Nani otthon érzi magát

Nani elmeséli, mitõl volt számára forduló pont az év eleje, miként vált felnõtté, és hogyan tanulta meg a futball csínját-bínját Portugália utcáin....


Egyénileg az elõzõ volt a legjobb szezonod, annak ellenére, hogy a csapat számára rossz véget ért?

Igen, mondhatjuk. Az elõzõ szezon nagyon fontos volt az önbizalmam szempontjából. Elégedett voltam azzal, ahogy játszottam tavasszal és a megkezdett utat folytatva évrõl-évre fejlõdni szeretnék.

 

Januári sérülésedbõl való visszatérésedet követõen úgy tûnt, szinte egy csapásra topformába kerültél. Ez valamilyen pályán történt események tudható be, netán a magánéletedben változott meg valami, vagy csak véletlen egybeesés?

Volt egy személyes jellegû beszélgetésem a menedzserrel bizonyos dolgokról, de tudtam magamról, hogy mindenképpen változtatnom kell bizonyos dolgokon a visszatérésemet követõen, mert játszani akartam és mindenkinek megmutatni, hogy mire vagyok képes. Amikor végre megfelelõ erõnléti állapotba kerültem, minden nap nagyon keményen dolgoztam, és ezt a menedzser is látta. Beszélt velem és elmondta, el fog jönni az én idõm is, és onnantól kezdve, hogy lehetõséget kaptam, már minden ment a maga útján.

 

 

 

 

Érzed, ahogy folyamatosan egyre jobb teljesítményt nyújtasz, úgy nõ a szurkolók bizalma irányodba?

Mindig jó érzés, ha a szurkolók mögötted állnak, és az elõzõ szezonban rengeteg támogatást kaptam tõlük, amiért nagyon hálás vagyok. A bizalmukat érezve az önbizalmam is megnõtt, így pedig a legjobb teljesítményemet tudtam nyújtani hétrõl-hétre.

 

A menedzser azt mondta, szeretné az elõzõ szezonban mutatott produkciódra építenél - raknak rád bármilyen terhet az õ és mások által teremtett magas elvárások, vagy kifejezetten élvezed?

Azért mondta ezt, mert hisz benne, hogy többre vagyok képes, ez pedig magabiztosságot kölcsönöz nekem. Tudja, hogy az eddigi teljesítményemnél is többet tudok nyújtani és ezt én is tudom; nagyon sokat várok el magamtól, amiért keményen meg kell dolgoznom. Erõsnek és késznek érzem magam arra, hogy a csapat segítségére legyek abban, hogy újra sok emlékezetes pillanat részesei lehessünk.

 

Miként hasonlítanád össze a jelenlegi Nanit, és azt, aki 2007-ben Manchesterbe igazolt?

Mostanra már idõsebb és tapasztaltabb is lettem és nincs már gond az önbizalmammal se. Ez lesz a negyedik szezonom a klub színeiben és most már tényleg otthon érezhetem magam.

 

 

 

 

Többször is elmondtad már korábban, hogy mikor ide igazoltál, nagyon izgatott voltál, hogy nagy sztárokkal játszhatsz együtt - visszanézve nem kerített hatalmába az, hogy egy teljes új és szokatlan környezetbe kerültél, ami aztán kihatott a beilleszkedésedre is?

Hatalmas váltás volt ez számomra. Természetesen nagyon izgatott voltam, de egyben nagyon nehéz idõszak is volt, mert nagyon sok mindenhez kellett alkalmazkodnom. Nem beszéltem a nyelvet, az ételek mások voltak, és azt is elég sok idõbe tellett megszoknom, hogy a közlekedés a másik oldalon folyik! Magányos voltam, mivel a családom Portugáliában maradt, de ezzel együtt is szerencsésnek mondhatom magam, hogy itt volt Anderson, Cristiano Ronaldo és Carlos Quieroz a klubnál. Beszélhettünk egymással portugálul és mindennap együtt tanultunk angolul Cristianoval és Carlosszal. Ahogy azt már említettem, azóta már teljesen otthon érzem magam és boldog vagyok itt.

 

Még mindig a fiatal játékosok közé sorolod magad, vagy már te is tudsz tanácsokkal szolgálni az ifjú reménységek számára?

Tudom, hogy az életkoromat tekintve még a fiatalok közé tartozok, de fejben már sokkal idõsebb vagyok a koromnál. Nagyon sokat tanultam az itt eltöltött idõ alatt és bármikor úgy látom, hogy segíthetek egy fiatal játékosnak, akkor azt tanácsok formájában megteszem.

 

Miként gondolsz vissza azokra a napokra, amikor az utcán játszottál a portugáliai Amadorrában?

