcher fejelte a negyediket Nani cselei és beadása után, és a játékos trükközései még jobban megmutatták Sir Alex Ferguson csapatának önbizalmát


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Huddersfield Town - Manchester United

FA-kupa 5. forduló ÉLŐ

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!