Ifjú Titánok: Oliver Norwood

A mai napon éppen 20 esztendõs Oliver Norwood kerül ezúttal bemutatásra, aki az egyik legfontosabb tagja a Manchester United tartalékcsapatának.


A középpályára kreativitást visz zseniális technnikájának köszönhetõen, ám ha védekezésrõl van szó, abból is kiveszi a részét.

 

Norwood 1991. április 12-én született az angliai Burnleyban, ám végül az észak-ír válogatottban mutatkozott be.

 

 

2007-ben az egyik legnagyobb tehetségnek tartották az elsõ évesek között, ám hivatalosan csak 2009. július 1-én lett a csapat tagja azok után, hogy a 2008/09-es szezonban az akadémiai csapatban 28 mérkõzésen 9 gólig jutott középpályásként. Ennek köszönhetõen Ole Gunnar Solskjaer tartalékai közé került következõ évben, ahol szintén megcsillogtatta tehetségét.

 

Fõ erõssége a technikája és játékintelligenciája. Sokan David Beckhamhez hasonlítják, aki szintén halálos pontosságú labdákkal tudta kiszolgálni a társait. Norwoodnak nem jelent gondot, ha valakit a védõk között kell kiugratnia és 30-40 méteres, pontos indítással kell helyzetbe hoznia. Rendkívül jól olvassa a játékot és már akkor tudja, mit fog lépni, mikor még át sem vette a labdát.

 

Remekül képes az ellenfél védelme mögé berúgni a labdákat, amivel már az U18-as edzõjét, Paul McGuinnesst is elkápráztatta, aki szerint Norwood "képes megváltoztatni a mérkõzések kimenetelét".

 

Rendkívül jó rúgótechnikájának köszönhetõen szabadrúgásai is életveszélyt jelentenek az ellenfél számára. Nem titkoltan rengeteget gyakorolja a pontrúgásokat, ahogyan David Beckham is tette, de nem kívánja magát senkihez sem hasonlítani. Ráadásul nem csak a szabadrúgásokat gyakorolja, hanem a játéka minden elemében szeretne fejlõdni.

 

 

"Órákat töltök a szabadrgúsáok gyakorlásával, szeretném kihozni magamból a legjobbat. Szerencsés vagyok, amiért 7 éves korom óta a United tagja lehetek."

 

Leginkább talán a középpályás védekezése nevezhetõ a gyengéjének, bár nem egyszer megmutatta a tartalékok között, hogy ha kell, a labdaszerzésben is felveszi a versenyt másokkal.

 

Válogatott szinten az angol U17-es csapatban háromszor szerepelhetett, ám ezután úgy döntött, hogy az észak-ír csapatban biztosabb helye lehet a fejlõdés érdekében, így az U19-es és U21-es mérkõzéseit már új válogatottjánál játszotta, nem is akárhogyan. Elõbbi korosztályban három találkozón háromszor, utóbbinál négy mérkõzésen négyszer volt eredményes.

 

Ez felkeltette az észak-ír felnõtt válogatottat irányító Nigel Worthington figyelmét is: "A fiú egy zseni. Nagyon jó játékos lesz. Amit a labdával képes mûvelni és amilyen szabadrúgásai vannak, figyelemre méltó" - nyilatkozta a szövetségi kapitány, aki már kétszer számított is Norwood játékára a válogatottnál.

 

 

Az idei szezonban 1 hónapot szerepelt kölcsönben a Carlisle United csapatánál, ahol 6 mérkõzésen szerepelt. A csapat hivatalos honlapján a búcsúzáskor így nyilatkozott Oliver:

 

"Nagyon élveztem az itt létet. Néhány fantasztikus mérkõzésben volt részem, a Brighton elleni bemutatkozásom igazán fontos pillanat volt számomra, és a srácok is végig fantasztikusak voltak velem. Nagyszerû tapasztalatokat gyûjtöttem itt, és remélem, hogy a munkám hozzásegítette a csapatot egy jó helyezés eléréséhez a szezon végén."

 

Ami a Manchester Unitedet illeti, a tavalyi év hozta meg az áttörést Ollie számára, amikor elutazhatott Wolfsburgba a Bajnokok Ligája csoportkörében sorra kerülõ találkozóra, ám végül nem került be Sir Alex Ferguson 18-as, szûkített keretébe. Idén szintén nevezve lett a felnõtt csapatba, 47-es számmal, de bemutatkozása továbbra is várat magára.

 

 

(Liverpool - Manchester United U18 összefoglaló, Noorwood az elsõ gól szerzõje)

 

 

Külön köszönet Atijsnak a cikk elkészítésében való segítségnyújtásához!

 


Atis

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!