Fiatalabb koromban minden gondolatom csak a foci körül járt. Mindennap korán felkeltem, kimentem játszani és mindig csak késõ este értem haza. Nem érdekelt, hogy ebédre haza érjek, inkább kint maradtam játszani egész nap. Szép idõk voltak, de néha nagyon nem volt könnyû, mert az a környék ahol laktunk, nagyon kemény volt. Rengeteg probléma volt arrafelé és erõsnek kellett lennem, hogy csak a futballra tudjak koncentrálni és ne zavarjanak meg azok a dolgok, amik rossz irányba vihették volna az életemet. Nagyon szerencsésnek vallom magam, hogy sikerült csak a futballra koncentrálnom.

 

Mindig is hittél benne, hogy egyszer profi játékos lehetsz?

Mindig arról álmodtam, hogy ezt fogom csinálni. Van egy bátyám, Paolo Roberto, aki öt évvel idõsebb nálam, és kiskoromban õ vitt el elõször focizni. Akkoriban õ nagyon jól játszott, tulajdonképpen a környékünkön a legjobb volt, és mindenre megtanított engem. Abban az idõben Apám a Zöld-foki szigeteken élt és nem jött vissza Portugáliába, úgyhogy a bátyám olyan volt nekem, mint a második apám. Õ inspirált.

 

 

 

 

Sokan csodájára járnak briliáns cseleidnek - sok idõt fordítottál fiatalabb korodban egy-egy trükk elsajátítására?

Igen, Én és a barátaim órákat töltöttünk az utcán ezeket gyakorolva. Mindig néztük a nagy sztárokat a TV-ben - emlékszem sokat láttuk Ronaldot és Figot, amikor a Barcelonában játszottak - és megpróbáltuk leutánozni õket. Az ott megtanult cselek hatalmas önbizalmat adtak a pályán, de a játék többi részét a kluboknál kell elsajátítani. Nagyon szerencsés vagyok, hogy olyan klubhoz kerülhettem, mint a Sporting Lisszabon, mert megtanítottak a játék szabályaira és nagyon odafigyeltek rám.

 

Milyen volt a Sportingos idõszakot korai szakasza, megfelelõ hely volt arra, hogy kiteljesedj, és profi futballistává válj?

Nagyon sokat tanultam az ott eltöltött idõ alatt. Mindig volt valaki, aki elmagyarázta azokat a dolgokat, amiben nem voltam biztos és segítettek, hogy jó döntéseket hozzak, hogy soha ne érjenek rossz hatások. A klubnál megtanítottak, hogy mindig jól cselekedjek a pályán és azon kívül is, a támogatásukért pedig csakis hálával tartozom.

 

Hallottuk, hogy a Sporting játékosaként jártál az Old Traffordon, mielõtt ide igazoltál - el tudtad akkor képzelni, hogy valaha a Manchester United játékosa leszel?

[Nevet] Emlékszem arra a látogatásra - a barátaimmal jöttünk és a múzeumot és a stadiont is bejártuk egy túra keretében. Emlékszem, ott ültünk a felnõttek öltözõjében és azt mondtuk, 'wow, ez Ronaldo helye' meg 'itt ül Giggs és Rooney!' Ott ültünk és azt mondtuk 'képzeljétek el milyen lenne egyszer bejáratosnak lennie ebbe az öltözõbe,'...aztán két évvel késõbb az álom valóra vált.

 

Szóval az, hogy a Unitedben játszhass mindig szerepelt az ambícióidban...

Ez tényleg egy nagy álmom volt. Nem igazán hittem benne, amíg meg nem érkeztem ide. Nagyszerû érzés volt, amikor aláírhattam a szerzõdésemet. Azok a barátaim, akik akkor velem együtt voltak az Old Traffordon, meglátogattak miután a Manchester United játékosa lettem és azon nevettünk, hogy miket mondtunk, amikor ott ültünk az öltözõben. Még mindig lenyûgöz, hogy a United játékosa lehetek.

 

Mennyire vagy magabiztos a United bajnoki esélyeivel kapcsolatban?

Nagyon motiváltak vagyunk, hogy újra bajnokok legyünk, mint ahogy minden szezonban, és ezért keményen is dolgozunk. Szerintem még túl korai bármit is mondani, de a Chelsea és Mi lehetünk az esélyesek - azt hiszem november és december tájékán már többet fogunk tudni.

 

Van olyan mérkõzés, amit már nagyon vársz, hogy pályára léphess?

Minden mérkõzést nagyon várok és szeretném, ha mindegyik a maga nemében különleges lenne ebben a szezonban. Ha a Manchester Unitedben játszol, minden mérkõzésen gyõzni akarsz és remélhetõleg ez elégszer fog sikerülni ahhoz, hogy újra az Old Traffordra kerüljön a bajnoki cím.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!