Trófeabibliográfia: BEK és BL

Az UEFA Bajnokok Ligája, egykori nevén BEK, azaz Bajnokcsapatok Európa-kupája az európai labdarúgás netovábbja, non plus ultrája, amit a Manchester United története során három ízben hódított el.


A United legeslegelső alkalommal 1956-ban szerepelt az európai kupában. A klub döntését, miszerint szerencsét próbálnak más európai csapatok ellen is, nem követte osztatlan lelkendezés a ligában, tudniillik sokan attól tartottak, hogy negatív irányba fogja sodorni a hazai versenykiírások minőségét. Ezen aggályok aztán szinte karikacsapásra eloszlottak, hiszen a nemzetközi versengés épp az ellenkező hatást váltotta ki, és még inkább arra sarkallta az angol és más brit klubokat, hogy nagyobb elvárásokat és célokat fektessenek önmaguk elé.

 

Az 1968-as BEK-döntő kezdőcsapata. Hosszabbításban nyertek a Benfica ellen 4-1-re

 

A Vörös Ördögök legelső európai kupameccsüket a belga bajnok, Anderlecht ellen játszották le 10-0-s végeredménnyel. Matt Busby legénysége mind az 1956/57-es, mind pedig az 1957/58-as szezonban a BEK elődöntőjéig menetelt, de a klub 1957/58-as európai kupaidénye mindörökre a müncheni légikatasztrófához lesz köthető elsősorban. A United döntetlenje Belgrádban és az azt követő, AC Milan elleni elődöntőbéli vereség csak puszta statisztikaként hat a nyolc United játékos és további 14 ember halálának árnyékában.

 

A tragédiából felocsúdva később szépen lassan elkezdhettek magasabb szakmai célokat is újra kitűzni Manchesterben, minek után Sir Matt Busby egy teljesen új csapatot épített fel. 1965/66-ban ismét sikerült az elődöntőig eljutni, majd újabb két év elteltével, 10 évvel a borzalmas események után a Manchester United felért Európa csúcsára első angol csapatként. Bobby Charlton két, George Best és Brian Kidd egy-egy góljával (utóbbi épp a 19. születésnapján) fantasztikus, 4-1-es győzelmet arattak a Vörös Ördögök a Wembley-ben a portugál Benfica csapata ellen, a legendás Eusebióval a soraiban. Érdekesség, hogy ugyan a United volt az első angol csapat, akik nyakába aranyérmet akasztottak a BEK-ben, mégsem az első brit klub, hiszen pont egy évvel korábban a Celtic nyerte a legrangosabb európai kupasorozatot.

 

1999-ben a BL-győzelemmel triplázott a United a PL-, és FA-kupa siker után

 

Azt követően, hogy a BEK-siker utáni szezonban, tehát az 1968/69-es kiírásban ismét eljutottak az elődöntőig – ott az AC Milan jelentette a végállomást -, igen hosszú böjt várt a Vörösökre, hiszen 24 hosszú esztendőn keresztül nem képviseltették magukat a kupában. Addigra már a sorozatot is átnevezték UEFA Bajnokok Ligájára. Az év, melyben ismét az elitsorozatban szerepelhetett a klub, 1993 volt. 1997-ben elődöntőig jutott a United, majd rá két évvel következett a csapat történelmének második BEK-, illetve BL-diadala.

 

Az 1998/99-es barcelonai BL-döntőt a Nou Campban már elveszettnek hitte szinte mindenki – Sir Alex Ferguson és a játékosok biztosan a kivételt képezték -, hiszen 1-0-s hátrányban vette kezdetét a három perces ráadás a rendes játékidő leteltével. Ekkor érkezett két sarokrúgás, két Beckham-kanyarítás, egy Teddy Sheringham és egy Ole Gunnar Solskjaer gól, ami totális sokkhatást keltett elsősorban a Bayern játékosokban és szurkolóikban, a United jelenlévő 50.000 drukkeréből pedig őrületes extázist. Sir Alex Ferguson ezzel tehát megismételte elődje, Sir Matt Busby tettét és Európa trónjára ültette a klubot.

 

A 2008-as kezdő, amely kifutott a Luzsnyiki Stadion gyepére a Chelsea ellen

 

Az újbóli BL-siker aztán csak nem akart összejönni a következő években a United számára. Címvédésükben a későbbi végső győztes, Real Madrid akadályozta meg őket a negyeddöntőben, miután az Old Traffordon 3-2 arányban tudtak győzni a spanyolok a visszavágón. Ezt két elődöntő követte később még: 2001/02-ben a Bayer Leverkusen, míg 2006/07-ben az AC Milan parancsolt megálljt a Unitednek, igaz mindkét párharcban a United tűnt sokáig esélyesebbnek.

 

2008 májusában, Moszkvában aztán a Vörösök megszerezték történelmük harmadik végső győzelmét is a sorozatban, kereken 50 évvel a müncheni légikatasztrófa és 40 évvel az első BEK-győzelem után – méghozzá egy drámai tizenegyespárbajban a honi rivális Chelsea ellen. Ryan Giggs épp a finálén döntötte meg Sir Bobby Charlton rekordját, 759. alkalommal felöltve a vörös mezt. Giggsé volt ráadásul, mint végül kiderült, a győztes találat is a büntetőpárbajban, de az utolsó hőstett Edwin van der Sar nevéhez fűződik, aki kivédte Nicolas Anelka pontrúgását, ezzel hivatalossá téve a klub történelmi jelentőségű duplázását a 2007/2008-as futballszezonban.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Manchester United - Liverpool

Premier League 30. forduló ÉLŐ

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!